ICTbusiness TV: Slavonska silicijska dolina

ICTbusiness TV: Slavonska silicijska dolina

Pred vama je i četvrta po redu ICTbusiness TV emisija u kojoj vam donosimo nekoliko zanimljivih reportaža i razgovora. Tu je priča o Osijek Software Cityu – Slavonskoj silicijskoj dolini. Razgovarali smo s Nandinom Lončarom, tajnikom udruge Osijek Software City, koji će uskoro dirigentsku palicu predati dalje, ali udruga je i dosad mnogo toga napravila, i sve to uz pomoć CISEx-a, udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

Razgovarli smo i s Tomislavom Bilićem, direktorom tvrtke Inchoo, te Denisom Sušcem direktor tvrtke Mono. Obojica u Osijeku ove vrlo uspješne tvrtke i zapošljavaju ljude iz cijele Hrvatske.

Međutim, veliki problem za domaće ICT kompanije je i obrazovna politika koja na tržište ne dovodi inženjere već uglavnom ekonomiste i pravnike,  dok tržište, naročito u ICT industriji „vapi“ za ljudima drukčijih znanja i vještina, o čemu smo razgovarali s Gordanom Kovačević, predsjednicom Ericsson Nikole Tesle.

U četvrtoj emisiji pogledajte i razgovor s predsjednikom Uprave King ICT-a Plamenkom Barišićem, koji vodi jednog od najvećih domaćih sistem integratora prema podacima relevantnih istraživanja poput IDC-a. Barišić među ostalim govori o novoj industrijskoj strategiji koja je po prvi put u fokus stavila i informatičko-telekomunikacijsku industriju.

Na kraju, o mobilnim aplikacijama i uspjehu na svjetskom tržištu uz izvoz razgovaramo sa direktorom tvrtke Pet minuta, Lukom Abrusom.

Još iz kategorije

Nova vrsta memorije bi mogla instantno pokrenuti računalo

Nova vrsta memorije bi mogla instantno pokrenuti računalo

22.01.2020. komentiraj

Razvoj tehnologije još uvijek nas nije doveo do točke u kojoj su računala spremna za rad onog trenutka kad pritisnemo tipku kojom ih pokrećemo, kao ni nastaviti gdje smo stali s radom u tom trenutku. Barem na Windows računalima. Ujedno, “sleep” i “hibernation” trebaju poduže vrijeme da bi stigli do aktivnog stanja za rad. A sad dobre vijesti...

Poduzetnička sveučilišta i veleučilišta budući su temelj gospodarstva baziranog na znanju

Poduzetnička sveučilišta i veleučilišta budući su temelj gospodarstva baziranog na znanju

22.01.2020. komentiraj

Panel rasprava „Uloga istraživački orijentiranog obrazovanja i studentskog poduzetništva u visokom obrazovanju“ održala se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u organizaciji Hrvatske akademske zajednice i HUP-Udruge poslodavaca u obrazovanju. U raspravi su sudjelovali, uz moderatora mr. sc. Zdeslava Milasa, prodekana Bernaysa, prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan FER-a 2014. - 2018. i dopredsjednik Akademskog vijeća HAZ-a, dr. sc. Mislav Balković, dekan Algebre i predsjednik HUP-Udruge poslodavaca u obrazovanju, Dennis Allan Rukavina, direktor Maverick Partners te potpredsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže te Marin Trošelj, suosnivač i direktor STEMI.

Bolt uveo mogućnost višestrukih odredišta

Bolt uveo mogućnost višestrukih odredišta

22.01.2020. komentiraj

Bolt je uveo novu značajku u svojoj mobilnoj aplikaciji koja omogućuje korisnicima odabir dodatnih odredišta u sklopu svojih vožnji. Mogućnost dodavanja više odredišta biti će dostupna korisnicima posljednje verzije aplikacije Bolt.