IDC: PC tržište će nastaviti solidan rast iako vlada nestašica poluvodiča

IDC: PC tržište će nastaviti solidan rast iako vlada nestašica poluvodiča
DepositPhotos

Unatoč manjku poluvodiča, što usporava proizvodnju, PC tržište uspjelo se pozicionirati kao jedno od onih u tehnološkom sektoru koje bilježe rast, navodi IDC u najnovijem istraživanju za ovo tržište.

Ukupno, očekuje se da će na globalnoj razini kroz ovu godinu biti zabilježen rast PC tržišta za 18,1 posto, na ukupno 357 milijuna isporučenih uređaja. Ipak, ovakvo stanje neće se "preliti" i na iduću godinu jer očekuje se pad od 2,9posto. Ipak, na petogodišnjoj razini očekuje se rast od tri posto.

Razlozi za rast PC tržišta jest pandemija koronavirusa, koja je izazvala potrebe za potrošnjom unutar obrazovnog sektora, ali i u brojnim drugim industrijama koje čine kompanije s politikom rada na daljinu tijekom krize. Naravno, rast se ne odnosi samo na poslovni segment već i onaj komercijalni, što je također rezultat češćeg i intenzivnijeg boravka u domovima.

Nažalost, nestašica poluvodiča utječe na proizvodnju procesorskih upravljačkih jedinica (CPU) ili, jednostavnije, procesora, uvelike narušava potencijalni rast. I iz razloga što se oporavak očekuje tek u prvoj polovici iduće godine, uslijedit će pad u 2022.

Ali zbog toga pate svi, ne samo PC tržište. Primjerice, Ford je ukinuo rad u smjenama u dvije tvornice zbog ovog probleme i kroz službene kanale obavijestio da bi po pitanju profita zbog nestašice poluvodiča mogli doživjeti udarac od oko 2,5 milijarde dolara. Istovremeno, Nissanova proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku postavljena je u "prazni hod", a General Motors tvrdi da će imati gubitke od otprilike dvije milijarde dolara.

U problemima je i Sony koji ne može isporučiti željene brojke PlayStation 5 konzoli zbog nestašice poluvodiča, a konkurentski Microsoftov Xbox će se eventualno ustabiliti po ovom pitanju tek u drugoj polovici ove godine. Dakle, situacija je ozbiljna.