Hrvatsko udruženje projektnih managera dodijelilo godišnju nagradu za izvrsnost Algebrinom projektu i voditeljici Sonji Prišćan

Hrvatsko udruženje projektnih managera dodijelilo godišnju nagradu za izvrsnost Algebrinom projektu i voditeljici Sonji Prišćan

Projekt „Izrada digitalnih obrazovnih sadržaja matematike i fizike za škole“, koji je Algebra provodila za CARNET te voditeljica projekta Sonja Prišćan, primili su najviše priznanje hrvatskog ogranka međunarodne udruge za upravljanje projektima, PMI. Priznanjem „Projekt godine“ potvrđuje se izvrsnost u upravljanju projektom, koji se odlikuje vlastitom, internom metodologijom razvoja digitalnih sadržaja.

U sklopu ovogodišnjeg PMI Foruma, hrvatski ogranak Project Management Institutea i najvažniji pokretač razvoja projektnog menadžmenta, dodijelio je najviše priznanje Algebrinom timu koji je radio na projektu „Izrada digitalnih obrazovnih sadržaja za predmete matematika i fizika za osnovne i srednje škole“ i voditeljici tog projekta, Sonji Prišćan. Algebra je ovaj projekt provodila za CARNET, a ponajveći dio financiranja je osiguran kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Sa stručne strane, u projektu su primijenjeni hibridni model upravljanja projektima (waterfall i agilno), te vlastita (interna) metodologija razvoja digitalnog obrazovnog sadržaja. U planiranju i provedbi projekta sudjelovalo je  120 različitih stručnjaka - 33 autora, 4 urednika, 20 stručnjaka za multimediju,10 programera, 10 suradnika za pristupačnost i inkluziju, 18 testera i mnogi drugi suradnici. Na projektu su sudjelovali i partneri: FER (pristupačnost i inkluzivnost sadržaja), Lamaro Digital (razvoj i podrška za platformu za izradu sadržaja), Prospekt (Razvoj i dizajn korisničkog sučelja) i Cognita (razvoj interakcija).

„Zahvaljujem svim timovima koji su sudjelovali na ovom projektu, s obzirom na interdisciplinarnost, širinu i sveobuhvatnost projekta projektni tim činili su manji podtimovi: uži koordinacijski tim, autorski timovi, multimedijski timovi, razvojni timovi, timovi za provjeru kvalitete i pristupačnosti itd. Svim timovima zahvaljujem na požrtvovnom radu i entuzijazmu, jer bez toga završetak projekta u zadanim gabaritima vremena i kvalitete ne bi bio moguć. Također se zahvaljujem naručitelju, Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži, CARNET-u, s kojim smo izvrsno surađivali tijekom provedbe projekta i koji nam je ukazao povjerenje. U deset mjeseci razvijen je digitalni multimedijski i interaktivan sadržaj koji podržava 840 sati nastave za dva predmeta te za četiri različita uzrasta“, rekla je prilikom primanja priznanja Sonja Prišćan, voditeljica nagrađenog projekta u Algebri.

„Rezultati projekta su otvoreni digitalni obrazovnih sadržaji, koji pokrivaju cjelokupne kurikulume za matematiku i fiziku u 7. i 8. razred osnovne te 1. i 2. razredu srednje škole. Uz njih je pripremljeno i osam priručnika za nastavnike te mobilne aplikacije za korištenje sadržaja na svim vrstama mobilnih uređaja. Riječ je o jedinstvenom sustavu u Hrvatskoj, ali i šire jer se radi o otvorenim sadržajima, koji su dodatno prilagođeni i djeci s posebnim potrebama, ali i nadarenoj djeci te njihovim nastavnicima i profesorima. S obzirom da je projekt završen i da se sadržaji već mogu koristiti na https://edutorij.e-skole.hr naručitelj nam je potvrdio da ih već koristi velik broj učenika i nastavnika. Sve navedeno su bili razlozi zbog kojih je ocjenjivački sud odlučio da se priznanje 'Projekt godine PMI Udruge Hrvatska' ove godine dodijeli ovom projektu i Sonji Prišćan kao njegovoj voditeljici“, izjavila je Sanja Georgina Stropnik, predsjednica Odbora za priznanja PMI Hrvatska i članica Izvršnog odbora.