Huawei krajem godine predstavlja octa-core procesor

Huawei krajem godine predstavlja octa-core procesor
Fotolia

MediaTek radi na octa-core procesoru koji će biti spreman za isporuku krajem ove godine, te bi se trebao ugrađivati u telefone koji najavljeni za 2014 godinu. Huaweijev vlastiti K3V3 procesor dolazit će s 8 jezgri, te će biti pravi octa-core procesor za razliku od Exynos 5 Octa procesora koji koristi samo 4 jezgre istovremeno.

Iz tvrtke navode kako završavaju razvoj svoje sljedeće generacije HiSilicon K3V3 procesora. Huawei CEO Richard Yu ranije je ove godine izjavio da tvrtka radi na octa-core procesoru koji je baziran na ARM Cortex - A15 arhitekturi,te da će biti dostupan u drugoj polovici ove godine. Radni takt octa-core procesora je 1.8 GHz. A također je najavio i dolazak Mali GPU-a koji je izrađen 28-nanometarskom tehnologijom.

Američki korisnici neće još tako skoro vidjeti novi K3V3 procesor, no očekuje se da će procesor biti predstavljen s Huawei Ascend Mate 2 uređajem, ili kako će već Huawei nazvati nasljednika Ascend Mate uređaja. Također procesor bi se trebao naći u najavljenim novitetima koje Huawei planira za 2014 godinu. Sada nam samo preostaje pričekati referentne vrijednosti novog procesora kako bi vidjeli koliko dobro radi, te bi ga trebalo usporediti s Exynos 5 OCTA i Snapdragon 800 procesorima kako bi se vidjelo koliko je moćan.