HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

Hrvatski Telekom zajedno s tvrtkom Sustav javnih bicikala i Gradom Splitom danas je predstavio sustav javnih bicikala u Klisu, koji su u toj općini postavljeni u sklopu EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.

Projekt „Biraj biciklu!“ provodi se u osam gradova i općina na području Urbane aglomeracije Split (UAS), koja je ujedno rekorder po broju korisnika sustava javnih bicikala u Hrvatskoj. Sustav javnih bicikala ranije je postavljen u Podstrani, a slijedi proširenje i na područja Trogira, Kaštela, Solina, Dugopolja i Dicma te nadogradnja sustava u Splitu. Ukupno će biti postavljeno 41 novih terminala i 242 bicikala. U Klisu su postavljena 2 terminala s ukupno 4 električnih i 8 klasičnih bicikala te 16 stalaka za bicikle.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je 13.609.435,83 kuna te je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 10.893.396,68 kuna, a u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“. U okviru projekta izradit će se i studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na tom području.

„Hrvatski Telekom strateški je orijentiran na digitalizaciju općina te izgradnju pametnih gradova s ciljem povećanja kvalitete života njihovih stanovnika. Imamo bogato iskustvo razvoja novih i inovativnih ICT rješenja i smart city platformi u vidu primjerice mjerenja kvalitete zraka, nadzora sustava javne rasvjete, unaprjeđenja gradskog prometa i punionica za električna vozila pri čemu je upravo pitanje mobilnosti jedan vrlo bitan aspekt zdravijeg i kvalitetnijeg života i u pametnim gradovima. Vjerujemo da će sustav javnih bicikala koji zajednički implementiramo u čak osam dalmatinskih gradova i općina privući veliki interes građana, ali i turista koji dolaze posjetiti to područje“, izjavila je Marijana Bačić potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu.

„U sklopu ovog projekta nabavlja se 41 postaja i 242 električne i klasične bicikle. Očekujemo završetak izgradnje planiranih staza i postavljanja sustava javnih bicikala u svih osam gradova i općina na području UAS-a do kraja ljeta“, istaknula je Vedrana Franić, voditeljica Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Daljnjim proširenjem mreže biciklističke infrastrukture na području urbane aglomeracije Split popularizira se korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza što je osnovni preduvjet za povećanje mobilnosti i kvalitete života građana i turista. „Zadovoljni smo što se i u općini Klis provodi ovaj projekt koji čine mobilnost građana dostupnijom, čišćom i zdravijom opcijom. Siguran sam da će sustav zaživjeti, te ćemo i dalje razmatrati nove lokacije kako bismo građanima osigurali što više postaja i bicikli“, dodao je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

„Nextbike pokreće gradove i općine te pomaže smanjiti njihovu ovisnost o automobilima pružajući građanima bezbrižne vožnje bez štetnih emisija. Upravljamo najvećim sustavom održive mobilnosti u Hrvatskoj i omogućavamo velikom broju ljudi moderan, brz, jeftin i, prije svega, zdrav i održiv oblik prijevoza. Zasad je u Hrvatskoj više od 100 tisuća registriranih korisnika usluge Nextbike“, zaključio je Ante Gustin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala, predstavnik Nextbikea.

Godišnja pretplata za javne bicikle iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta tijekom cijele godine. Za sve ostale korisnike cijena iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl, za pola sata korištenja.

Još iz kategorije

Završena je deveta sezona A1 Adria League,  ali nema odmora za esportaše

Završena je deveta sezona A1 Adria League, ali nema odmora za esportaše

25.06.2022.

Na završnici devete sezone A1 Adria League, koja se održavala u sklopu Reboot Online Games Weeka od 15. do 19. lipnja u Osijeku, okrunili smo pobjednike u posljednje tri igre – CS:GO, Brawl Stars i FIFA22. Prvaci u igrama Clash Royale, PUBG: BATTLEGROUNDS, League of Legends i VALORANT poznati su bili tijekom proljetne sezone.

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

24.06.2022.

Tržište kriptovaluta na globalnoj je razini u određenom padu, što se odrazilo i na aplikacije koje se vežu uz njih. Bankless Times je to zorno prikazao kroz istraživanje i ukazao na podatak da je u Europi zabilježeno 19,9 milijuna prvih instalacija kriptoaplikacija kroz prva tri mjeseca ove godine.

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

24.06.2022.

Na 127. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predstavila je Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj koje je potom usvojeno.