HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

Hrvatski Telekom zajedno s tvrtkom Sustav javnih bicikala i Gradom Splitom danas je predstavio sustav javnih bicikala u Klisu, koji su u toj općini postavljeni u sklopu EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.

Projekt „Biraj biciklu!“ provodi se u osam gradova i općina na području Urbane aglomeracije Split (UAS), koja je ujedno rekorder po broju korisnika sustava javnih bicikala u Hrvatskoj. Sustav javnih bicikala ranije je postavljen u Podstrani, a slijedi proširenje i na područja Trogira, Kaštela, Solina, Dugopolja i Dicma te nadogradnja sustava u Splitu. Ukupno će biti postavljeno 41 novih terminala i 242 bicikala. U Klisu su postavljena 2 terminala s ukupno 4 električnih i 8 klasičnih bicikala te 16 stalaka za bicikle.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je 13.609.435,83 kuna te je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 10.893.396,68 kuna, a u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost - Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“. U okviru projekta izradit će se i studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na tom području.

„Hrvatski Telekom strateški je orijentiran na digitalizaciju općina te izgradnju pametnih gradova s ciljem povećanja kvalitete života njihovih stanovnika. Imamo bogato iskustvo razvoja novih i inovativnih ICT rješenja i smart city platformi u vidu primjerice mjerenja kvalitete zraka, nadzora sustava javne rasvjete, unaprjeđenja gradskog prometa i punionica za električna vozila pri čemu je upravo pitanje mobilnosti jedan vrlo bitan aspekt zdravijeg i kvalitetnijeg života i u pametnim gradovima. Vjerujemo da će sustav javnih bicikala koji zajednički implementiramo u čak osam dalmatinskih gradova i općina privući veliki interes građana, ali i turista koji dolaze posjetiti to područje“, izjavila je Marijana Bačić potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu.

„U sklopu ovog projekta nabavlja se 41 postaja i 242 električne i klasične bicikle. Očekujemo završetak izgradnje planiranih staza i postavljanja sustava javnih bicikala u svih osam gradova i općina na području UAS-a do kraja ljeta“, istaknula je Vedrana Franić, voditeljica Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Daljnjim proširenjem mreže biciklističke infrastrukture na području urbane aglomeracije Split popularizira se korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza što je osnovni preduvjet za povećanje mobilnosti i kvalitete života građana i turista. „Zadovoljni smo što se i u općini Klis provodi ovaj projekt koji čine mobilnost građana dostupnijom, čišćom i zdravijom opcijom. Siguran sam da će sustav zaživjeti, te ćemo i dalje razmatrati nove lokacije kako bismo građanima osigurali što više postaja i bicikli“, dodao je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

„Nextbike pokreće gradove i općine te pomaže smanjiti njihovu ovisnost o automobilima pružajući građanima bezbrižne vožnje bez štetnih emisija. Upravljamo najvećim sustavom održive mobilnosti u Hrvatskoj i omogućavamo velikom broju ljudi moderan, brz, jeftin i, prije svega, zdrav i održiv oblik prijevoza. Zasad je u Hrvatskoj više od 100 tisuća registriranih korisnika usluge Nextbike“, zaključio je Ante Gustin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala, predstavnik Nextbikea.

Godišnja pretplata za javne bicikle iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta tijekom cijele godine. Za sve ostale korisnike cijena iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl, za pola sata korištenja.