INFOGRAFIKA: Duopol na mobilnom tržištu

INFOGRAFIKA: Duopol na mobilnom tržištu

Foto: DepositPhotos

Duopol na tržištu pametnih telefona nije nikakva novost, službeno postoji otkako se Microsoft odlučio napustiti tržište te “nas” ostavio samo s iOS i Android operativnim sustavima. Uz neke manje koji jednostavno nisu relevantni.

Nije to floskula, trenutno Android čini 86,1 posto, iOS 13,9 posto i svi ostali zajedno su na nuli - okrugloj. A samo prije deset godina sve je bilo bitno drugačije. I skromnije po pitanju prodanih pametnih telefona.

Jer, dok ih je s krajem 2019. prodano 1,37 milijardi diljem svijeta, s krajem 2010. prodano ih je 305 milijuna. Ali, zato je BlackBerry činio 16 posto, Windows Phone 4,9 posto i "ostali" 40,2 posto. Android je tek krenuo s uzletom i bio je na 23,3 posto, a iOS je bio na 15,6 posto.

Dakle, vremena su se itekako promijenila. Sve zahvaljujući ulaganjima u softver, aplikacije, developere, trgovine aplikacijama... Konkurencija je to podosta zanemarila, ignorirala, nije prepoznala i na kraju jednostavno propala te se zadržala na tržištu kroz hardver ili prilagodbu duopolu...

Još iz kategorije

Atos IT Challenge 2021 na temu digitalne dekarbonizacije otvoren za prijave

Atos IT Challenge 2021 na temu digitalne dekarbonizacije otvoren za prijave

21.10.2020. komentiraj

Otvorene su prijave za deseto izdanje Atosovog međunarodnog natjecanja za studente IT Challenge. Ovogodišnje natjecanje posvećeno je tehnološkoj inovaciji u području digitalne dekarbonizacije. Studenti iz cijelog svijeta podijelit će svoje ideje o tome kako digitalno može pomoći u dekarbonizaciji nedigitalnog. Tri tima koja uđu u finale dobit će priliku, uz pomoć Atosovih iskusnih mentora, pretvoriti svoje ideje u koncepte koji rade, a pobjednički tim osvaja novčanu nagradu od 10.000 eura.

Europski parlament traži reguliranje umjetne inteligencije

Europski parlament traži reguliranje umjetne inteligencije

21.10.2020. komentiraj

Eurozastupnici usvojili su jučer prijedloge o tome kako EU može najbolje regulirati umjetnu inteligenciju (AI) kako bi se potaknule inovacije, etički standardi i povjerenje u tehnologiju. Zakonodavna inicijativa usvojena je sa 626 glasova za, 25 protiv i 40 suzdržanih.

Glavne cyber prijetnje u EU

Glavne cyber prijetnje u EU

20.10.2020. komentiraj

Agencija Europske unije za kibernetsku sigurnost (ENISA), uz potporu Europske komisije, država članica EU-a i Interesne skupine CTI-a, objavila je osmo godišnje izvješće ENISA Threat Landscape (ETL) 2020, identificirajući i ocjenjujući glavne cyber prijetnje za razdoblje siječanj 2019. - travanj 2020.