INFOGRAFIKA: Nogomet je postao ogroman biznis

INFOGRAFIKA: Nogomet je postao ogroman biznis
DepositPhotos

Manchester City kao aktualni prvak Engleske jest najbolja momčad Velike Britanije, a ujedno je i jedna od najjačih svjetskih momčadi te prema onome što pokazuju podaci CIES-a, riječ je o najskupljoj momčadi svijeta.

Konkretnije, Manchester City je postao prvi klub čiji su vlasnici na pojačanja potrošili na pojačanja više od milijardu eura! Tako nešto uspjelo je vlasnicima iz Abu Dhabija u 11 godina, koliko su na čelu engleskog prvaka. Točnije, na igrače kao Sergio Aguero, Gabriel Jesus, Leroy Sane ili Riyad Mahrez potrošeno je od 2008. 1,01 milijarda eura.

Odmah iza Cityja slijedi još jedan klub u vlasništvu šeika - PSG. Parižani su potrošili 913 milijuna eura, ali od 2011. godine. Zanimljivo, bez obzira na trošenje, ni Manchester City ni PSG nisu osvojili Ligu prvaka. Primjerice, Real Madrid je potrošio 902 milijuna eura pa je osvojio četiri Lige prvaka u posljednjih deset godina.

Od Engleza podosta su potrošili Manchester United (751 milijun eura), Liverpool (639 milijuna eura), Chelsea (561 milijun eura) i Arsenal (498 milijuna eura). Nema nijednog njemačkog kluba na listi, a osim Engleza i Španjolaca, na nju se "ugurao" još Juventus s potrošnjom od 719 milijuna eura.