I dalje za zaštitu više preferiramo lozinke od otisaka prstiju

I dalje za zaštitu više preferiramo lozinke od otisaka prstiju

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Proizvođači mobilnih uređaja sve više energije ulažu u senzore za otisak prsta, kojim se obavljaju transakcije, otključava uređaj i kojim se on u globalu štiti od neželjenih ruku. Samo, problematično je što korisnici još uvijek nisu prigrlili ovaj vid tehnološkog napretka i klasične su im lozinke primarni način zaštite. Barem tako pokazuje istraživanje provedeno od strane Yoguova za potrebe Američke pošte.

U istraživanju je sudjelovalo tisuću osoba starijih od 18 godina i samim time nije potpuno reprezentativno, ali daje određene smjernice za neka daljnja i šira istraživanja. Naime, njih 58 posto još uvijek radije štiti svoje podatke klasičnim lozinkama, bez obzira što imaju mogućnost štititi ih otiskom prsta. A samo njih deset posto koristi se otiskom prsta, dok ostatak bira druge metode, kao iscrtavanje linija kao način zaštite.

Samo, problematično je i što njih 17 posto još uvijek koristi kao lozinku "1234" i kad to postavljaju kao nešto sigurnije od otiska prsta, koji nitko drugi na svijetu ne dijeli s njima, onda su stvari iznimno ozbiljne. Dakle, proizvođači se moraju u marketinškom smislu potruditi pridobiti povjerenje korisnika, dati im do znanja da njihove otiske prstiju ne vidi nitko, da se oni ne dijele ili zloupotrebljavaju. U to vjeruje 42 posto ispitanih.

I nije to jedino u što se ne vjeruje. Njih deset posto vjeruje da senzori na uređajima nisu dovoljno napredni pa će ostaviti korisnika na cjedilu i svejedno će morati koristiti lozinku da bi pristupili uređaju. To nije daleko od istine, tek su Apple i donekle Samsung dosegli razinu koja zadovoljava potrebe korisnika. To se mora promijeniti da bi se promijenio stav svih nevjernika.

Nije na odmet za kraj spomenuti i da samo dva posto ispitanih ima volje isprobati zaštitu u vidu prepoznavanja lica ili oka. Premalo s obzirom dokle ide tehnološki napredak...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Ove godine na mobilne aplikacije ćemo potrošiti više od 100 milijardi dolara

INFOGRAFIKA: Ove godine na mobilne aplikacije ćemo potrošiti više od 100 milijardi dolara

19.09.2020. komentiraj

Apple je kroz prvu polovicu ove godine uprihodio oko deset milijardi američkih dolara samo od naknada za aplikacije preuzete kroz App Store, odnosno, kroz transakcije u istim tim aplikacijama. A previše ne zaostaje ni Google sa svojim Play Storeom.

Bolt i estonsko Sveučilište Tartu prvi su u svijetu autonomnim automobilom odvozili reli

Bolt i estonsko Sveučilište Tartu prvi su u svijetu autonomnim automobilom odvozili reli

19.09.2020. komentiraj

Testni automobil iz Autonomnog vozačkog laboratorija Sveučilišta Tartu i Bolt sudjelovali su u testnoj fazi Relija Estonija, najvećeg i najpoznatijeg moto događaja u Estoniji. Sudjelovanjem u Reliju Estonija, 4. rujna Bolt i Sveučilište Tartu prvi su u svijetu autonomnim automobilom odvozili službenu World Rally Championship reli stazu te zaokupili pažnju svjetske reli zajednice.

Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

18.09.2020. komentiraj

Američke sankcije Huaweiju uvedene su u svibnju prošle godine i lideri kineskog giganta odlučili su ubrzati razvoj svog operativnog sustava pod nazivom HarmonyOS, svjesni da bi jako brzo mogli ostati bez Androida u obliku kakav je potreban za nadmetanje na tržištu. No, nisu očekivali da bi razvoj alternative mogao potrajati, toliko da su trenutni na 70 do 80 posto razine koju ima Android.