IDC: Windows 8 također "kriv" za lošu prodaju osobnih računala

IDC: Windows 8 također "kriv" za lošu prodaju osobnih računala

Prema podacima analitičke kuće IDC globalna isporuka osobnih računala u prvom tromjesečju ove godine smanjila se za gotovo 14 posto (na 76,3 milijuna uređaja), što predstavlja najveći zabilježeni pad u posljednjih 19 godina, odnosno otkada IDC objavljuje kvartalne podatke o PC isporukama.

Iako takvu situaciju dijelom pripisuju sve većoj potražnji za mobilnim uređajima, poput pametnih telefona i tablet računala, u IDC-u ujedno ističu da su takvom padu "kumovale" i radikalne i nedovoljno dorađene promjene u Microsoftovom aktualnom Windows 8 operacijskom sustavu za osobna računala.

Windows 8 tako dolazi s pojedinim funkcionalnostima koje još uvijek nisu adekvatne za korištenje na tablet računalima, a njegovo korisničko sučelje koje je više prilagođeno upravljanju dodirom se uvelike kosi s tradicionalnom i za rad još uvijek najpodesnijom kombinacijom tipkovnice i miša.

Ipak, ne može se sva "krivica" svaliti na softver te tako analitičari ističu da tvrtke radna računala obnavljaju sve rjeđe nego prije, svakih četiri do pet godina, za razliku od dosadašnjeg prosjeka od oko tri. Zbog svega toga analitičari pretpostavljaju da će se vrijednost tržišta osobnih računala u 2013. godini smanjiti i za više od do sada prognoziranih 1,3 posto.