Hrvatsko superračunalo Isabella u službi istraživanja COVID-19

Hrvatsko superračunalo Isabella u službi istraživanja COVID-19
Dražen Tomić / Tomich Productions

Srce poziva sve istraživače i znanstvenike koji sudjeluju u istraživačkom radu koji se bavi suzbijanjem pandemije COVID-19 da nas kontaktiraju ukoliko imaju potrebu za značajnom računalnom snagom i spremištem za potrebe modeliranja, simuliranja ili obrade podataka.

Računalni klaster Isabella pruža 3.100 procesorskih jezgri za proizvoljne zahtjevne izračune i 12 grafičkih procesora NVIDIA V100 pogodnih za algoritme iz područja umjetne inteligencije.

HTC Cloud pruža 600 procesorskih jezgri i 150 TB podatkovnog spremišta na kojima se na jednostavan i fleksibilan način mogu pokretati proizvoljne programske sustave i aplikacije.

Stručnjaci Srca također mogu pružiti podršku u instalaciji i podešavanju znanstvenih aplikacija potrebnih za istraživanje, ističu iz Sveučilišnog računskog centra.

Podsjetimo, napredno računanje se tradicionalno provodi na platformama za računarstvo visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC) poput superračunala ili računalnog klastera Isabella, na platformama za računarstvo s velikom propusnošću (engl. High Throughput Computing, HTC) poput Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI) koja se temeljila na grid paradigmi.

S razvojem novih posredničkih sustava u području računarstva u oblaku, HTC platforme u svijetu počinju prelaziti na arhitekture koje se temelje na paradigmi računarstva u oblaku. Jedan od najpoznatijih primjera takve platforme je EGI FedCloud koji je sastavni dio infrastrukture EOSC (engl. European Open Science Cloud).

Uspostava HTC Clouda važna je i zbog nadolazećih rezultata strateškog projekta hrvatske znanosti i obrazovanja - Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). HTC komponenta nove nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO osigurat će najmanje 20.000 procesorskih jezgri, više grafičkih procesora te preko 4 PB spremišnog prostora, pa je ova nova usluga u određenom smislu i pilot projekt koji akademsku zajednicu priprema za uporabu dijela HR-ZOO portfelja usluga.