Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Kineski Huawei ima velike planove, a jedan od njih jest načiniti svoj mobilni operativni sustav pa da njegovi pametni telefoni i tableti prestanu ovisiti o Googleu i njegovu Androidu, na čemu se radi od 2012. godine. Dakle, stvar je ozbiljna i u konačnici bi ona bila nešto kao Samsungov Tizen, samo funkcionalnije, ili Appleov iOS.

Naravno, to nije lako izvediv plan jer jasno je koliko se teško nametnuti na tržištu pokraj Google i Applea. Na teži način naučili su to Nokia, BlackBerry i Microsoft. Pokušao je i Firefox, trudio se Amazon, bilo je nekih inačica mobilnih operativnih sustava i u Rusiji, ali Android i iOS su nedodirljivi. Uostalom, zato Samsung Tizen još uvijek ne daje na pametne telefone, neisplativo je.

Stoga, ovo je plan za nekoliko godina kasnije, prvi korak je postati najvećim prozivođačem pametnih telefona na svijetu i Huawei si je kao rok odredio 2020. godinu, tako da u 2021. uđe kao najveći. Šanse za to postoje, razlika između njega i Samsunga je sve manja pa se može početi planirati nešto veće, a odvojiti se od Androida to svakako jest.

Uzor za Huawei u ovom je slučaju Apple, koji je uspio monetizirati svoj mobilni operativni sustav tako što je stvorio ekosustav u kojem ima posebne aplikacije, strogo kontrolirane i ovisne o iOS. S obzirom da Huawei već ima svoju mogućnost cloud skladištenja podataka, nije teško za zamisliti situaciju u kojoj bi Huawei pokrenuo e-trgovinu aplikacijama i pridobio uz sebe developere. Naravno, prvo mora postati najveći na svijetu pa da se developerima to isplati.

Ujedno, Huawei mora softverski sve izvesti savršeno kako bi operativni sustav uistinu i mogao biti konkurentan za Android i iOS. Da to neće biti lako znaju svi korisnici Huaweija, koji ima svoj Android skin (EMUI) i stvara često probleme korisnicima, nerijetko je nelogičan... Ali, daleko je bolji nego prije nekoliko godina, što znači da Huawei zna kako napraviti pravu stvar. Možda uspije i s ovim, iako se na prvu čini nemoguće.

Još iz kategorije

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

Comping postao Dell Technologies Platinum Partner

20.08.2019. komentiraj

Jedna od vodećih hrvatskih ICT tvrtki Comping, ostvarila je  značajan uspjeh ostvarivši platinum status davatelja rješenja u Dell Technologies Partnerskom programu za 2019. godinu. Ulaskom u Dell Technologies Partnerski program, Comping svojim korisnicima sada može ponuditi još širu paletu bitnih infrastrukturnih rješenja kako bi izgradili svoju digitalnu budućnost, transformirali IT i zaštitili svoju najvažniju imovinu – informacije. Temeljem uspješno postavljenog plana, odnosno certificiranja te uspješnih prodajnih rezultata, Comping je ispunio sve preduvjete, ali i poslovne zahtjeve za dobivanjem jednog od najviših statusa.

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

EU bi trebala zabraniti masovno praćenje građana umjetnom inteligencijom

20.08.2019. komentiraj

Grupa stručnjaka za politička pitanja Europske unije predložila je zabranu korištenja umjetne inteligencije u svrhu nadzora i “bodovanja pojedinaca” zato što smatraju kako to uključuje prikupljanje podataka građana, a tako nešto samo po sebi otvara pitanja etičnosti i morala.

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

Brendovi još uvijek nedovoljno iskorištavaju gaming u promotivne svrhe

20.08.2019. komentiraj

Zaljubljenici u video igre iznimno su odani i vjerni konzumenti jer strast prema igrama s godinama se samo povećava, a kako se povećava, tako je i interes za konzumaciju dalekosežniji, no brendovi to nikako ne prepoznaju pa ostaju “kratkih rukava”, a mogli bi uprihoditi podosta novca ukoliko bi im strategija bila adekvatna.