IDC: Windows 8 također "kriv" za lošu prodaju osobnih računala

IDC: Windows 8 također

Prema podacima analitičke kuće IDC globalna isporuka osobnih računala u prvom tromjesečju ove godine smanjila se za gotovo 14 posto (na 76,3 milijuna uređaja), što predstavlja najveći zabilježeni pad u posljednjih 19 godina, odnosno otkada IDC objavljuje kvartalne podatke o PC isporukama.

Iako takvu situaciju dijelom pripisuju sve većoj potražnji za mobilnim uređajima, poput pametnih telefona i tablet računala, u IDC-u ujedno ističu da su takvom padu "kumovale" i radikalne i nedovoljno dorađene promjene u Microsoftovom aktualnom Windows 8 operacijskom sustavu za osobna računala.

Windows 8 tako dolazi s pojedinim funkcionalnostima koje još uvijek nisu adekvatne za korištenje na tablet računalima, a njegovo korisničko sučelje koje je više prilagođeno upravljanju dodirom se uvelike kosi s tradicionalnom i za rad još uvijek najpodesnijom kombinacijom tipkovnice i miša.

Ipak, ne može se sva "krivica" svaliti na softver te tako analitičari ističu da tvrtke radna računala obnavljaju sve rjeđe nego prije, svakih četiri do pet godina, za razliku od dosadašnjeg prosjeka od oko tri. Zbog svega toga analitičari pretpostavljaju da će se vrijednost tržišta osobnih računala u 2013. godini smanjiti i za više od do sada prognoziranih 1,3 posto.

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.