ICTbusiness TV: Slavonska silicijska dolina

ICTbusiness TV: Slavonska silicijska dolina

Pred vama je i četvrta po redu ICTbusiness TV emisija u kojoj vam donosimo nekoliko zanimljivih reportaža i razgovora. Tu je priča o Osijek Software Cityu - Slavonskoj silicijskoj dolini. Razgovarali smo s Nandinom Lončarom, tajnikom udruge Osijek Software City, koji će uskoro dirigentsku palicu predati dalje, ali udruga je i dosad mnogo toga napravila, i sve to uz pomoć CISEx-a, udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

Razgovarli smo i s Tomislavom Bilićem, direktorom tvrtke Inchoo, te Denisom Sušcem direktor tvrtke Mono. Obojica u Osijeku ove vrlo uspješne tvrtke i zapošljavaju ljude iz cijele Hrvatske.

Međutim, veliki problem za domaće ICT kompanije je i obrazovna politika koja na tržište ne dovodi inženjere već uglavnom ekonomiste i pravnike,  dok tržište, naročito u ICT industriji „vapi“ za ljudima drukčijih znanja i vještina, o čemu smo razgovarali s Gordanom Kovačević, predsjednicom Ericsson Nikole Tesle.

U četvrtoj emisiji pogledajte i razgovor s predsjednikom Uprave King ICT-a Plamenkom Barišićem, koji vodi jednog od najvećih domaćih sistem integratora prema podacima relevantnih istraživanja poput IDC-a. Barišić među ostalim govori o novoj industrijskoj strategiji koja je po prvi put u fokus stavila i informatičko-telekomunikacijsku industriju.

Na kraju, o mobilnim aplikacijama i uspjehu na svjetskom tržištu uz izvoz razgovaramo sa direktorom tvrtke Pet minuta, Lukom Abrusom.