INFOGRAFIKA: Brodovi zagađuju okoliš više od automobila

INFOGRAFIKA: Brodovi zagađuju okoliš više od automobila

Automobili se nakon zrakoplova najčešće spominju kao najveći zagađivači okoliša, no emisija ugljičnog dioksida (CO2) kod plovila zapravo čini daleko veću štetu, pokazalo je istraživanje provedeno na području Europske unije od strane Transport & Environment za 2019.

Na prvom mjestu po tom pitanju je Nizozemska, u kojoj automobili emitiraju 16,7 milijuna tona CO2 godišnje, ali brodovi zato 19,9 milijuna tona. Španjolska je na 12,2 milijuna po pitanju automobila i 17,1 milijun kad je riječ o plovilima svih vrsta.

Velika Britanija ima sličnu situaciju, 13,9 milijuna tona za razna cestovna vozila i 14,2 milijuna tona za brodove. Približno je i u Italiji gdje vozila čine 13,5 milijuna, a plovila 13,7 milijuna tona.

Samo je u Irskoj situacija takva da vozila čine više, 1,7 milijuna tona CO2 u odnosu na 1,6 milijuna tona CO2, koliko ispuštaju plovila svih vrsta.

Još iz kategorije

Inovacijama u borbi protiv korona virusa

Inovacijama u borbi protiv korona virusa

07.04.2020. komentiraj

Proizvodnja 3D printanih Venturijevih cijevi za respiratore, izrada zaštitnih vizira za liječnike, inovacije u izradi zaštitnih maski, chatbot za bolnice, edukativna IT rješenja  i online testovi za procjenu broja stvarnih slučajeva zaraze, rješenja su na kojima ovih dana intenzivno rade zagrebački startupovi.

U borbu za CPU tržište uz Intel i AMD uključuje se i treći igrač

U borbu za CPU tržište uz Intel i AMD uključuje se i treći igrač

06.04.2020. komentiraj

Intel i AMD konstantno vode bitku na tržištu moćnih procesora za servere, ali čini se da je stigao “treći igrač”, koji bi im mogao podosta poremetiti planove u smislu duopola. Riječ je o Marvellu, koji se predstavlja sa zvjerkom kojoj trenutno nitko zapravo ne može parirati.

Donacija KB Merkur počela isporuka 1500 naručenih vizira

Donacija KB Merkur počela isporuka 1500 naručenih vizira

06.04.2020. komentiraj

Nakon što je bolnici isporučena prva količina potrebnih dezinficijensa i zaštitnih navlaka, danas je počela i isporuka 1500 naručenih vizira. Ovi viziri napravljeni su u hrvatskom poduzeću Hladni Val koje se nalazi u Industrijskom parku Nova Gradiška, a prethodno su prošli test za primjenu u bolnici. Izrada ovih vizira financirana je iz sredstava prikupljenih akcijom Rotary kluba Zagreb Medveščak, a omogućit će zaštitu medicinskog osoblja od širenja zaraze, a time i pacijenata.