INFOGRAFIKA: Globalno zatopljenje prijeti Himalaji i ledenjacima

INFOGRAFIKA: Globalno zatopljenje prijeti Himalaji i ledenjacima
DepositPhotos

Otapanje ledenjaka na Himalajama prouzrokovalo je poplave u indijskoj državi Uttarakhand, koje su odnijele desetke života, uništile brane i mostove. Zimi takve pojave nisu uobičajene pa stručnjaci smatraju kako je riječ o globalnom zatopljenju kao uzroku ovakvih prirodnih katastrofa.

Nažalost, ovim pojavama nije kraj, samo će se nastavljati jer na naplatu stiže sve što se zbivalo posljednjih desetljeća i stoljeća po pitanju nebrige za okoliš. Uostalom, sve to se predviđalo jer je lako mjerljivo.

Primjerice, od 2016. do 2018. ledenjaci u toj regiji izgubili su od pola metra do dva i pol metra debljine. Srećom, 2019. je bila nešto pozitivnija po tom pitanju pa se vratilo 20 do 50 centimetara ledene površine. Osim u Nepalu, tamo se nastavilo otapanje i izgubljeno je oko jednog metra ledene površine.

Rizici takve situacije su ogromni, ne samo po pitanju poplava, već i gubitku pitke vode, stvaranju nestabilnih jezera te općenito okoline u kojoj normalan život nije moguć. A to utječe na milijune ljudi u regiji.