INFOGRAFIKA: Afrika dominira u mobilnom načinu plaćanja

INFOGRAFIKA: Afrika dominira u mobilnom načinu plaćanja

Foto: DepositPhotos

Afrika se napokon počela razvijati u tehnološkom smislu na način koji može donijeti stranim ulagačima izniman novac. Posebno se to odnosi na poslužitelje mobilnog načina plaćanja, koji je postao trend u dijelovima Crnog kontinenta.

Primjerice, u seriji A investicijskog ciklusa, senegalski fintech startup Wave prikupio je 200 milijuna američkih dolara te na taj način postao četvrti afrički jednorog. Trenutno vrijedi 1,7 milijardi dolara i kao takav je drugi fintech jednorog u Africi. Ispred je nigerijski OPay, koji je postao jednorogom samo dva tjedna prije no Wave.

Prema podacima kojima barata Global System for Mobile Communications Association (GSMA), supsaharska Afrika dominira na globalnoj razini u smislu poslužitelja mobilnog načina plaćanja jer ima 548 milijuna registriranih korisničkih računa, 159 milijuna aktivnih na 157 poslužitelja.

Svi oni izveli su transakcije u vrijednosti 490 milijardi dolara prošle godine. Slijedi Južna Azija s 305 milijuna registriranih i 66 milijuna aktivnih korisničkih računa te transakcijama u vrijednosti 131 milijardu dolara. Na trećem mjestu su istočni i pacifički dio Azije, zatim Latinska Amerika i Karibi, a tek onda slijede Europa i središnja Azija te Bliski istok i Sjeverna Afrika.

Još iz kategorije

Na raspolaganju 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava za jačanje kulturnih i kreativnih industrija

Na raspolaganju 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava za jačanje kulturnih i kreativnih industrija

28.01.2022.

U organizaciji Ministarstva kulture i medija i na inicijativu Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK u Komori je održano predstavljanje investicije Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Riječ je o 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava za jačanje kapaciteta, povećanje konkurentnosti i prilagodbu poslovanja kulturnih i kreativnih industrija jedinstvenom digitalnom tržištu, a nositelj investicije je Ministarstvo kulture i medija.

Mastercard u Španjolskoj pokreće Centar za inovacije u turizmu

Mastercard u Španjolskoj pokreće Centar za inovacije u turizmu

27.01.2022.

Mastercard je najavio osnivanje novog Centra za inovacije u turizmu (Tourism Innovation Hub) u Španjolskoj, uz potporu španjolske vlade. Centar, čije će sjedište biti u Madridu, a otvorit će se u drugom tromjesečju 2022., razvijat će rješenja za podršku održivom i uključivom oporavku globalnog turističkog sektora kroz inovacije, istraživanje i suradnju u cijelom ekosustavu.

Disney+ ovog ljeta dolazi u 42 zemlje, uključujući i Hrvatsku

Disney+ ovog ljeta dolazi u 42 zemlje, uključujući i Hrvatsku

27.01.2022.

Disney+, streaming platforma tvrtke The Walt Disney Company, potvrdio je da će ovog ljeta pokrenuti svoju uslugu u 42 zemlje i 11 novih teritorija. Nove zemlje uključuju Hrvatsku, Južnu Afriku, Tursku, Poljsku i Ujedinjene Arapske Emirate.