TEHNOLOŠKI ISKORAK

Humanoidni roboti sve su realniji: Već sad mogu raditi osnovne zadatke

Humanoidni roboti sve su realniji: Već sad mogu raditi osnovne zadatke
Depositphotos

Pentagonova Agencija za napredna obrambena istraživanja prije osam godina je organizirala natjecanje s robotima čiji je zadatak bio obaviti niz osnovnih zadataka kao otvaranje vrata, rukovanje električnim alatima i vožnja kolicima za golf. Nisu se baš iskazali, najblaže rečeno...

Isječci kako petljaju i posrću kroz Darpa Robotics Challenge ubrzo su postali viralni te je izgledalo kao da roboti u humanoidnom obliku, s osnovnim ljudskim mogućnostima, neće još jedno duže vrijeme ugledati svjetlo dana. Ali...

"Potomci" tih nesretnih robota trenutno su mnogo sposobniji i graciozniji. Naime, nekoliko startupa razvija humanoide za koje tvrde da bi unutar svega nekoliko godina mogli pronaći posao u skladištima i tvornicama. Odnosno, zamijeniti ljudsku radnu snagu. Zbog čega zaposleni u njima sigurno gaje nadu da razvoj robotike neće još neko vrijeme otići dovoljno daleko.

Jerry Pratt, viši znanstvenik na Institutu za ljudsku i strojnu kogniciju, neprofitnom istraživačkom institutu na Floridi, vodio je tim koji je bio drugi u izazovu Darpa još 2015. Sad je glavni tehnološki direktor tvrtke Figure AI, koja radi na humanoidnom robotu dizajniranom za rad u skladištu, a nedavno je dobio 70 milijuna američkih dolara investicija.

Pratt kaže da bi, kada bi se Darpin izazov pokrenuo danas, roboti mogli dovršiti izazove za oko četvrtinu od 50 minuta koliko je njegovom robotu trebalo da završi stazu, uz nekoliko nesreća.

"S tehničkog gledišta, u posljednje vrijeme pojavilo se mnogo tehnologija koje omogućuju", kazao je Pratt.

Napredniji računalni vid, omogućen razvojem strojnog učenja u proteklom desetljeću, znatno je olakšao strojevima navigaciju u složenim okruženjima i obavljanje zadataka poput penjanja stepenicama i hvatanja predmeta. Baterije s većom snagom, proizvedene kao rezultat razvoja električnih vozila, također su omogućile da se humanoidni robot napuni dovoljnom količinom energije kako bi pomicao noge dovoljno brzo da dinamički balansira - to jest, da se učvrsti kad se posklizne ili pogrešno procijeni korak, kao što ljudi mogu.

Zbog svega, Pratt tvrdi da robot njegove tvrtke čini prve korake oko lažnog skladišta u Sunnyvaleu u Kaliforniji. Istovremeno, Brett Adcock, izvršni direktor (CEO) tvrtke Figure, smatra da bi trebalo biti moguće izraditi humanoide po istoj cijeni izrade automobila, pod uvjetom da postoji dovoljno potražnje za povećanje proizvodnje.

Ako je to istina, u skladištima bi se isplatili, gledajući dugoročno. A vrijeme kad bi se to moglo događati? Kroz narednih pet godina... Iako, Pratt i Adcock tvrde da su njihovi roboti već sad spremni za tržište.