INFOGRAFIKA: Brodovi zagađuju okoliš više od automobila

INFOGRAFIKA: Brodovi zagađuju okoliš više od automobila

Automobili se nakon zrakoplova najčešće spominju kao najveći zagađivači okoliša, no emisija ugljičnog dioksida (CO2) kod plovila zapravo čini daleko veću štetu, pokazalo je istraživanje provedeno na području Europske unije od strane Transport & Environment za 2019.

Na prvom mjestu po tom pitanju je Nizozemska, u kojoj automobili emitiraju 16,7 milijuna tona CO2 godišnje, ali brodovi zato 19,9 milijuna tona. Španjolska je na 12,2 milijuna po pitanju automobila i 17,1 milijun kad je riječ o plovilima svih vrsta.

Velika Britanija ima sličnu situaciju, 13,9 milijuna tona za razna cestovna vozila i 14,2 milijuna tona za brodove. Približno je i u Italiji gdje vozila čine 13,5 milijuna, a plovila 13,7 milijuna tona.

Samo je u Irskoj situacija takva da vozila čine više, 1,7 milijuna tona CO2 u odnosu na 1,6 milijuna tona CO2, koliko ispuštaju plovila svih vrsta.

Još iz kategorije

Novi fotići iz Canonove radionice, stižu EOS R5 i EOS R6

Novi fotići iz Canonove radionice, stižu EOS R5 i EOS R6

09.07.2020. komentiraj

Canon danas predstavlja EOS R5 i EOS R6 – dva nova napredna fotoaparata punog kadra bez zrcala u ponudi revolucionarnog sustava EOS R utemeljenog na priključku budućnosti RF, ističu iz kompanije i dodaju da EOS R5 kao pravi uređaj profesionalne razine nudi fotografije razlučivosti 45 megapiksela snimane brzinom do 20 sličica/s1 te je prvi fotoaparat punog kadra bez zrcala koji može interno snimati 8K RAW snimke brzinom do 29,97 sličica/s u razlučivosti 4K do 120p.

FDA donijela vrlo zanimljivu odluku

FDA donijela vrlo zanimljivu odluku

09.07.2020. komentiraj

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) donijela je 7. srpnja odluku kojom se IQOS, elektronički uređaj za grijanje duhana Philip Morris Internationala (PMI), može prodavati i komunicirati na tržištu SAD-a kao duhanski proizvod modificiranog rizika (MRTP). Time je agencija utvrdila da je odluka prikladna za unaprjeđenje javnog zdravlja. Odluka pokazuje da je IQOS fundamentalno drugačiji duhanski proizvod i bolji izbor za punoljetne pušače koji bi inače nastavili pušiti, a IQOS je prvi i jedini elektronički nikotinski proizvod koji je dobio takvo rješenje u okviru MRTP postupka FDA-a.

Nove tarife HT-a uz bonus na Samsung telefone

Nove tarife HT-a uz bonus na Samsung telefone

09.07.2020. komentiraj

U novim pretplatničkim tarifama bez ugovorne obveze, Hrvatski Telekom privatnim korisnicima mobilne mreže pruža veću fleksibilnost i jednostavnost, uz  brojne dodatne pogodnosti. Svaka od pet novih tarifa uključuje čak 5000 minuta i poruka prema svim mrežama unutar Hrvatske, a prilikom odabira bilo koje od njih korisnici biraju paket podatkovnog prometa koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Također, bitan novitet je da korisnici svaki mjesec mogu promijeniti svoju tarifu te u bilo kojem trenutku kupiti novi mobilni uređaj, uz jednokratno ili plaćanje kroz najviše 24 mjesečne rate.