HTC i Sony (Ericsson) ipak nisu prekršili zakon na temelju Wi-Lans tehnologije

HTC i Sony (Ericsson) ipak nisu prekršili zakon na temelju Wi-Lans tehnologije
Fotolia

U utorak je federalna porota u Teksasu utvrdila kako Sony, HTC i Alcatel-Lucent ipak nisu kršili zakon u slučaju Wi-Lan tehnologije.

Wi-Lan je tvrtka koja razvija i komercijalizira tehnologiju, te koja je učinila da low-cost i high-speed bežični internet postane realnost.

Wi-Lan je poprilično poznat kao tzv. “patent troll“ koji koristi parnicu za generiranje prihoda. Upravo je zbog svoje takve prakse i došlo da optuži navedene tvrtke da su navodno prekršile zakon na temelju četiri njihova bežična patenta. Tvrtka je prethodno podnijela sličnu tužbu protiv BlackBerryja u prosincu prošle godine.

Glasnogovornik za Wi-Lan dao je izjavu za The Wall Street Journal o tome kako je tvrtka razočarana presudom porote, te kako trenutno razmatraju svoje daljnje mogućnosti. Wi-Lanove dionice pale su za više od 30% u ponedjeljak, a zatim su se naglo oporavile skočivši na 13% ovoga utorka na $3,70 po dionici.

U cijeloj priči jedino veseli činjenica kako svatko ipak ne može dobiti pravo na određene patente, posebice kada vidimo da se tvrtke poput HTC-a i Sonyja žestoko bore s njima. Zaista nema potrebe da se tuži određene tvrtke kako bi se dobilo pravo za određeni patent, pogotovo ukoliko je očito da tužitelj ne može stvoriti prihode na drugi način.

Možda se doima kako se ovdje previše podržavaju HTC i Sony? Tko zna. Ali zaista se stvara popriličan zamor od silnih tužbi i povlačenja po sudovima oko patentnih zakona, a istovremeno smo svjesni kako to ne znači da će one uskoro prestati, već suprotno.