IDC: PC tržište će nastaviti solidan rast iako vlada nestašica poluvodiča

IDC: PC tržište će nastaviti solidan rast iako vlada nestašica poluvodiča

Foto: DepositPhotos

Unatoč manjku poluvodiča, što usporava proizvodnju, PC tržište uspjelo se pozicionirati kao jedno od onih u tehnološkom sektoru koje bilježe rast, navodi IDC u najnovijem istraživanju za ovo tržište.

Ukupno, očekuje se da će na globalnoj razini kroz ovu godinu biti zabilježen rast PC tržišta za 18,1 posto, na ukupno 357 milijuna isporučenih uređaja. Ipak, ovakvo stanje neće se "preliti" i na iduću godinu jer očekuje se pad od 2,9posto. Ipak, na petogodišnjoj razini očekuje se rast od tri posto.

Razlozi za rast PC tržišta jest pandemija koronavirusa, koja je izazvala potrebe za potrošnjom unutar obrazovnog sektora, ali i u brojnim drugim industrijama koje čine kompanije s politikom rada na daljinu tijekom krize. Naravno, rast se ne odnosi samo na poslovni segment već i onaj komercijalni, što je također rezultat češćeg i intenzivnijeg boravka u domovima.

Nažalost, nestašica poluvodiča utječe na proizvodnju procesorskih upravljačkih jedinica (CPU) ili, jednostavnije, procesora, uvelike narušava potencijalni rast. I iz razloga što se oporavak očekuje tek u prvoj polovici iduće godine, uslijedit će pad u 2022.

Ali zbog toga pate svi, ne samo PC tržište. Primjerice, Ford je ukinuo rad u smjenama u dvije tvornice zbog ovog probleme i kroz službene kanale obavijestio da bi po pitanju profita zbog nestašice poluvodiča mogli doživjeti udarac od oko 2,5 milijarde dolara. Istovremeno, Nissanova proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku postavljena je u "prazni hod", a General Motors tvrdi da će imati gubitke od otprilike dvije milijarde dolara.

U problemima je i Sony koji ne može isporučiti željene brojke PlayStation 5 konzoli zbog nestašice poluvodiča, a konkurentski Microsoftov Xbox će se eventualno ustabiliti po ovom pitanju tek u drugoj polovici ove godine. Dakle, situacija je ozbiljna.

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

24.07.2021.

Dok se polaznici prve generacije programa prekvalifikacije za programera/ku umjetne inteligencije bliže kraju edukacije, AI Centar Lipik se priprema za nove prijave. Službeno su otvorene prijave za drugu generaciju, a sudeći prema prijašnjim prijavama, očekuje se još veći broj odaziv

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

24.07.2021.

Pandemija koronavirusa potaknula je mnoge ljude da se uključe u e-učenje i samo u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju 2021. godine sektor e-učenja zabilježio 56 posto više prometa, dok je broj klijenata porastao za 94 posto u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine, objavio je Payoneer, globalna platforma za međunarodna plaćanja.

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

23.07.2021.

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev. Građani od ovoga tjedna mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, koji brine i o statusu potvrda.