INFOGRAFIKA: Afrika dominira u mobilnom načinu plaćanja

INFOGRAFIKA: Afrika dominira u mobilnom načinu plaćanja
DepositPhotos

Afrika se napokon počela razvijati u tehnološkom smislu na način koji može donijeti stranim ulagačima izniman novac. Posebno se to odnosi na poslužitelje mobilnog načina plaćanja, koji je postao trend u dijelovima Crnog kontinenta.

Primjerice, u seriji A investicijskog ciklusa, senegalski fintech startup Wave prikupio je 200 milijuna američkih dolara te na taj način postao četvrti afrički jednorog. Trenutno vrijedi 1,7 milijardi dolara i kao takav je drugi fintech jednorog u Africi. Ispred je nigerijski OPay, koji je postao jednorogom samo dva tjedna prije no Wave.

Prema podacima kojima barata Global System for Mobile Communications Association (GSMA), supsaharska Afrika dominira na globalnoj razini u smislu poslužitelja mobilnog načina plaćanja jer ima 548 milijuna registriranih korisničkih računa, 159 milijuna aktivnih na 157 poslužitelja.

Svi oni izveli su transakcije u vrijednosti 490 milijardi dolara prošle godine. Slijedi Južna Azija s 305 milijuna registriranih i 66 milijuna aktivnih korisničkih računa te transakcijama u vrijednosti 131 milijardu dolara. Na trećem mjestu su istočni i pacifički dio Azije, zatim Latinska Amerika i Karibi, a tek onda slijede Europa i središnja Azija te Bliski istok i Sjeverna Afrika.