IBM ulaže milijardu dolara u Linux i Open Source

IBM ulaže milijardu dolara u Linux i Open Source

Tehnologijski gigant IBM objavio je da namjerava investirati milijardu dolara u razvoj Linuxa i open source softvera i tako, čini se, ojačati svoje Power Systems servere.

Osim toga, Big Blue je osnovao novi Power Systems Linux Center u francuskome Montepellieru, dok je prvi takav centar bio je smješten u Pekingu još u svibnju. IBM je također otvorio svoj Power Systems cloud servis, koji omogućava organizacijama testiranje aplikacija na platformi.

IBM-ov suradnik i potpredsjednik za razvoj energetskog odjela, Brad McCredie, smatra kako se mnoge tvrtke danas bore s pohranjivanjem velikog broja podataka i cloud computingom koristeći servere koji se temelje na desetljećima staroj tehnologiji PC-eva. Takvi serveri, nastavlja McCredie, brzo se opterete količinom podataka što izaziva potrebu za kupnjom više servera, a upravo se tako stvara nepregledna raštrkanost servera. Dodaje kako današnje doba ogromne količine podataka iziskuje novi pristup IT sustavima, odnosno onaj sustav koji je otvoren, prilagodljiv i dizajniran iz svoje srži kako bi mogao obraditi veliku količinu podataka i izdržati cloud opterećenja.

Izvršni direktor Linux Foundationa, Jim Zemlin, dodaje kada je posljednji put IBM uložio 1 milijardu dolara u Linux, kako je ono zaista pomoglo da pokrenu bujicu inovacija koje nikada nisu prestale.

Čini se da IBM nastavlja ulagati svoj novac u istraživanje i razvoj. Najavili su još u travnju kako namjeravaju uložiti 1 milijardu dolara na istraživanje vezano uz tzv. “flash storage“ tehnologiju.