IFA 2016: Što nas očekuje u Berlinu

IFA 2016: Što nas očekuje u Berlinu

Foto: Dražen Tomić

Sljedećeg tjedna u Berlinu počinje jedan od najvećih svjetskih sajmova potrošačke elektronike gdje će biti prikazani najnoviji pametni telefoni, tableti, televizori, perlice, suđerice, frižideri. Sajam koji se službeno održava od 2.-7. rujna započinje i ovog puta dva dana ranije s posebnim novinarskim danima. I ove godine ekipa ICTbusiness.info i ICTbusiness TV-a biti će u Berlinu, a ovo je što možemo očekivati u Berlinu.

Organizatori sajma i Messe Berlin očekuju da bi i ove godine sajam mogao biti iznimno uspješan, donijeti poslovne dogovore vrijedne nekoliko milijardi eura, no prije svega očekuju se novi uređaji Huaweija, Samsunga, Lenova, Sonya i mnogih drugih velikih igrača s područja potrošačke elektronike. Iako neki kažu da je CES veći od IFA-e, jasno je da se ta dva sajma zapravo ne mogu uspoređivati iako prate isti segment tržišta.

Naime, CES koji se svake godine održava u Las Vegasu početkom siječnja prije svega je namijenjen američkom tržištu, dok je IFA prije svega namijenjena velikom europskom tržištu. Oba su sajma naravno internacionalni i što je ključno pokazuju trendove koji dolaze. I sami proizvođači tempiraju izlazak svojih proizvoda upravo za ova dva velika sajma, dok u segmentu mobilne telefonije svakako ne treba zaboraviti niti Mobile World Congress u Barceloni.

Ove godine u Berlinu očekuju se najave novih pametnih telefona ali i nosivih uređaja tako da bi svoje modele trebali predstaviti Samsung, Huawei, Lenovo odnosno Motorola. Samsung koji je nedavno predstavio svoj novi Galaxy Note 7 mogao bi predstaviti novu generaciju pametnog sata Gear S3, ali se ne isključuje i neki tablet, pa možda i nešto pametnih telefona. Samsung priprema svoje već uobičajeno događanje za posljednji dan kolovoza u večernjim satima.

Što se tiče Sony očekuje se nova generacija Xperia telefona, naravno poneki TV uređaj, ali svakako i Play Station VR. Naravno to su same najave, što će biti na terenu ostaje tek da se vidi.

Kada je riječ o Lenovu tu će sigurno biti novih pametnih telefona, nekih pod Lenovo brandom ali i nekih pod Moto brandom nekadašnje Motorole koju je Lenovo preuzeo krajem 2014. godine. Naravno očekuju se i novi tableti, prijenosna računala.

Kako se očekuje da je jedan od trendova wearable devices  odnosno nosivi uređaji jedan od vodećih proizvođača Fitbit trebao bi prikazati neke od svojih novih proizvoda prije svega Fitbit Flex 2. Naravno niti drugi u ovome segmentu poput Polara, Garmina neće izostati sa svojim novitetima.

Od LG-a se očekuje dolazak novog LG G Flex 3, iako je vrlo zanimljivo da su za svoj novi mobilni telefon V20 u kategoriji  flagshipa ostavili događanje u San Franciscu 6 rujna. Stoga se mnogi pitaju preskače li time LG IFA-u kada je riječ o pametnim telefonima  hoće li zapravo biti fokus na drugim proizvodima potrošačke elektronike.

Od Asusa se očekuju novi proizvodi iz Zen portfolia i to Asus ZenWatch 3, a od Acera nova generacija ultra tankih prijenosnih računala.

Huawei je uvijek koristio IFA-u za najavu novih proizvoda tako je prošle godine najavljen Mate S i G8, a ove godine očekuje se nova generacija pametnih telefona. Prije svega to bi trebao biti Mate 9, ali i novi nosivi uređaje te najvjerojatnije VR.

Veliki proizvođači televizora Samsung, Sony, LG, Panasonic trebali bi na sajmu IFA u Berlinu predstaviti nove generacije 4K uređaja – Ultra HD, ali i dolazak novih modela blu-ray uređaja upravo za 4K generaciju videa.

Što će nam donijeti IFA 2016 tek ostaje da se vidi, a o svemu možete čitati i na našem portalu.

Još iz kategorije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

21.08.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji Gamescom sajam u Koeln u Njemačkoj na kojem od danas svi posjetitelji imaju mogućnost upoznati se sa proizvodima raznih velikih tvrtka i indie studija te po prvi put isprobati najpoznatije nadolazeće igre.

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

21.08.2019. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) potaknut će napredak na raznim poljima, prvenstveno po pitanju umjetne inteligencije, a vrlo lako i kvantnog računalstva, što je sjajna stvar, ali i poziva na oprez. Jer, s tehnološkim napretkom napreduju i oni koji predstavljaju prijetnju, ponajprije zato što dobivaju bolje alate za činiti štetu. Upozorava na to ovih dana čak i Europol pa zato poziva na pripremu unaprijed, odnosno, prevenciju.

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

21.08.2019. komentiraj

Temeljem kontinuiranog razvoja poslovanja i uspješnih rezultata KING ICT Sarajevo je uz status Hewlett Packard Enterprise GOLD Hybrid IT Specialist stekao i Partner Ready Services Delivery certifikat – HPE Pointnext Services. Services Delivery certifikat omogućuje pružanje usluga servisiranja opreme u garantnom periodu u skladu s uslugom koju je korisnik kupio. Najveći nivo podrške (24x7) namijenjen je korisnicima koji žele osigurati kontinuirano poslovanje kroz nesmetani rad na svojim kritičnim sustavima. Također, usluga servisiranja moguća je i u van garantnom periodu. Zahvaljujući novom statusu, certificirani KING ICT stručnjaci moći će isporučivati i instalacijske servise.