I tvrtke izvan ICT sektora pokreću rad od doma

I tvrtke izvan ICT sektora pokreću rad od doma
DepositPhotos / Ilustracija

Veliki broj domaćih tehnoloških tvrtki zbog korona virusa već je prešao na rad od kuće, neke to službeno proglašavaju baš danas. I razumne su to odluke prije svega jer upravo tehnologija omogućuje da se ne smanji produktivnost, poveća zadovoljstvo radnika jer su sigurniji i u konačnici rasterete samog vremena odlaska na posao koji može biti put ka zarazi.

Međutim, bez obzira bila to velika ili mala tvrtka, bilo je potrebno stvoriti planove i procedure, posebne timove koji će upravljati ovakvim izvanrednim situacijama. Scenarij u kojem tvrtka treba i mora poslovati u slučaju izvanrednih situacija bez obzira da li je riječ o COVID-19 ili nekoj drugoj ugozi poput potresa, poplava ili drugih prirodnih katastrofa. Business Continuity postat će zahvaljujući korona virusu jedan od najčešće spominjanih dijelova poslovanja u ovoj 2020. godini. Ono što je iznimno važno je da se odluke donose na osnovi pouzdanih informacija, ne na osnovi različitih vijesti koja se pojavljuju na društvenim mrežama. Na svima je odgovornost, a pogotovo na medijima i novinarima koji prate ovu temu. Stoga ako imate neku važnu informaciju koju želite podijeliti s nama, ako vam ikako možemo pomoći uvijek se možete javiti na mail, neki od naših društveno mrežnih kanala.

Spremni za rad od doma ili ga već i provode su svi telekom Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Optima Telekom, Tele2 Hrvatska, ali i velike IT tvrtke poput Infobipa, Compinga, Combisa, CROZ-a, King ICT-a, Nanobit, IN2, Spana, GDi-a, Infinuma, ali i tvrtki izvan ICT branše poput Hrvatske Pošte, Atlantica i svaka od njih ima nekih svoj izazov odnosno cilj kojem teže ili problem koji moraju riješiti.

Naravno ICT tvrtkama je to najlakše organizirati jer posjeduju i znanja i tehnologiju i često rad od kuće već imaju kao dodatni benefit za zaposlenike naravno jedan ili dva dana u  tjednu. Međutim telekomi imaju problem s ekipama na terenu koji idu kod krajnjih korisnika, ekipe koje grade mrežu, ali i zaposlenici koji radi u njihovim dućanima. U svakom slučaju poslovanje u slučaju ovakve krize, koja neće trajati samo dan ili dva, bit će pravi test prilagodljivosti svih na tržištu.

Na izravan upit iz Hrvatske pošte su nam odgovorili kako su još u veljači osnovali stručni tim koji je na raspolaganju svim radnicima te redovito pratimo stanje na terenu. „Putem internih kanala objavljujemo informacije s uputama o postupanju za radnike Hrvatske pošte u slučaju sumnje na zarazu ili pojavljivanja bilo kakvih simptoma te preventivnim mjerama koje je dao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Također smo u stalnom kontaktu s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva“, ističu iz Hrvatske pošte.

Spremni su za različite scenarije i to u slučaju zatvaranja poštanskih ureda, pojave Corona virusa među radnicima Hrvatske pošte ili karantene.

„Putem priopćenja, obavijestiti javnost o konkretnim mjerama koje smo poduzeli te možebitnim utjecajima tih mjera na poštanski promet. Prije svega potrebno je ponašati se racionalno i odgovorno, bez širenja panike, te postupati sukladno uputama nadležnih tijela“, zaključuju iz Hrvatske pošte.

Prije negoli uronimo u ICT svijet i kako se oni nose s COVID-19 pitali smo i u Atlanticu kako se oni nose s ovom situacijom. Oni ističu kako je u trenutačnoj situaciji njihova je primarna briga zdravlje svih naših zaposlenika, odnosno mjere za osiguranje adekvatne prevencije od zaraze.

„Svjesni smo realnih rizika za zdravlje i poslovanje te od samog početka sustavno pratimo razvoj situacije u svim zemljama gdje poslujemo te sukladno informiramo naše stakeholdere o poduzetim i potrebnim mjerama. Kontinuirano pripremamo sustav na sve scenarije, provodeći potrebne zaštitne mjere ciljane na prevenciju od zaraze koronavirusom te na održavanje kontinuiteta poslovanja. Prema razvijenim procedurama kriznog upravljanja detektirali smo ključne rizike za poslovanje, proveli smo sve potrebne adaptacije procesa, upravljamo zalihama i prilagođavamo količine u proizvodnji, provodimo pojačanu sanitaciju na svim razinama - od uputa zaposlenicima do tretiranja prostora u kojima boravimo i radimo. Poslovna putovanja izvan matičnih zemalja rada i poslovne sastanke sveli smo na minimum nužan za operativno dnevno poslovanje, preusmjeravajući zaposlenike na korištenje Skype for Business aplikacije za potrebne brojnije ili internacionalne sastanke, kako interne tako i vanjske, ili po potrebi rad od kuće“, ističu iz Atlantica.

O utjecaju krize ističu kako će posljedice izvjesno imati i nastojimo na sistematičan način pratiti učinke trenutne krize na poslovanje, no fokusirani su prije svega na očuvanje zdravlja ljudi i stabilnosti poslovanja u maksimalnoj mjeri.

Trenutačno najviše trpi logističko-distribucijski dio operacija, s obzirom na važeća ograničenja u prijevozu, no uz adekvatne sanitarne mjere uspijevamo osigurati redovan opskrbni lanac. Posebno postrožene mjere primjenjuju se u svim našim proizvodnim pogonima, kako bismo osigurali prevenciju od zaraze i neometan proces proizvodnje. Činjenica da imamo razmjerno visoki stupanj digitalizacije procesa i visoku mobilnost zaposlenih u smislu mogućnosti rada od kuće svakako nam olakšava poslovanje u trenutnim uvjetima“, zaključuju iz Atlantica.