Igre na mobilnim uređajima potiskuju konzole

Igre na mobilnim uređajima potiskuju konzole
Fotolia

Dugoročni izazov koji mobilne igre postavljaju pred Nintendo izgledaju sve impresivnije. Nova zajednička studija IDC-a i App Annie pokazuje kako korisnici sve više vremena provode igrajući igre putem svojih Android ili iOS uređaja, nego što to čine za igraćim konzolama.

U drugome kvartalu ove godine, zahvaljujući iOS igrama, prihodi su bili i više nego udvostručeni, uspoređujemo li ih s prihodima 3DS-a i Sony Vita igrama. Samo Google Play igre postigle su više prihoda nego čitava industrija igraćih konzola.

Tržište mobilnih aplikacija trenutno je vrlo profitabilno područje zarade, a tržište igraćih konzola suočava se s kontinuiranim porastom prihoda od prodaje aplikacija igara na smartphoneovima i tabletima. Dok je prodaja igara na igraćim konzolama krenula nizbrdo uspoređujući prvi i drugi kvartal ove godine, prodaja iOS i Google Play igara nastavila je rasti galopirajućom brzinom. U studenome, nove konzole koje Sony i Microsoft namjeravaju lansirati na tržište, borit će se za božićnu potrošnju korisnika.

Novi žanrovi i podžanrovi igara na mobilnim uređajima niču svakim danom, ovisno o promjeni ukusa korisnika, ali i općenito jednostavnije igre prelaze na sve zahtjevniju razinu. Ovaj prijelaz predstavlja veliki izazov za prijenosne igraće konzole, kao što su popularne igre na tabletima “Clash of Clans“ i “Candy Crush Saga“ koje započinju poprimati složenost Nintendovih igara.

Sve je očiglednije kako industrija igraćih konzola izumire, što budi među starijim korisnicima određenu dozu nostalgije. Nintendo i Sony trenutno vade posljednje adute iz rukava ne bi li opstali na tržištu i usporili pad prodaje. Najbolji talent u gamerskoj industriji već je premješten u industriju mobilnih aplikacija, gdje dovoljno uspješna igra može zarađivati 50-100 milijuna dolara mjesečno za jednu ili dvije godine.

Pronalaženje novog blockbustera od milijardu dolara na tržištu prijenosnih igraćih konzola, sve se više čini kao suluda ideja.