HZZO počeo s pilot projektom eSmjernice

HZZO počeo s pilot projektom eSmjernice
Dražen Tomić

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je započeo s pilot projektom eSmjernice. U suradnji s eminentnim specijalistima iz hrvatskih kliničkih bolnica, te nekoliko liječnika obiteljske medicine definirano je šest indikacijskih smjernica za pojedine postupke iz kataloga postupaka naručivanja (KZN) koji će se koristiti prilikom eNaručivanja iz ordinacija primarne zdravstvene zaštite (PZZ).

Inicijalnih šest smjernica prikazivat će se kod postupaka naručivanja za UZV abdomena, UZV urološki, UZV štitnjače, UZV testisa, UZV srca i EEG - Elektroencefalografija. Cilj projekta je do kraja godine uvesti što veći broj smjernica, te time olakšati rad liječnicima, podići i unificirati kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite, te poboljšati sigurnost svih pacijenata u Hrvatskoj.

Za sad, šest definiranih eSmjernica prikazivat će se na ekranu liječnika PZZ-a  prilikom kreiranja eNarudžbe, te će liječnik potvrditi da je pročitao eSmjernicu i da su kriteriji iz eSmjernice zadovoljeni. Potvrdom eSmjernice liječnik nastavlja s eNarudžbom.

Pilot projekt eSmjernice trajat će do 1. travnja, do kada je predviđeno da liječnici šalju svoje komentare i konstruktivne prijedloge na mail adresu smjernice@hzzo.hr. Nakon 1. travnja  eSmjernice će se uvesti u svakodnevni rad. Namjera HZZO-a je povećavati broj smjernica iz mjeseca u mjesec.

Tijekom pilot projekta smjernice će biti objavljene na stranicama CEZIH-a (http://www.cezih.hr) kako bi ih svi stručnjaci (posebno bolnički specijalisti) mogli pročitati, a svi liječnici PZZ imat će u svojim informacijskim sustavima u ordinacijama uvedenu mogućnost eSmjernica.