INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu

INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu

Foto: DepositPhotos

Trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine podosta utječe na globalnu ekonomiju, ali činjenica jest da ona svejedno raste, posebno kad se priča o te dvije zemlje. Samo, na vrhu je ipak ona najmnogoljudnija.

Dakle, Kina i njen BDP od 25,27 bilijuna američkih dolara iz prošle godine ipak nadmašuju apsolutno sve, a trebali bi tako nastaviti i u ovoj godini jer se prognozira rast od 6,3 posto. Na drugom mjestu je SAD sa svojih 20,49 bilijuna dolara iz 2018. te prognozom rasta od 2,3 posto.

Ali, prve dvije zemlje itekako prate što se događa s Indijom, koja je na trećem mjestu sa svojih 10,51 bilijuna dolara i prognoziranom rastom od 7,3 posto. Ovim tempom, do 2030. će Indija biti na drugom mjestu, dok Kina ni narednih deset godina neće prepustiti tron.

Zato će Indonezija, koja je prošle godina imala BDP od 3,49 bilijuna dolara do 2024. prestići Njemačku, koja je bila na 4,36 bilijuna dolara. No, Njemačkoj se prognozira rast od svega 0,8 posto, a Indoneziji od 5,2 posto.

Afričkih zemalja nema na listi, nema ni Australije, a od latinoameričkih zemalja, na listi su se našli Brazil i Meksiko.

Još iz kategorije

Huawei razvija cloud gaming platformu s Tencentom

Huawei razvija cloud gaming platformu s Tencentom

08.04.2020. komentiraj

Huawei je daleko više od kompanije koja se bavi mobilnim mrežama pete generacije (5G) i pametnim telefonima. Uključen je u cijeli niz aktivnosti i s razlogom podsjeća na Samsung po tom pitanju. No, područje u kojem je izostao tiče se gaming svijeta...

Donosimo top 5 aplikacija uz koje će ti vrijeme brže proći!

Donosimo top 5 aplikacija uz koje će ti vrijeme brže proći!

08.04.2020. komentiraj

Dulji boravak kod kuće drugačije djeluje na svakog od nas. Neki su počistili svoje domove, neki se primili vježbanja, a neki i dalje traže svoj „ispušni ventil“. Ako ste vi jedan od njih, isprobajte neku od zanimljivih aplikacija s kojima biste si mogli skratiti vrijeme te obogatiti svoje znanje i iskustvo.

Studenti i gospodarstvenici udružili snage za pomoć zdravstvu

Studenti i gospodarstvenici udružili snage za pomoć zdravstvu

08.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa uzdrmala je domaće gospodarstvo, ali i još jednom dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže. Odličan primjer toga je studentska inicijativa za proizvodnju zaštitnih vizira za hrvatske bolnice. Ideja koja je krenula od jednog splitskog studenta u samo par tjedana izrasla je u nacionalnu akciju koja je ujedinila volontere, tvrtke i institucije diljem zemlje te na kraju završila serijskom proizvodnjom.