NOVA GENERACIJA RAČUNALA

IBM predstavlja novi Quantum procesor i Quantum System Two

IBM predstavlja novi Quantum procesor i Quantum System Two
Depositphotos

Na godišnjem Quantum Summitu u New Yorku, IBM je debitirao Quantum Heron, prvi u novoj seriji kvantnih procesora utility-scale-a. Tvrtka je također predstavila Quantum System Two, svoje prvo modularno kvantno računalo i kamen temeljac kvantno-centrične superračunalne arhitekture.

Prvi Quantum System Two, smješten u Yorktown Heightsu, New York, započeo je s radom s tri Heron procesora i pratećom upravljačkom elektronikom. S ovom ključnom osnovom koja je sada postavljena, zajedno s drugim otkrićima u kvantnom hardveru, teoriji i softveru, tvrtka proširuje svoju mapu puta kvantnog razvoja do 2033. s novim ciljevima za značajno unapređenje kvalitete rada vrata. Time bi se povećala veličina kvantnih sklopova koji se mogu pokrenuti i pomoglo u realizaciji punog potencijala kvantnog računalstva na razini.

"Čvrsto smo unutar ere u kojoj se kvantna računala koriste kao alat za istraživanje novih granica znanosti", rekao je Dario Gil, IBM-ov viši potpredsjednik i direktor istraživanja. "Kako nastavljamo napredovati u tome kako kvantni sustavi mogu skalirati i isporučivati vrijednost kroz modularne arhitekture, dodatno ćemo povećati kvalitetu skupa kvantne tehnologije upotrebne razine – i staviti ga u ruke naših korisnika i partnera koji će pomicati granice složenije probleme."

Kvantni sustavi sada mogu poslužiti kao znanstveni alat za istraživanje klasa problema u kemiji, fizici i materijalima na razini korisnosti izvan klasične simulacije grube sile kvantne mehanike. Istraživači, znanstvenici i inženjeri proširili su demonstracije kvantnog računalstva na razini korisnosti kako bi potvrdili njegovu vrijednost u istraživanju neistraženog računalnog područja. Ovo uključuje eksperimente koji se već izvode na novom Heron 133-qubit procesoru.

Quantum System Two temelj je IBM-ove arhitekture kvantnog računalnog sustava sljedeće generacije. Kombinira skalabilnu kriogenu infrastrukturu i klasične runtime poslužitelje s modularnom qubit kontrolnom elektronikom. Ova arhitektura kombinira kvantnu komunikaciju i računanje, potpomognutu klasičnim računalnim resursima, te koristi međuslojni sloj za odgovarajuću integraciju kvantnih i klasičnih radnih procesa.

Kao dio novoproširenog desetogodišnjeg kvantnog razvojnog plana, IBM planira da ovaj sustav udomi i buduće generacije kvantnih procesora. Također, kao dio ovog plana, ovi budući procesori namjeravaju postupno poboljšati kvalitetu operacija koje mogu izvoditi kako bi značajno proširili složenost i veličinu radnih opterećenja s kojima su sposobni rukovati.