HUP-ICT svečano obilježio 20 godina djelovanja udruge

HUP-ICT svečano obilježio 20 godina djelovanja udruge

U prostorijama HUP-a održano svečano obilježavanje 20 godina uspješnog rada jedne od HUP-ovih najreprezentativnijih granskih udruga – Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP-ICT), koja danas okuplja domaće i međunarodne, male, velike i srednje tvrtke koje ukupno zapošljavaju više od 20 tisuća stručnjaka.

Na događanju su istaknuta neka od najvažnijih postignuća Udruge, kao što su reforme poreznih politika, ukidanje kvotnog sustava za fleksibilnije zapošljavanje stranaca, izrada standarda ICT zanimanja kojima će se kreirati novi obrazovni programi, pokretanje sveobuhvatne rasprave i povećanje alokacija u programiranju EU sredstava. Kao posebno značajno postignuće Udruge i cijelog ICT sektora istaknut je nedavni rad na nadopuni Strategije pametne specijalizacije (S3), koja bi trebala uvesti nove digitalne i kreativne vertikale, a što bi ICT sektoru u značajnijoj mjeri omogućilo povlačenje EU sredstava za istraživanje, razvoj i inovacije. HUP-ICT se već dugi niz godina sustavno zalaže za ostvarenje ove nove mogućnosti za sve tvrtke koje do sada nisu mogle povući dovoljno sredstava za svoje inovativne projekte putem poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a što bi trebalo omogućiti daljnji brži rast sektora.

„HUP - ICT se u proteklih 20 godina razvio u najširu platformu za promišljanje smjerova razvoja, te artikuliranje  potreba i ciljeva ICT industrije. Okupljajući kroz svoje članstvo polovicu zaposlenih u samom sektoru, kroz mala, srednja i velika poduzeća, Udruga u pravom smislu te riječi predstavlja cijeli  ICT sektor. U narednim godinama važnost Udruge će biti još i veća s obzirom na važnost novih tehnologija u razvoju gospodarstva i društva„, poručio je predsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a Boris Drilo.

Fokus u sljedećih pet godina je na uključivanju start-upova, privlačenju tvrtki s ambicijama za svjetsko tržište te promociji mentorstva i suradnje kroz inkubatore znanja. Udruga će i dalje biti konstruktivan partner tijelima državne i javne vlasti u ostvarenju zajedničkih ciljeva, poput napretka na DESI indeks ljestvici te ostvarivanju rasta ICT industrije većeg od EU-27 prosjeka.

„Naša Udruga razvijala se i rasla zajedno s jačanjem ICT industrije u Hrvatskoj, koja je na početku okupljala svega 30-ak tvrtki čiji su se čelnici svi međusobno poznavali. Danas ICT čini okosnicu budućeg održivog gospodarskog rasta Hrvatske, a mi kao Udruga kroz članstvo kompanija zastupamo interese gotovo 20 tisuća ljudi. Naši ciljevi za budućnost su ambiciozni i jasni - daljnje smanjenje poreznog opterećenja rada i uravnoteženje različitih poreznih modela, povećanje broja ICT stručnjaka te otklanjanje administrativnih, regulatornih i investicijskih prepreka u izgradnji širokopojasnih mreža, što će omogućiti daljnji rast industrije i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva“, poručila je Jasminka Martinović, direktorica HUP-ICT Udruge.

HUP-ICT Udruga danas ima reputaciju jedne od najutjecajnijih gospodarskih udruga u zemlji, a ciljevi udruge uključuju više od 200 tisuća zaposlenih ICT stručnjaka do 2030. godine, 100-postotnu pokrivenost gigabitnom i 5G infrastrukturom, rasprostranjenu uporabu AI i cloud tehnologije te daljnju digitalizaciju poduzetnika i javnih usluga za građane.

 

Kako je bilo na proslavi pogledajte u videu.

Još iz kategorije

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

22.05.2022.

Na Huawei Digital Talent Summitu, organiziranom u sklopu UNESCO-ove Svjetske konferencije o visokom obrazovanju, sudjelovalo je više od 80 stručnjaka za sustav obrazovanja iz niza zemalja, uključujući Ivicu Šuška, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

21.05.2022.

Prema AmChamu, Hrvatska je jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava. Međutim, počela je stagnirati. Preporuke za hrvatsko zdravstvo do 2027. baziraju se na digitalizaciji, podupiranju razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih poticanju zdravlja i prevenciji bolesti i digitalnoj povezanosti svih segmenata zdravstvenog sustava (od bolnice, primarna zdravstvena zaštita, njega i rehabilitacija). Financije tu ne bi smjele biti prepreka jer se sredstva mogu povući iz EU fondova, dok je sam informatički sustav funkcionalan i na sasvim dobroj razini.

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

20.05.2022.

Hrvatski Telekom zajedno s tvrtkom Sustav javnih bicikala i Gradom Splitom danas je predstavio sustav javnih bicikala u Klisu, koji su u toj općini postavljeni u sklopu EU projekta 'Biraj biciklu!', ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.