INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu

INFOGRAFIKA: Najveće ekonomije na svijetu

Foto: DepositPhotos

Trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine podosta utječe na globalnu ekonomiju, ali činjenica jest da ona svejedno raste, posebno kad se priča o te dvije zemlje. Samo, na vrhu je ipak ona najmnogoljudnija.

Dakle, Kina i njen BDP od 25,27 bilijuna američkih dolara iz prošle godine ipak nadmašuju apsolutno sve, a trebali bi tako nastaviti i u ovoj godini jer se prognozira rast od 6,3 posto. Na drugom mjestu je SAD sa svojih 20,49 bilijuna dolara iz 2018. te prognozom rasta od 2,3 posto.

Ali, prve dvije zemlje itekako prate što se događa s Indijom, koja je na trećem mjestu sa svojih 10,51 bilijuna dolara i prognoziranom rastom od 7,3 posto. Ovim tempom, do 2030. će Indija biti na drugom mjestu, dok Kina ni narednih deset godina neće prepustiti tron.

Zato će Indonezija, koja je prošle godina imala BDP od 3,49 bilijuna dolara do 2024. prestići Njemačku, koja je bila na 4,36 bilijuna dolara. No, Njemačkoj se prognozira rast od svega 0,8 posto, a Indoneziji od 5,2 posto.

Afričkih zemalja nema na listi, nema ni Australije, a od latinoameričkih zemalja, na listi su se našli Brazil i Meksiko.

Još iz kategorije

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

21.02.2020. komentiraj

Lenovo Group objavio je kako su prihodi grupe u trećem kvartalu dosegli rekordnih 14,1 milijardu američkih dolara, što predstavlja rast od 10 uzastopnih kvartala. Prihod prije oporezivanja u usporedbi s istim kvartalom prošle godine rastao je 11 posto, dosegavši 390 milijuna američkih dolara dok je neto prihod također rastao za 11 posto na 258 milijuna američkih dolara. Osnovna zarada po dionici za treći kvartal iznosila je 2,16 američkih centi ili 16,90 honkonških centi.

INA u procesu rješavanja problema nastalih kibernetičkim napadom i oporavkom IT sustava

INA u procesu rješavanja problema nastalih kibernetičkim napadom i oporavkom IT sustava

21.02.2020. komentiraj

INA Grupa u procesu je otklanjanja poteškoća u informatičkim sustavima na koje je utjecao kibernetički napad koji se dogodio krajem prošlog tjedna, ističe se u priopćenje hrvatske naftne kompanije. Dodaju kako su započeli s oporavkom sustava te rade na ponovnoj uspostavi svih usluga koje povremeno nisu radile.

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

Realan rast plaća šestu godinu zaredom

21.02.2020. komentiraj

U prosincu prošle godine nastavljena je tendencija rasta plaća uz dinamičnije kretanje bruto plaće u odnosu na neto plaću tijekom cijele prošle godine. Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 6.559 kuna, što je 23 kune više nego u studenom te 297 kuna ili 4,7% više nego u prosincu 2018. godine. Istodobno je bruto plaća na mjesečnoj razini smanjena za tri kune, na iznos od 8.874 kune, dok je na godišnjoj razini ona porasla za 405 kuna ili za 4,8%. Pri rastu potrošačkih cijena od 1,4% realan godišnji rast plaća bio je nešto niži i iznosio je 3,3% kod neto i 3,4% kod bruto plaće.