Huawei radi na razvoju vlastitog mobilnog OS-a

Huawei radi na razvoju vlastitog mobilnog OS-a
Antonio Jularić

Kineski Huawei ima velike planove, a jedan od njih jest načiniti svoj mobilni operativni sustav pa da njegovi pametni telefoni i tableti prestanu ovisiti o Googleu i njegovu Androidu. Dakle, bio bi on kao Samsungov Tizen ili... pa, Appleov iOS.

Naravno, to nije kratkoročni plan jer jasno je koliko se teško nametnuti na tržištu pokraj Google i Applea. Na teži način naučili su to Nokia, BlackBerry i Microsoft. Pokušao je i Firefox, trudio se Amazon, bilo je nekih inačica mobilnih operativnih sustava i u Rusiji, ali Android i iOS su nedodirljivi. Uostalom, zato Samsung Tizen još uvijek ne daje na pametne telefone, neisplativo je.

Stoga, ovo je plan za nekoliko godina kasnije, prvi korak je postati najvećim prozivođačem pametnih telefona na svijetu i Huawei si je kao rok odredio 2020. godinu, tako da u 2021. uđe kao najveći. Šanse za to postoje, razlika između njega i Samsunga je sve manja pa se može početi planirati nešto veće, a odvojiti se od Androida to svakako jest.

Uzor za Huawei u ovom je slučaju Apple, koji je uspio monetizirati svoj mobilni operativni sustav tako što je stvorio ekosustav u kojem ima posebne aplikacije, strogo kontrolirane i ovisne o iOS. S obzirom da Huawei već ima svoju mogućnost cloud skladištenja podataka, nije teško za zamisliti situaciju u kojoj bi Huawei pokrenuo e-trgovinu aplikacijama i pridobio uz sebe developere. Naravno, prvo mora postati najveći na svijetu pa da se developerima to isplati.

Ujedno, Huawei mora softverski sve izvesti savršeno kako bi operativni sustav uistinu i mogao biti konkurentan za Android i iOS. Da to neće biti lako znaju svi korisnici Huaweija, koji ima svoj Android skin (EMUI) i stvara često probleme korisnicima, nerijetko je nelogičan... Ali, daleko je bolji nego prije nekoliko godina, što znači da Huawei zna kako napraviti pravu stvar. Možda uspije i s ovim, iako se na prvu čini nemoguće!