Iako je Android pao za 7,6 posto, i dalje dominira na tržištu

Iako je Android pao za 7,6 posto, i dalje dominira na tržištu

Tijekom tromjesečnog razdoblja koje završava u srpnju, došlo je do pomaka u smartphone prodaji između Androida i Applea u odnosu na isto tromjesečje 2012 godine. Android je izgubio 7,6 posto, te je pao na 51,1 posto udjela u svim prodanim smartphone uređajima, dok je Apple iOS zabilježio rast od 7,8 posto , te je skočio na 43,4 posto udjela na tržištu.

U istom razdoblju, nije bilo značajnijih i većih promjena između BlackBerry, Windows i ostalih smartphone uređaja. BlackBerry je blago pao za 1,2 posto tržišnog udjela, a Windows je blago narastao te dosegao 3,5 posto tržišnog udjela.

Android je zabilježio pad prodaje zbog smanjenja broja kupaca koji po prvi puta kupuju pametni telefon, a to je glavna skupina potrošača u SAD-u, gdje još uvijek više od polovice tržišta zauzimaju obični mobilni uređaji. Između srpnja 2011 i srpnja 2012, 52 posto kupaca koji su kupili Android uređaj je prethodno posjedovalo obične telefone. Tijekom prošle godine, taj se postotak smanjio na 46 posto.

Prodaja Apple iPhone 4 uređaja je sa 9-postotnog udjela u 2012 narasla na 15-postotni udio u 2013 godini, dok je iPhone 5 vodeći Appleov smartphone po prodaji. Uz najnoviji iPhone 5S, Apple je spustio cijene iPhone 4 uređaja, a i neki od pružatelja mobilnih usluga ih nude po mizernim cijenama uz potpisivanje dvogodišnjih pretplata.

Appleu je ovdje pomogao i faktor starosti, kupci koji po prvi puta kupuju smartphone imaju tendenciju da budu stariji, odnosno 65 posto takvih kupaca je starije od 35 godina. Spol je također važan čimbenik, te tako 56 posto kupaca koji kupuju smartphone po prvi puta čine žene. Obje skupine imaju tendenciju kupnje Apple uređaja, pogotovo onih starijih modela.

Studija također ukazuje na to da bi se konkurenti trebali pripaziti Microsofta i Nokije, koji su najavili spajanje. Microsoft će akvizicijom mobilnog poslovanja Nokije možda pridobiti veći dio potrošača da odaberu Windows OS umjesto Androida ili iOS-a. Prošlost pokazuje da Windows Phone uređaji vrlo dobro kotiraju kod kupaca koji prvi puta kupuju smartphone uređaje.