INFOGRAFIKA: Koliko dnevno stvaramo smeća

INFOGRAFIKA: Koliko dnevno stvaramo smeća

Foto: DepositPhotos

Na svjetskoj razini se godišnje generira oko dvije milijarde tona komunalnog čvrstog otpada, što je dovoljno za napuniti 822 tisuće olimpijskih bazena. Nažalost, situacija se samo povećava, odnosno pogoršava, iz godine u godinu pa je recikliranje bitnije nego ikad prije.

I, dok se konkretnija rješenja traže, treba prvo prokazati one koji bi trebali biti najodgovorniji. Pa tako Sjedinjene Američke Države godišnje proizvode gotovo 258 milijuna tona komunalnog čvrstog otpada, što znači da svaki Amerikanac dnevno generira oko dvije kile tog konkretnog otpada.

Ali, ako se usporedi ta situacija s Islandom, gdje svaki stanovnik generira oko četiri kilograma te vrste otpada dnevno, jasno je da SAD ipak ima sustav koji smanjuje potrebu za takvim otpadom.

No, koliko god se radilo Svjetska banka u svojoj prognozi navodi da će se do 2050. u odnosu na 2016. količina komunalnog čvrstog otpada povećati za čak 70 posto, što je iznimno zabrinjavajuće.

Još iz kategorije

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

Infobip ocijenjen najboljim pružateljem A2P SMS usluga u svijetu

05.06.2020. komentiraj

Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, proglašen je najboljim pružateljem A2P (application-to-service) SMS usluga na svijetu, prema ocjenama 353 telekom operatora diljem svijeta i 315 vodećih svjetskih kompanija u godišnjem ROCCO izvještaju. Četvrta je to godina za redom u kojoj Infobip osvaja prvo mjesto prema ocjenama mobilnih operatora i druga godina za redom prema ocjenama vodećih svjetskih kompanija iz različitih industrijskih sektora.

Samo 5 posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama

Samo 5 posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama

05.06.2020. komentiraj

U organizaciji Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) i Hrvatske gospodarske komore jučer je održana panel rasprava o Prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Zaključeno je da struka, akademska zajednice i institucije moraju raditi zajedno i održavati svijest u javnosti o važnosti zaštite od potresa te najavili da nas čeka dugotrajna obnova koja će imati dalekosežne posljedice na društvo.

Nanobitova igra hit u arapskim zemljama

Nanobitova igra hit u arapskim zemljama

05.06.2020. komentiraj

Nanobit, globalni gaming studio iz Zagreba, izdavač lifestyle, casual i narativnih igara, sve je popularniji i u arapskom svijetu. Njihova igra Hollywood Story samo tri mjeseca nakon lansiranja bilježi odlične rezultate. Do sada ju je preuzelo više od milijun i pol igrača iz čak 17 zemalja arapskog svijeta, a u mnogima je i među top 3 na ljestvicama Apple i Google Play trgovina.