ICTbusiness TV: Slavonska silicijska dolina

ICTbusiness TV: Slavonska silicijska dolina

Pred vama je i četvrta po redu ICTbusiness TV emisija u kojoj vam donosimo nekoliko zanimljivih reportaža i razgovora. Tu je priča o Osijek Software Cityu – Slavonskoj silicijskoj dolini. Razgovarali smo s Nandinom Lončarom, tajnikom udruge Osijek Software City, koji će uskoro dirigentsku palicu predati dalje, ali udruga je i dosad mnogo toga napravila, i sve to uz pomoć CISEx-a, udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

Razgovarli smo i s Tomislavom Bilićem, direktorom tvrtke Inchoo, te Denisom Sušcem direktor tvrtke Mono. Obojica u Osijeku ove vrlo uspješne tvrtke i zapošljavaju ljude iz cijele Hrvatske.

Međutim, veliki problem za domaće ICT kompanije je i obrazovna politika koja na tržište ne dovodi inženjere već uglavnom ekonomiste i pravnike,  dok tržište, naročito u ICT industriji „vapi“ za ljudima drukčijih znanja i vještina, o čemu smo razgovarali s Gordanom Kovačević, predsjednicom Ericsson Nikole Tesle.

U četvrtoj emisiji pogledajte i razgovor s predsjednikom Uprave King ICT-a Plamenkom Barišićem, koji vodi jednog od najvećih domaćih sistem integratora prema podacima relevantnih istraživanja poput IDC-a. Barišić među ostalim govori o novoj industrijskoj strategiji koja je po prvi put u fokus stavila i informatičko-telekomunikacijsku industriju.

Na kraju, o mobilnim aplikacijama i uspjehu na svjetskom tržištu uz izvoz razgovaramo sa direktorom tvrtke Pet minuta, Lukom Abrusom.

Još iz kategorije

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

03.08.2020. komentiraj

Prodaja Epsonovih poslovnih tintnih pisača na EMEA području za prethodnu godinu pokazuje pozitivan utjecaj Heat-Free tehnologije na održivost i ekonomiju. Potencijalno smanjenje potrošnje energije od 50,9 milijuna kWh godišnje, dovodi do manjenog ispuštanja CO2 od 17,7 tisuća tona i smanjenja godišnjih energetskih troškova od 5,9 milijuna eura.