INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu

INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu
DepositPhotos

Trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine podosta utječe na globalnu ekonomiju, ali činjenica jest da ona svejedno raste, posebno kad se priča o te dvije zemlje. Samo, na vrhu je ipak ona najmnogoljudnija.

Dakle, Kina i njen BDP od 25,27 bilijuna američkih dolara iz prošle godine ipak nadmašuju apsolutno sve, a trebali bi tako nastaviti i u ovoj godini jer se prognozira rast od 6,3 posto. Na drugom mjestu je SAD sa svojih 20,49 bilijuna dolara iz 2018. te prognozom rasta od 2,3 posto.

Ali, prve dvije zemlje itekako prate što se događa s Indijom, koja je na trećem mjestu sa svojih 10,51 bilijuna dolara i prognoziranom rastom od 7,3 posto. Ovim tempom, do 2030. će Indija biti na drugom mjestu, dok Kina ni narednih deset godina neće prepustiti tron.

Zato će Indonezija, koja je prošle godina imala BDP od 3,49 bilijuna dolara do 2024. prestići Njemačku, koja je bila na 4,36 bilijuna dolara. No, Njemačkoj se prognozira rast od svega 0,8 posto, a Indoneziji od 5,2 posto.

Afričkih zemalja nema na listi, nema ni Australije, a od latinoameričkih zemalja, na listi su se našli Brazil i Meksiko.