Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Kineski Huawei ima velike planove, a jedan od njih jest načiniti svoj mobilni operativni sustav pa da njegovi pametni telefoni i tableti prestanu ovisiti o Googleu i njegovu Androidu, na čemu se radi od 2012. godine. Dakle, stvar je ozbiljna i u konačnici bi ona bila nešto kao Samsungov Tizen, samo funkcionalnije, ili Appleov iOS.

Naravno, to nije lako izvediv plan jer jasno je koliko se teško nametnuti na tržištu pokraj Google i Applea. Na teži način naučili su to Nokia, BlackBerry i Microsoft. Pokušao je i Firefox, trudio se Amazon, bilo je nekih inačica mobilnih operativnih sustava i u Rusiji, ali Android i iOS su nedodirljivi. Uostalom, zato Samsung Tizen još uvijek ne daje na pametne telefone, neisplativo je.

Stoga, ovo je plan za nekoliko godina kasnije, prvi korak je postati najvećim prozivođačem pametnih telefona na svijetu i Huawei si je kao rok odredio 2020. godinu, tako da u 2021. uđe kao najveći. Šanse za to postoje, razlika između njega i Samsunga je sve manja pa se može početi planirati nešto veće, a odvojiti se od Androida to svakako jest.

Uzor za Huawei u ovom je slučaju Apple, koji je uspio monetizirati svoj mobilni operativni sustav tako što je stvorio ekosustav u kojem ima posebne aplikacije, strogo kontrolirane i ovisne o iOS. S obzirom da Huawei već ima svoju mogućnost cloud skladištenja podataka, nije teško za zamisliti situaciju u kojoj bi Huawei pokrenuo e-trgovinu aplikacijama i pridobio uz sebe developere. Naravno, prvo mora postati najveći na svijetu pa da se developerima to isplati.

Ujedno, Huawei mora softverski sve izvesti savršeno kako bi operativni sustav uistinu i mogao biti konkurentan za Android i iOS. Da to neće biti lako znaju svi korisnici Huaweija, koji ima svoj Android skin (EMUI) i stvara često probleme korisnicima, nerijetko je nelogičan... Ali, daleko je bolji nego prije nekoliko godina, što znači da Huawei zna kako napraviti pravu stvar. Možda uspije i s ovim, iako se na prvu čini nemoguće.

Još iz kategorije

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

21.05.2019. komentiraj

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

21.05.2019. komentiraj

Infobipov ured u Rijeci ovaj je vikend okupio preko 50 developera koji su rješavajući logičke i tehničke zagonetke Code Escape igre otključali 30 tisuća kuna donacija projektu „Moje mjesto pod suncem“, udruzi DIRA Rijeka te Dječjoj bolnici Kantrida.