POZITIVAN TREND

Industrija vanjskog sklapanja i testiranja poluvodiča porasla 5,1 posto na godišnjoj razini u 2022.

Industrija vanjskog sklapanja i testiranja poluvodiča porasla 5,1 posto na godišnjoj razini u 2022.
Depositphotos / Ilustracija

Porast globalne potražnje za aplikacijama kao što su AI, računalstvo visokih performansi, 5G, automobilska industrija i IoT potaknuo je širenje opskrbnog lanca poluvodiča, prema IDC-u. Industrija vanjskog sklapanja i testiranja poluvodiča (OSAT) stalno je rasla 2022. s veličinom tržišta dosegnuvši 44,5 milijardi USD, što je godišnji rast od 5,1 posto.

"OSAT, koji je ključan za konačnu kvalitetu i učinkovitost čipova, u središtu je nizvodnog dijela lanca poluvodičke industrije. Kako se HPC, AI i strojno učenje razvijaju, očekujemo da će doći do promjene u naprednom pakiranju heterogena integracija od 2D do 2.5D/3D struktura, prema Mooreovom zakonu. Gledajući unaprijed, predviđamo da će proizvođači povećati svoja ulaganja kako bi zadovoljili rastuću potražnju na tržištu," kaže Galen Zeng, viši voditelj istraživanja, Semiconductor Research, IDC Asia/Pacific .

Među 10 najboljih svjetskih OSAT dobavljača, šest ih je u Tajvanu, tri u Kini i jedan u Sjedinjenim Državama, s ukupnim tržišnim udjelom od 80,1 posto. Dobavljači u Tajvanu uključuju ASE, PTI, KYEC, Chipbond, ChipMOS i Sigurd; dobavljači u Kini uključuju JCET, TFME i Hua Tian; a američke dobavljače zastupa Amkor. Devet od 10 najboljih OSAT dobavljača nalazi se u regiji Azije/Pacifika, igrajući važnu ulogu u svjetskoj OSAT industriji. Svjetska regionalna dinamika od 2021. do 2022. pokazuje da su tržišni udjeli dobavljača u Tajvanu pali za 2,5 posto na 49,1 posto, pod utjecajem naglog pada pogonskih integriranih krugova (IC), memorije te mobilnih uređaja srednjeg i niskog ranga kapacitet pakiranja telefonskog čipa. Postoji nada za preokret u 2023. jer stižu neke kratkoročne i hitne narudžbe.

U Kini, pogoni OSAT-a nastavili su se širiti u skladu s politikom kineske vlade o udomaćivanju poluvodiča, što je u kombinaciji s rastućom prodajom AMD-a, velikog proizvođača dizajna IC-a u koordinaciji s TFME-om, potaknulo tržišne udjele lokalnih dobavljača da se povećaju za 1,0 posto do 26,3 posto. Amkor u Sjedinjenim Državama, najveći svjetski dobavljač za automobilski OSAT, zabilježio je povećanje tržišnog udjela za 1,7 posto na 18,8 posto zahvaljujući povećanju narudžbi čipova za industriju, automobile i 5G high-end/flagship mobilne telefone, dok su dobavljači u ostale regije uključujući Južnu Koreju, Japan i jugoistočnu Aziju činile su oko 5,8 posto ukupnih tržišnih udjela.

Godine 2023. industrija poluvodiča još uvijek je u fazi smanjenja zaliha zbog ozbiljnog pada potražnje za potrošačkom elektronikom i pada potražnje za poslužiteljima u oblaku za aplikacije koje nisu AI. Iskorištenost kapaciteta mnogih OSAT postrojenja iznosila je 50 posto–65 posto u prvoj polovici godine, a očekivalo se da će se oporaviti na 60 posto–75 posto u 2. polugodištu 23. godine zajedno s umjerenim oporavkom potražnje nakon prilagodbe zaliha, pa čak i 80 posto promoviran hitnim narudžbama za napredno pakiranje, ali još uvijek s odmakom od 70 posto–85 posto u 2022. Procjenjuje se da će svjetska veličina OSAT tržišta poluvodiča pasti za 13,3 posto na godišnjoj razini u 2023. Međutim, s postupnim Oporavak industrije poluvodiča, zajedno s uvođenjem dobavljača u napredna pakiranja i heterogenu integraciju, vratit će ukupnu OSAT industriju natrag na rast 2024.