INFOGRAFIKA: Prednarudžbe Teslinog Modela 3 u perspektivi

INFOGRAFIKA: Prednarudžbe Teslinog Modela 3 u perspektivi
Tesla

Teslin Model 3 najavljen je za kraj iduće godine, ali prednarudžbe su odmah bile otvorene te srušile sve rekorde i kompanija Elona Muska bilježi skoro pa njih 300 tisuća, što je za 50 i više posto iznad svih očekivanja. Iako neki strahuju da će zbog toga mnogi zainteresirani morati čekati na svoje vozilo do 2019. ili 2020. godine, čini se da je sve skupa odličan marketinški trik.

Iako, postoji šansa da se stvarno u Tesli nisu pripremili na toliku navalu, a to potvrđuju brojke iz prošlih godina. Naime, ako se računa razdoblje od 2012. i s prognozama za cijelu 2016., isporučit će se 388 600 automobila, a u tri dana naručeno je njih 276 tisuća iako dolaze tek za otprilike 20 mjeseci na tržište.

Samim time su se temeljile i brojke prvog vala proizvodnje jer uvijek je bolje napraviti nešto manje pa dodavati "na traku" nego ostavljati neprodane primjerke u skladištu.

No bitno je znati u ovoj priči i da je s prošlom godinom stigao osjetniji pad cijena pa se Tesla automobil mogao kupiti i za 45 do 55 tisuća dolara, što je odmah povećalo prodaju s 57 tisuća na 107 tisuća, a prognozira se da će samo u ovoj godini biti prodano njih između 187 i 197 tisuća.

Također, osim pada cijena, povećan je i broj postaja za napajanje vozila pa se više ne može govoriti o komplikacijama na tom području. I na samom kraju, Model 3 će koštati u prosjeku 43 tisuće dolara, s tim da se osnovni model može dobiti i za 35 tisuća dolara, a u američkim prilikama to je uistinu ponuda koja se za automobil ne odbija.

Izvor: Statista.com