I dalje za zaštitu više preferiramo lozinke od otisaka prstiju

I dalje za zaštitu više preferiramo lozinke od otisaka prstiju
Ilustracija / Antonio Jularić

Proizvođači mobilnih uređaja sve više energije ulažu u senzore za otisak prsta, kojim se obavljaju transakcije, otključava uređaj i kojim se on u globalu štiti od neželjenih ruku. Samo, problematično je što korisnici još uvijek nisu prigrlili ovaj vid tehnološkog napretka i klasične su im lozinke primarni način zaštite. Barem tako pokazuje istraživanje provedeno od strane Yoguova za potrebe Američke pošte.

U istraživanju je sudjelovalo tisuću osoba starijih od 18 godina i samim time nije potpuno reprezentativno, ali daje određene smjernice za neka daljnja i šira istraživanja. Naime, njih 58 posto još uvijek radije štiti svoje podatke klasičnim lozinkama, bez obzira što imaju mogućnost štititi ih otiskom prsta. A samo njih deset posto koristi se otiskom prsta, dok ostatak bira druge metode, kao iscrtavanje linija kao način zaštite.

Samo, problematično je i što njih 17 posto još uvijek koristi kao lozinku "1234" i kad to postavljaju kao nešto sigurnije od otiska prsta, koji nitko drugi na svijetu ne dijeli s njima, onda su stvari iznimno ozbiljne. Dakle, proizvođači se moraju u marketinškom smislu potruditi pridobiti povjerenje korisnika, dati im do znanja da njihove otiske prstiju ne vidi nitko, da se oni ne dijele ili zloupotrebljavaju. U to vjeruje 42 posto ispitanih.

I nije to jedino u što se ne vjeruje. Njih deset posto vjeruje da senzori na uređajima nisu dovoljno napredni pa će ostaviti korisnika na cjedilu i svejedno će morati koristiti lozinku da bi pristupili uređaju. To nije daleko od istine, tek su Apple i donekle Samsung dosegli razinu koja zadovoljava potrebe korisnika. To se mora promijeniti da bi se promijenio stav svih nevjernika.

Nije na odmet za kraj spomenuti i da samo dva posto ispitanih ima volje isprobati zaštitu u vidu prepoznavanja lica ili oka. Premalo s obzirom dokle ide tehnološki napredak...