Hrvatski startup među šest najboljih na BASF-ovom natjecanju

Hrvatski startup među šest najboljih na BASF-ovom natjecanju

Hrvatski startup Green Energy Pal izabran je među šest najboljih startupova u srednjoj i jugoistočnoj Europi u 2022. u okviru natjecanja BASF Innovation Hub. Međunarodno natjecanje u organizaciji BASF-a, najveće svjetske kemijske kompanije i europskog lidera u području istraživanja i razvoja u kemijskoj industriji, okupilo je više od 100 inovatora i startupova čije ideje izravno ili neizravno pridonose stupovima Zelenog plana - čistoj energiji, pametnom prijevozu i strategiji “od polja do stola“.

Green Energy Pal je startup usmjeren na omogućavanje zelene energetske tranzicije i energetske učinkovitosti svima putem njihove privatne platforme namijenjene malim i srednjim poduzećima.

“Kao startup, stalno smo u potrazi za raspravom i priznanjem od strane različitih dionika u društvu, jer je to jedini način da poboljšamo svoj proizvod i plasiramo ga na tržište. A BASF Innovation Hub 2022 nam je dao upravo to: odlične savjete članova žirija i priznanje našem proizvodu i trudu koji će sigurno unaprijediti naš proizvod“, rekao je Ivan Pavić, član Green Energy Pal tima, ističući važnost koju dobro organiziran i industrijski orijentiran događaj na ovoj razini ima na startup zajednicu.

Natjecanje BASF Innovation Hub organizirala je kemijska tvrtka BASF. Simon Franko, glavni direktor tvrtke BASF za Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu te predsjednik žirija istaknuo je kako je natječaj bio opsežan i da je u proteklih šest mjeseci saznao za neke divne ideje koje proizlaze od mladih inovatora.

“Kad prosuđujete toliko dobrih ideja, odluke su stvarno teške. Posljednjih nekoliko godina organizirali smo slične projekte i uvijek smo imali isti dojam - inovatori vrve odličnim idejama koje treba podržati. Bilo u obliku savjeta, financijske pomoći ili eventualnog dijeljenja korisnih kontakata, svaki od njih je od vitalnog značaja. Zbog toga nam je iznimno drago što imamo priliku organizirati BASF Innovation HubË®, ističe Franko.

„Jako mi je drago što je jedan hrvatski startup odabran i prepoznat kao jedan od lokalnih predstavnika, jer to pokazuje koliko je diverzificiran i utemeljen naš regionalni potencijal“, zaključuje Franko.

U Velikom finalu natjecanja po prvi puta dva su rješenja proglašena pobjednicima. ekolive iz Slovačke, koji razvija rješenje za bioispiranje, bioremedijaciju i proizvodnju stimulansa za zdravu i sigurnu proizvodnju hrane i Holloid iz Austrije, alat za 3D viziju u stvarnom vremenu koji se može implementirati za praćenje okoliša podzemnih i otpadnih voda, bioraznolikosti i zagađivača kao što je mikroplastika.

BASF Innovation Hub otvoren je šest mjeseci i organiziran u 11 zemalja središnje i jugoistočne Europe. Lokalno natjecanje održano je pod nazivom Adriatic, a uključivao je sudionike iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.