IFA 2022: S potražnjom za povećanom učinkovitosti, aplikacije za dom postale još više društveno orijentirante

IFA 2022: S potražnjom za povećanom učinkovitosti, aplikacije za dom postale još više društveno orijentirante
Goran Matošević, Dražen Tomić / Tomich Productions

Učinkovitost je i dalje iznimno tražena, što dovodi do situacije da su aplikacije za dom postale još i više društveno orijentirane. A više o tome moći će se doznati tijekom IFA sajma u Berlinu, koji traje od 2. do 6. rujna.

Pandemija koronavirusa je kroz dvije i pol godine ostavile traga na razvoju aplikacija pametnog doma i pametnog življenja. Povlačenje ljudi u privatnu sferu pokrenulo je poboljšanje kućanskih uređaja, dok su se vanjske aktivnosti poput vrtlarstva preselile u zatvorene prostore - zato nekoliko proizvođača predstavlja rješenja u tom smislu na sajmu IFA 2022 u području IFA NEXT.

Povezivost, međusobna povezanost sustava i aplikacija, i dalje igra veliku ulogu, zajedno s učinkovitošću i održivošću. U isto vrijeme, robotika i umjetna inteligencija postaju dio digitalnog doma, s izgledima da ponovno revolucioniraju svakodnevnu tehnologiju, kao što je prikazano na IFA NEXT 2022.

Feelbelt Series One iz Potsdama čini zvuk igara, glazbe i filmova krupnim planom i još intenzivnijim iskustvom. Kompanija je razvila patentiranu tehnologiju povratne informacije dodirom koja korisnicima omogućuje fizički osjećaj zvuka. Feelbelt je kompatibilan s bilo kojom konzolom, sustavom, pametnim telefonom i računalom. Deset pulsirajućih uređaja stvara fizički doživljaj zvuka koji obuhvaća cijeli raspon frekvencija od 10 do 20.000 Hz.

Berlinski ai|coustics startup pak razvija inovativne audio algoritme temeljene na AI i modelima dubokog učenja koji poboljšavaju kvalitetu i jasnoću prijenosa glasa. Tehnologija se može koristiti s prijenosima uživo s mobilnih ili stolnih računala, kao i za poboljšanje audio i video zapisa.

Vtouch iz Južne Koreje na sajmu predstavlja tehnologiju Virtual Touch, prvu tehnologiju dodira bez kontakta na svijetu. Uz pomoć umjetne inteligencije i 3D kamere, korisnici mogu aktivirati upravljačku ploču ne dodirom, već jednostavnim pokazivanjem na nju.

Pametne kućne aplikacije sve više teže promicanju društvene kohezije. Familink, brend francuske kompanije Asweshare, predstavlja umreženi okvir za slike pomoću kojeg članovi obitelji svih generacija mogu izmjenjivati ​​fotografije i poruke čak i kada nema internetske veze.

Better@Home Service GmbH iz Berlina koristi senzorsku tehnologiju kako bi starijim osobama omogućio siguran život unutar vlastita četiri zida. BeHome kombinira modularna hardverska i softverska rješenja u skladu s potrebnom razinom skrbi - od sustava rasvjete s detektorima pokreta uz krevet do mjerača razine vode i radio komunikacija koje oglašavaju alarm ako otkriju značajna odstupanja od dnevne rutine.

Nije ni to sve što nas čeka na sajmu. Faitron AG iz Švicarske predstavlja Baby Boo i HeatBox. BabyBoo je prva na svijetu inteligentna grijana bočica za bebe, dok je HeatBox kutija za ručak koja može zagrijati hranu u bilo kojem trenutku. Oba se mogu tempirati i kontrolirati putem aplikacije.

Nekoliko kompanija predstavlja teme unutarnjeg vrtlarstva i promiče samodostatnost. Prêt à Pousser iz Francuske koristi patentirani sustav Flo2at, plutajuću kulturu koja optimizira opskrbu korijena biljaka kisikom, dok aplikacija kontrolira količinu potrebne rasvjete.

Hexagro iz Italije predstavlja svoje Living Farming Tree, vertikalni sustav uzgoja za dnevnu sobu, a Berlin Green izlaže Green Box koju opisuje kao "najljepši pametni zatvoreni vrt".

Kitewinder iz Francuske još je jedan proizvod koji gleda u budućnost. Ova mini vjetroelektrana teži manje od pet kilograma, stane u svaki ruksak i kada se sklopi leti poput zmaja, iskorištavajući snagu vjetra.

Više o rasporedu prezentacija svih ovih uzbudljivih noviteta pronađite OVDJE.