I Microsoft kreće u borbu s pametnim satovima

I Microsoft kreće u borbu s pametnim satovima
Ilustracija

Već se dulje vrijeme govori kako Apple, Google, LG i Samsung iza zatvorenih vrata rade na računalnom uređaju koji se nosi poput ručnog sata., a čini se kako bi taj mali klub velikih kompanija mogao uskoro dobiti još jednog člana. Na tržištu se spekulira da je Microsoft u kontaktu s nepoznatim brojem opskrbljivača koji su bili zaduženi za isporuku komponenti za uređaj sličan „smartwatchu“ koji funkcionira na dodir.

Neki od Microsoftovih najintrigantnijih potencijalnih proizvoda nisu nikada zaživjeli jer su zapeli u fazi istraživanja i proizvodnje. Sjećate li se Couriera, ovaj zanimljivi dvoekranski (dual-screen) tablet je navodno uznapredovao veoma daleko, prije nego što je Microsoft objavio njegov neuspjeh 2010 godine.

Ne pomaže ni činjenica da je tek stvoreno smatrwatch tržište dokazano tvrd orah. No mogućnost dostavljanja očaravajućeg korisničkog iskustva na uređaju koji se nosi oko ruke nije nešto sasvim novo i  samo neki od takvih uređaja (poput Pebble-a) se mogu smatrati iole blizu uspješnima.

Microsoft zna to i predobro jer je svoj SPOT ("Smart Personal Objects Technology") servis ispostave podataka još 2003, nedugo prije što su urari poput Fossil, Suunto, i Tissot počeli uklapati SPOT u svoje satove. Microsoft se poigravao s najmanje jednim konceptom SPOT koncepta za satove, ali kao tvrtka koja je posvećena u velikoj mjeri svojim aplikacijama i hardveru poput Xboxa, činili su se sretni prepustiti izbirljiv posao izgradnje satova drugima prije nego što su u konačnici 2008. ugasili SPOT.

To nije Microsoft kakvog danas znamo. Rani, plodonosni hardverski projekti kao što su Xbox i njegov uspješni nasljednik su utabali put za Microsoft koji je mnogo više spreman „riskirati“ s  hardverima, mogli bismo tvrditi da su uređaji poput Zune i Surface, te Surface Pro tableta  reakcije na promjene u tech industriji, a ne revolucionarne inovacije, ali to ne mora nužno biti problem kada je riječ o masovnom tržištu gadgeta.