INFOGRAFIKA: Duopol na mobilnom tržištu

INFOGRAFIKA: Duopol na mobilnom tržištu
DepositPhotos

Duopol na tržištu pametnih telefona nije nikakva novost, službeno postoji otkako se Microsoft odlučio napustiti tržište te “nas“ ostavio samo s iOS i Android operativnim sustavima. Uz neke manje koji jednostavno nisu relevantni.

Nije to floskula, trenutno Android čini 86,1 posto, iOS 13,9 posto i svi ostali zajedno su na nuli - okrugloj. A samo prije deset godina sve je bilo bitno drugačije. I skromnije po pitanju prodanih pametnih telefona.

Jer, dok ih je s krajem 2019. prodano 1,37 milijardi diljem svijeta, s krajem 2010. prodano ih je 305 milijuna. Ali, zato je BlackBerry činio 16 posto, Windows Phone 4,9 posto i "ostali" 40,2 posto. Android je tek krenuo s uzletom i bio je na 23,3 posto, a iOS je bio na 15,6 posto.

Dakle, vremena su se itekako promijenila. Sve zahvaljujući ulaganjima u softver, aplikacije, developere, trgovine aplikacijama... Konkurencija je to podosta zanemarila, ignorirala, nije prepoznala i na kraju jednostavno propala te se zadržala na tržištu kroz hardver ili prilagodbu duopolu...