I Microsoft kreće u borbu s pametnim satovima

I Microsoft kreće u borbu s pametnim satovima

Foto: Ilustracija

Već se dulje vrijeme govori kako Apple, Google, LG i Samsung iza zatvorenih vrata rade na računalnom uređaju koji se nosi poput ručnog sata., a čini se kako bi taj mali klub velikih kompanija mogao uskoro dobiti još jednog člana. Na tržištu se spekulira da je Microsoft u kontaktu s nepoznatim brojem opskrbljivača koji su bili zaduženi za isporuku komponenti za uređaj sličan „smartwatchu“ koji funkcionira na dodir.

Neki od Microsoftovih najintrigantnijih potencijalnih proizvoda nisu nikada zaživjeli jer su zapeli u fazi istraživanja i proizvodnje. Sjećate li se Couriera, ovaj zanimljivi dvoekranski (dual-screen) tablet je navodno uznapredovao veoma daleko, prije nego što je Microsoft objavio njegov neuspjeh 2010 godine.

Ne pomaže ni činjenica da je tek stvoreno smatrwatch tržište dokazano tvrd orah. No mogućnost dostavljanja očaravajućeg korisničkog iskustva na uređaju koji se nosi oko ruke nije nešto sasvim novo i  samo neki od takvih uređaja (poput Pebble-a) se mogu smatrati iole blizu uspješnima.

Microsoft zna to i predobro jer je svoj SPOT ("Smart Personal Objects Technology") servis ispostave podataka još 2003, nedugo prije što su urari poput Fossil, Suunto, i Tissot počeli uklapati SPOT u svoje satove. Microsoft se poigravao s najmanje jednim konceptom SPOT koncepta za satove, ali kao tvrtka koja je posvećena u velikoj mjeri svojim aplikacijama i hardveru poput Xboxa, činili su se sretni prepustiti izbirljiv posao izgradnje satova drugima prije nego što su u konačnici 2008. ugasili SPOT.

To nije Microsoft kakvog danas znamo. Rani, plodonosni hardverski projekti kao što su Xbox i njegov uspješni nasljednik su utabali put za Microsoft koji je mnogo više spreman „riskirati“ s  hardverima, mogli bismo tvrditi da su uređaji poput Zune i Surface, te Surface Pro tableta  reakcije na promjene u tech industriji, a ne revolucionarne inovacije, ali to ne mora nužno biti problem kada je riječ o masovnom tržištu gadgeta.

Još iz kategorije

Građani počinju više razmišljati o egzistenciji nego o epidemiji

Građani počinju više razmišljati o egzistenciji nego o epidemiji

27.05.2020. komentiraj

U trenutku kada restrikcije popuštaju, a život se polako normalizira, građani sve više brinu oko budućnosti. Bez obzira na opasnost i sveprisutnost COVID-19 virusa, građani ipak najviše strahuju od posljedica gospodarske krize (46%). Prema istraživanju, zabrinutiji smo zbog mogućeg gubitka posla (33%) nego radi potencijalne zaraze člana obitelji koronavirusom (31%), odnosno vlastitog obolijevanja (28%).

Pokreće se izbor za novu čelnu osobu Hrvatske udruge poslodavaca

Pokreće se izbor za novu čelnu osobu Hrvatske udruge poslodavaca

27.05.2020. komentiraj

Na zajedničkoj sjednici Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Savjeta Hrvatske udruge poslodavaca koja je održana uoči najavljene izvanredne sjednice Skupštine HUP-a, Gordana Deranja predložila je Izvršnom odboru HUP-a da se otvori nominacijski postupak izbora novog predsjednika/ce HUP-a.

INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

27.05.2020. komentiraj

Microsoft je 4. travnja proslavio 45 godina i fascinantno je da unatoč činjenici da kompaniji nedostaje tako malo do pola stoljeća starosti, njegov softver još uvijek suvereno dominira tržištem osobnih računala.