Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike

Igor Rudan otvara 21. CARNET-ovu konferenciju za korisnike
DepositPhotos

CARNET-ova konferencija za korisnike okupit će, od 6. do 8. studenoga, više od 1200 nastavnika, učitelja, ravnatelja, obrazovnih stručnjaka i IKT profesionalaca te drugih sudionika iz obrazovnog sustava, a otvara ju Igor Rudan.

Pod nazivom „Na granici mogućega“ konferencija ove godine donosi teme poput iskustvenog, problemskog i aktivnog učenja, uključivosti i pristupačnosti te uklanjanja barijera u učenju, rada s nadarenim učenicima i digitalnoga nasilja. Sudionici će saznati i kako najučinkovitije koristiti alate i platforme za izradu digitalnih sadržaja, motivirati učenike, što im donose 5G, internet stvari te virtualna i proširena stvarnost. Ove godine CARNET uvodi koncept konferencije bez papira kako bi stavio dodatni naglasak na digitalnu transformaciju te doprinio očuvanju okoliša.

CARNET-ovu konferenciju za korisnike otvara akademik Igor Rudan koji će održati predavanje pod nazivom „Vrijednost informacije u 21. stoljeću: primjeri iz biologije, medicine, politike i masovnih medija“. Rudan će objasniti kako steći osjećaj za vrijednost informacije i iskoristiti ga za stjecanje prednosti u raznim područjima ljudskog djelovanja.

„Sve informacije koje smo u stanju prikupiti nemaju jednaku vrijednost za naše razumijevanje svijeta. Neke od njih su ključni komadići slagalice, koje nam omogućuju da shvatimo nešto doista novo i time značajno promijenimo prethodna shvaćanja. Druge su za nas manje vrijedne, jer samo dodatno potvrđuju ono što smo već ionako znali, ili barem pretpostavljali. Mozak se na informacije polako "navikava", pa ima sklonost popuno zanemarivati sve one poznate, koje su u skladu s prethodnim znanjima i očekivanjima, a tragati za onim rijetkim informacijama koje će odudarati od njegovih očekivanja i modificirati njegovo razumijevanje okoline“, izjavio je Rudan.

Za konferenciju je prijavljeno rekordnih 238 radova, odnosno 27 posto više u odnosu na prošlu godinu. Od toga je u preliminarni program uključeno 10 konferencijskih radova, 13 oglednih sati, 54 radionice i 85 interaktivnih izlaganja. U okviru programa CARNET-ovi će stručnjaci govoriti o obrazovanju za digitalne kompetencije u projektu e-Škole, digitalnim kompetencijama ravnatelja u službi razvoja škole te informatizaciji poslovanja škola, novim tehnologijama i alatima za izradu digitalnih sadržaja te podršci korisnicima.