Ima li Android rješenje za fragmentacijske probleme

Ima li Android rješenje za fragmentacijske probleme

Ovogodišnja I/O developer konferencija u San Franciscu prezentirala je mnoge Googleove zanimljivosti poput Google Play services, Google Play Games i novog Android Studia. No ono što je bilo očekivano nije se dogodilo - finalno rješenje pitanja fragmentacije unutar Android sustava.

Fragmentacija je bila veliki problem za Google Android još od samog početka te su to pokušali riješiti izbacivanjem brze nadogradnje softvera jedne za drugom. Upravo je tu i nastao problem jer proizvođači i uređaja i mobilni operateri koji prodaju pametne telefone i tablete nisu bili u stanju držati korak s tim promjenama, što znači da je moglo potrajati nekoliko mjeseci dok su neki uređaji dobili nova ažuriranja, a nerijetko je bilo slučajeva da ih uopće nisu dobivali.

Kao rezultat toga još postoje milijuni uređaja sa sustavom Android 2.2 Froyo i 2.3 Gingerbread. Google je uveo ove verzije još u svibnju i prosincu 2010 godine, ali Android sučelja za programiranje su značajno promijenjena od tada.

Dave Burke, direktor odjela inženjeringa za Android platforme, rekao je da će raslojavanjem softvera, proizvođači čipova i uređaja biti u mogućnosti brže ažurirati i ugađati različita područja softvera te tako ubrzati nadogradnje uređaja. Također je naglasio kako sama Android platforma ne zahtijeva mnogo dorađivanja već su aplikacije te koje postaju sve bogatije sadržajima i zahtijevaju nadogradnje. Kao rezultat toga, mnoge aplikacije razvijene za najnoviju verziju Androida ne mogu raditi na starijim uređajima.

Mnogi su se složili u mišljenju da je Google zapravo ažurirao Android bez izbacivanja nove verzije.
Zašto je Google to učinio? Jednostavno, to je jedno od rješenja za problem fragmentacije, a to je i vrlo vjerojatno razlog zašto su predstavili Samsung Galaxy S4 „Google Edition“ koji je u biti Samsung Galaxy S4 sa stock Androidom. Time je postignut cilj da mnogi korisnici, posebice programeri, mogu koristiti najnoviji hardver i zadržati „Nexus iskustvo“, kao i važne promjene ako i kada one na kraju budu dostupne.

Ima li problem Android fragmentacije rješenje? Možda da, a možda i ne, postoje šanse da, ukoliko ste dobili novi uređaj ili primijenili prilagođeni ROM, nećete dobiti nadogradnju na Android 4.3 kada postane dostupna.