I Lenovo bi mogao zaplivati u smartphone vodama

I Lenovo bi mogao zaplivati u smartphone vodama

Predsjednik azijsko-pacifičkog ogranka Lenova, Milko van Duijl u nedavnoj je izjavi rekao kako se i ovaj poznati PC proizvođač baca u smartphone vode. Vijest i nije toliko iznenadila, budući da se sve više tvrtki iz ove, kompjuterske grane proizvodnje prebacuje ili bolje rečeno traži spas u smartphone industriji.

Lenovo grupa je, prema izvorima The Wall Street Journala već započela preliminarne razgovore s više stranaka o mogućem zajedničkom ulaganju u smartphone tržište, a i sam van Duijli je u jednoj od izjava komentirao kako je razlog potencijalne aktivacije u novom segmentu tržišta taj što se kreće jako brzo te činjenica da tržišta tableta i smartphoneova bilježe najveći rast, pogotovo ona u nastajanju.

Lenovo se do sada držao provjerene strane tehnologijskog biznisa te nije nikada napravio ozbiljan korak u carstvo mobilnih uređaja, ali to će se kako se čini, uskoro promijeniti.

Ono što je možda najveći razlog prelaska sa PC na smartphone jest nadoknada velikog pada globalne prodaje osobnih računala. Ono što čini Lenovo posebno zanimljivim je to da je bio jedini veliki Windows OEM proizvođač koji je prebrodio kolaps PC industrije do sada, a tome kao argument govori IDC analiza od ranije ove godine kojom se procjenjuje da je tvrtkina ukupna isporuka prijenosnih računala za razdoblje prošle godine ostala stabilna, čak i kada se prodaja konkurentnih dobavljača srozala za više od 20%.

Najvjerojatniji razlog zbog čega je Lenovovo poslovanje ostao u plusu jest taj što se tvrtka usredotočila na prodaju osobnih računala na tržištima u nastajanju poput Brazila i Kine, gdje mnogi potrošači i dalje imaju zdravu naviku i dobar postotak kupnje računala, a ako bi Lenovo moglo iskoristiti svoj prepoznatljivi brand i u smartphone svijetu kako bi se progurao, to bi značilo da ćemo gledati još jedno zdravo tržišno natjecanje između starih i novih smartphoneovaca.