UMJETNA INTELIGENCIJA

Huaweijev Tech4All projekt dobio nagradu za izvanredan doprinos ciljevima održivog razvoja UN-a

Huaweijev Tech4All projekt dobio nagradu za izvanredan doprinos ciljevima održivog razvoja UN-a

Huawei je s norveškom udrugom za lov i ribolov (BJFF) realizirao nagrađeno AI rješenje koje sprječava istrebljenje norveškog divljeg atlantskog lososa. Program Tech4All koji koristi AI tehnologiju za očuvanje prirode, pokrenut je i u Hrvatskoj gdje se u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek štite ugrožene biljke i životinje u Parku prirode Kopački rit

Huawei je osvojio prestižnu nagradu GSMA GLOMO za izvanredan doprinos ciljevima održivog razvoja UN-a, a nagrada je kompaniji dodijeljena na ovogodišnjem MWC Barcelona, najvećem godišnjem sajmu industrije mobilnih komunikacija. U suradnji s norveškom udrugom za lov i ribolov (BJFF), Huawei je osmislio rješenje koje pokreće umjetna inteligencija, a cilj mu je zaštititi norveškog divljeg atlantskog lososa, čija se populacija posljednjih desetljeća smanjila za 50% posto.

"Velika nam je čast osvojiti ovu vrijednu nagradu za rješenje unutar našeg projekta Tech4all, a posebno zahvaljujemo našem partneru BJFF na njihovoj predanosti i podršci. Projekt pokazuje veliki potencijal tehnologije za očuvanje prirode dok istovremeno pokreće održivi razvoj lokalnih zajednica. Huawei će u budućnosti nastaviti koristiti inovativne tehnologije za izgradnju zelenijeg svijeta“, ističe Lu Yong, viši potpredsjednik Huaweija i predsjednik europske regije za Huawei.

AI rješenje Simula Consulting i Troll Systems prvo je takve vrste na svijetu. Naime, BJFF nastoji očuvati norveškog divljeg atlantskog lososa čija je populacija opala za 50%, a glavnu prijetnju predstavlja takozvani grbavi losos. Rješenje koje su osmislili Huawei i BJFF funkcionira tako da filtrira grbavog lososa iz riječnog sustava, sprječavajući ga da nastavi uzvodno do mrijesta. Rješenje je pokrenuto 2021. u okviru Huaweijevog programa Tech4all.

"Neizmjerno smo ponosni što surađujemo s Huaweijem i ostalim partnerima na ovom revolucionarnom projektu. Vrhunsko tehnološko rješenje koje imamo uspješan je recept za zaustavljanje invazivnog grbavog lososa i ova nagrada koju smo sada dobili svakako predstavlja nadahnuće i motivaciju za budućnost. Ovaj projekt ne samo da štiti naše rijeke i divljeg atlantskog lososa, već također pokazuje kako se inovacijama koje uključuju najnovije tehnologije možemo uhvatiti u koštac s izazovima okoliša diljem svijeta", rekao je Geir Kristiansen, predsjednik BJFF-a.

Globalni Huaweijev program Tech4All djeluje je i u Hrvatskoj gdje je u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek osmišljen sustav potpomognut umjetnom inteligencijom koji znanstvenicima pomaže zaštititi ugrožene vrste biljaka i životinja te zaštititi i očuvati njihova prirodna staništa u Parku prirode Kopački rit.

Tech4all dugoročan je program koji ima za cilj iskoristiti moć napredne tehnologije kako bi pomogla razvoju društva u četiri ključna područja: obrazovanju, zdravstvu, zaštiti okoliša te smanjenju jaza između urbanih i ruralnih područja diljem svijeta, a žiri je opisao projekt kao izvrsnu i skalabilnu ideju koja omogućuje primjenu umjetne inteligencije i mobilne tehnologije za precizno rješavanje problema, uz izvrsnu izvedbu i impresivne rezultate.