I dalje za zaštitu više preferiramo lozinke od otisaka prstiju

I dalje za zaštitu više preferiramo lozinke od otisaka prstiju

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Proizvođači mobilnih uređaja sve više energije ulažu u senzore za otisak prsta, kojim se obavljaju transakcije, otključava uređaj i kojim se on u globalu štiti od neželjenih ruku. Samo, problematično je što korisnici još uvijek nisu prigrlili ovaj vid tehnološkog napretka i klasične su im lozinke primarni način zaštite. Barem tako pokazuje istraživanje provedeno od strane Yoguova za potrebe Američke pošte.

U istraživanju je sudjelovalo tisuću osoba starijih od 18 godina i samim time nije potpuno reprezentativno, ali daje određene smjernice za neka daljnja i šira istraživanja. Naime, njih 58 posto još uvijek radije štiti svoje podatke klasičnim lozinkama, bez obzira što imaju mogućnost štititi ih otiskom prsta. A samo njih deset posto koristi se otiskom prsta, dok ostatak bira druge metode, kao iscrtavanje linija kao način zaštite.

Samo, problematično je i što njih 17 posto još uvijek koristi kao lozinku "1234" i kad to postavljaju kao nešto sigurnije od otiska prsta, koji nitko drugi na svijetu ne dijeli s njima, onda su stvari iznimno ozbiljne. Dakle, proizvođači se moraju u marketinškom smislu potruditi pridobiti povjerenje korisnika, dati im do znanja da njihove otiske prstiju ne vidi nitko, da se oni ne dijele ili zloupotrebljavaju. U to vjeruje 42 posto ispitanih.

I nije to jedino u što se ne vjeruje. Njih deset posto vjeruje da senzori na uređajima nisu dovoljno napredni pa će ostaviti korisnika na cjedilu i svejedno će morati koristiti lozinku da bi pristupili uređaju. To nije daleko od istine, tek su Apple i donekle Samsung dosegli razinu koja zadovoljava potrebe korisnika. To se mora promijeniti da bi se promijenio stav svih nevjernika.

Nije na odmet za kraj spomenuti i da samo dva posto ispitanih ima volje isprobati zaštitu u vidu prepoznavanja lica ili oka. Premalo s obzirom dokle ide tehnološki napredak...

Još iz kategorije

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

03.08.2020. komentiraj

Prodaja Epsonovih poslovnih tintnih pisača na EMEA području za prethodnu godinu pokazuje pozitivan utjecaj Heat-Free tehnologije na održivost i ekonomiju. Potencijalno smanjenje potrošnje energije od 50,9 milijuna kWh godišnje, dovodi do manjenog ispuštanja CO2 od 17,7 tisuća tona i smanjenja godišnjih energetskih troškova od 5,9 milijuna eura.