INFOGRAFIKA: Kakva je situacija na europskom tržištu obnovljive energije

INFOGRAFIKA: Kakva je situacija na europskom tržištu obnovljive energije

Foto: Fotolia

Obnovljiva energija više nije marginalna stavka, riječ je o smjeru koji naprediji dio svijeta zauzima već poduže vrijeme zbog utjecaja na okoliš i ušteda na svim razinama. Pohvalno, po pitanju udjela energije koja dolazi iz obnovljivih izvora, Hrvatska na razini Europske unije stoji odlično te se trenutno nalazi na osmom mjestu i već je ispunila ciljeve zacrtane za 2020. godinu.

Naime, Hrvatska se obvezala da će do 2020. godine 20 posto udjela energije dolaziti iz obnovljivih izvora, ali s krajem 2016. godine već ima 28,3 posto udjela, što znači da je cilj ispunjen. Iako, treba napomenuti i da je Hrvatska jedina zemlja članica EU koja je postavila cilj na način da on zapravo predstavlja lošiji rezultat nego onaj koji je postojao u vrijeme kad je zacrtan. Jer, još 2004. Hrvatska je bila na 23 posto.

Kako god, cilj je ostvaren, a to je uspjelo još samo deset članica. Dakle, još se ima za raditi kako bi na razini cijele EU do 2020. imali 20 posto udjela energije koja dolazi iz obnovljivih izvora. Srećom, pogled na grafiku sugerira da su mnoge zemlje članice vrlo blizu svom cilju pa straha da EU neće ostvariti plan ne treba biti.

Još iz kategorije

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

Rijeka dobila prvu brzu e-punionicu za električna vozila

16.06.2018. komentiraj

Uoči početka turističke sezone Hrvatski Telekom i Tower Center Rijeka postavili su prvu brzu e-punionicu za električna vozila u Gradu Rijeci u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Ovom instalacijom Rijeka se pridružila karti pametnih gradova koji potiču razvoj e-mobilnosti kao ključnog koncepta nisko-ugljične mobilnosti.

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

Tele2 ulazi u svijet mobile gaminga s Valianceom

16.06.2018. komentiraj

Ako imate instaliranu barem jednu igricu na svom smartphoneu - i vi ste egamer. Gaming je najbrže rastuća industrija u svijetu, a trenutno je aktivno više od 200 milijuna gamera. Prema nekim istraživanjima svakodnevno igra dvije trećine igrača, a deset posto njih čak 6 do 8 sati. Zanimljivo je i to da u svijetu esporta ima čak 45% žena koje aktivno igraju.

Održan SAP NOW Zagreb

Održan SAP NOW Zagreb

15.06.2018. komentiraj

Prvo izdanje događanja SAP NOW Zagreb, ponovilo je uspjeh svog prethodnika SAP Foruma te okupilo preko 600 domaćih i stranih stručnjaka koji su kroz seriju predavanja, primjera iz prakse i panela raspravljali o budućnosti inteligentnih tvrtki. Događanje je otvorila Sonja Popović, direktorica tvrtke SAP d.o.o., koja je naglasila kako se poslovanje budućnosti temelji na pametnom povezivanju ljudi, tehnologija i kompanija.