Huawei želi učiniti sve da dokaže koliko drži do intelektualnog vlasništva

Huawei želi učiniti sve da dokaže koliko drži do intelektualnog vlasništva
Dražen Tomić / Tomich Productions

I dok traje rat Kine i SAD-a, dok američki predsjednik Donald Trump vuče poteze koje mnogi smatraju ishitrenima ne treba zaboraviti da on te poteze vuče na osnovu nekih činjenica koje javnosti nisu baš poznate, možda se naslućuju, ali što je najvažnije što god tko o tome mislio u SAD-u ga snažno podržavaju, pa pokušaj Huaweia koji se našao na crnoj listi da se opravda kada je u pitanju intelektualno vlasništvo samo govori tome prilog.

Huawei je do kraja 2018. godine registrirao 87.805 patenata, od kojih je 11.152 registrirano u SAD-u. Kompanija je javno objavila dokument u kojem svjetskoj javnosti obznanjuje svoj stav o nužnosti afirmacije i zaštite inovacija koje vode ka općem dobru. Zanimljivo je pritom da je jako malo patenata registrirano u SAD-u, pa neki već govore kako je samo to dokaz koliko se poštuju autorska prava odnosno intelektualno vlasništvo.

Čelni ljudi Huaweija danas su objavili dokument pod nazivom “Poštivanje i zaštita intelektualnog vlasništva: temelj inovacija“, u kojem su svjetskoj javnosti obznanili svoj stav o nužnosti afirmacije i zaštite inovacija koje vode ka općem dobru.

Tijekom predstavljanja dokumenta, glavni pravni savjetnik u Huaweiju izrazio je zabrinutost govoreći o pretjeranoj političkoj intervenciji i zloupotrebi kao prijetnji koja može zakočiti razvoj intelektualnog vlasništva, a samim time i globalni napredak.

“Ako političari koriste intelektualno vlasništvo i tuđe ideje kao sredstvo za svoje borbe, tada se na globalnoj razini urušava povjerenje u sustav, a zaštite patenata postaju bespredmetne“, istaknuo je Song Liuping dodavši kako su inovacije i zaštita intelektualnog vlasništva ključ uspjeha Huaweija.

Ulaganje u istraživanje i razvoj za Huawei ima i važnu financijsku komponentu budući da je kompanija u posljednje četiri godine primila više od 1,4 milijarde dolara na ime korištenja patenata. Osim ulaganja u vlastite patente, Huawei je platio više od 6 milijardi dolara u naknadama za zakonito korištenje intelektualnog vlasništva drugih tvrtki, a gotov 80 posto tog iznosa plaćeno je američkim tvrtkama, navodi se u dokumentu.

“Intelektualno vlasništvo je privatno vlasništvo, zaštićeno je zakonom, a sporovi bi se trebali rješavati pravnim putem. Bitno je naglasiti da u posljednjih 30 godina otkako Huawei postoji, niti jedan sud nikada nije presudio da se Huawei ikada bavio krađom intelektualnog vlasništva“, kazao je Song Liuping.

Huaweijevi patenti i tehnološka otkrića dio su otvorenih standarda koji reguliraju rad 3G, 4G i 5G mreža. To znači da iako neke tvrtke i države ne kupuju opremu od Huaweija, one formalno koriste osnovne i primarne Huaweijeve patente, objašnjavaju iz Huaweia.