Imati zdravo društvo znači imati uspješnu ekonomiju

Imati zdravo društvo znači imati uspješnu ekonomiju

Kako će ubrzani napredak tehnologije utjecati na naše živote i može li pomoći s uspostavljanjem ravnopravnosti unutar zdravstvenog sustava, teme su o kojima se pričalo na samom početku poslovne konferencije Future Tense u Muzeju suvremene umjetnosti.

Vlasnica i osnivačica agencije Komunikacijski laboratorij, Manuela Šola, koja je organizatorica konferencije, istaknula je kako živimo u polariziranom društvu te „ponekad zaboravimo da imamo mogućnost utjecati na to kako ćemo živjeti za 10 godina“.

„U ova dva dana promišljat ćemo o budućnosti, učiti i povezivati se. Hvala vam što vjerujete u bolju budućnost“, rekla je Šola i prepustila pozornicu futurologu Nikolasu Badmintonu, koji je održao predavanje o budućnosti tehnologije pod nazivom: „Facing Our Futures“.

„Iako se tehnologija nekada čini kao hladna, strana, metalna pojava, ne smijemo zaboraviti na to da je ona stvorena za ljudska bića. Empatija tu igra vrlo važnu ulogu. Da bismo ovaj sve vidljiviji tehnološki napredak iskoristili na najbolji mogući način, moramo više misliti jedni o drugima, razgovarati i međusobno se slušati“, rekao je Badminton, koji je nasmijao publiku anegdotom o tome da je jednom izazvao Chat GPT da mu napiše pjesmu o Zagrebu u 2100. godini u stilu Miroslava Krleže. Uspio je, kaže.

Nakon njegova predavanja, na pozornici su svoje vizije o budućnosti tehnologije podijelili Nevena Crljenko (Philip Morris International), Ivan Runje (Hrvatski Telekom), Drago Cota (Glovo) i Renata Vujasinović (Visa) u diskusiji koju je moderirala Ana Muhar Blanquart.

„Promjene u društvu traže promjenu načina razmišljanja, a ta prilagodba je mnogima izazovna. Odgovornost svih dionika je dobro se informirati jer odluke koje se donose trebaju biti takve da potiču razvoj i ulaganja u inovacije, ali i poticati korisnike da te inovacije prihvate“ , izjavila je Nevena Crljenko, potpredsjednica za korporativne poslove Philip Morris Internationala.

Drago Cota je nastavio: „Umjetna inteligencija skraćuje vrijeme i povećava efikasnost u poslovanju, no utječe i na ljude kao živa bića. Mnogi su zabrinuti da će zbog nje ljudski kontakt nestati, no vjerujem da se to nikada neće dogoditi. U kontekstu Glova, to će značiti ubrzano naručivanje, ali i promjene u ponašanju korisnika, posebice u vidu strpljenja kojima već sad svjedočimo.“

„Umjetnu inteligenciju koristimo svaki put kada plaćamo Visa karticama, a malo po malo se krećemo prema takozvanom no cash društvu. Nove tehnologije sa sobom su donijele beskontaktno plaćanje, a kupci su prepoznali sve njegove prednosti. Takav vid transakcija je komotan, a trgovci ga preferiraju zbog sigurnosti, jednostavnosti i brzine. Ne očekujemo da će keš nestati, no kartično plaćanje je komoditet koji će s vremenom prevladati“ – rekla je Renata Vujasinović.

Za vrijeme pauze na Global stageu, program se nastavio odvijati na Focus stageu u Muzeju suvremene umjetnosti pa je tako Dejan Rogan iz HSM-a govorio o tome kako iskoristiti inovativnu tehnologiju za poboljšanje poslovnih rezultata. Sanja Šimić predstavila je online platformu „Masterclass“ Hrvatske gospodarske komore, dok su Ksenija Latković Kozarac iz Podravke i Davor Bruketa iz Bruketa, Žinić&Greyja govorili o inovativnim tehnologijama u vanjskom oglašavanju.

Prije predavanja Joe-Maxa Wakima o budućnosti zdravstva i medicine, na veliku pozornicu izašli su Boris Drilo, CTIO i član Uprave Hrvatskog Telekoma i Nikola Dujmović, CEO Spana, koji su se našli „Na vrućem stolcu sa Sabinom Tandarom Knezović“. U dinamičnoj razmjeni izložili su svoje stavove o umjetnoj inteligenciji, inovacijama u svojim industrijama i posljedicama ubrzanog napretka tehnologije.

„Napredak umjetne inteligencije nikad nije bio brži, ali to je sasvim prirodno i za to ne treba postojati strah. Da bi neka tehnologija uspjela, mora se uklopiti u prirodan tijek stvari, a taj tijek definiraju ljudi. Umjetna inteligencija će oblikovati budućnost, no ljudi će je definirati“, rekao je Boris Drilo.

Uslijedilo je predavanje Joe-Maxa Wakima iz Instituta za studije budućnosti Kopenhagen, i to pod nazivom: „New Tech Working For Health Equity“.

„Imati zdravo društvo znači imati uspješnu ekonomiju. Na pravom smo putu ka jednakosti u zdravstvu, samo moramo iskoristiti maksimalni potencijal tehnologije, spojiti sve stavke koje stoje iza sustava zdravstva i fokusirati se na otkrivanje i prevenciju bolesti. Za sve to moramo naučiti koristiti tehnologiju i čitati podatke koje nam ona daje“ – rekao je Joe-Max Wakim.

Panel vrhunskih stručnjaka u medicini i tehnologiji moderirala je Ana Muhar Blanquart, a na pozornici su se tako našli prof.dr.sc. Dragan Primorac, Dženan Lojo iz TIS-a te prof.dr.sc. Darko Chudy.

Dragan Primorac je tom prigodom izjavio kako u ovom kontekstu „nova generacija liječnika treba mentore koji će potaknuti stvaranje medicine izvrsnosti” te kako je “preventivna medicina cilj kojem težimo.“ Kako kaže, „države koje neće prihvatiti taj koncept, neće uspjeti“.