Hrvatski start-upovi osvajaju London

Hrvatski start-upovi osvajaju London
Fotolia (ilustracija)

Hrvatski startupi pobudili su interes investitora i imaju priliku predstaviti svoje projekte u Londonu na eventu koji organizira britanski Bloomberg Tradebook. Dvanaest odabranih vlasnika start-up projekata otputovati će u London 22.10.2013. i tamo izložiti svoje ideje predstavnicima venture capital fondova i privatnim ulagačima u startupe. Ovaj događaj organizira Bloomberg Tradebook, u suradnji sa UKTI (ured britanske vlade za trgovinu i ulaganja) u sklopu svog Globalnog poduzetničkog programa te hrvatskim tvrtkama CO2cut, Impact HUBom Zagreb i konzultantskim tvrtkama pmmentor i Adriatic Advisors, a podržava ga i Ministarstvo poduzetništva i obrtništva.

Prijavljene start-up tvrtke predstavit će se ulagačima u utorak 22.10. u prostorijama hrvatskog veleposlanstva, gdje će im se pridružiti i hrvatski veleposlanik te zajedno sa zainteresiranim investitorima koje dovodi Bloomberg poslušati predstavljanje hrvatskih projekata. Drugi dan posjetit će londonske co-working prostore kao što su Warner Yard, TechStars London, White Bear Yard i Impact HUB Westminster. Također je planiran i networking domjenak u prostorijama UKTI-ja.

Bloomberg Tradebook redovito organizira ovakve evente gdje se u jednoj večeri ulagačima predstave deseci projekata iz određene regije, primjer je InvEast London, održan u lipnju ove godine na kojem su sudjelovali start-upovi iz regije CEEMA (Central and Eastern Europe, the Middle East and North Africa).

Ovaj puta se ulagačkoj javnosti u Londonu predstavlja samo Hrvatska, i to dvanaest odabranih projekata koji pokrivaju socijalne, modne, tehnološke, ekološke i zdravstvene aspekte.


O odabranim start-up projektima:

Sizem - mobilna aplikacija za odabir prave veličine grudnjaka

Remixer - socijalna platforma koja integrira društvene mreže i omogućuje brže povezivanje ljudi u poslovnom svijetu

Publiconn - socijalna mreža za kompanije koja povezuje korisnike i ponuđače javnog ili privatnog financiranja, pomaže u pronalaženju investitora ili projekta za investiranje

CO2cut - online dućan povezan sa najvećim providerima online kupovine (Expedia, Amazon) povezan sa svjetskim tržištima ugljičnog dioksida. Svaka kupovina je preračunata u vrijednosti ugljičnog dioksida i besplatno neutralizirana.

AuThink - aplikacija koja pomaže djeci sa autizmom u učenju i razvijanju osnovnih vještina, npr. prepoznavaju boja i oblika. Korisna je i za roditelje i stručnjake koji rade sa djecom.

Travabled - servis za pomoć osobama sa invaliditetom pri putovanju, informacije o prilagođenosti smještaja i prijevoznih sredstava invalidnim osobama

Teddy the Guardian - plišani medvjedić sa ugrađenim senzorima koji mjere djetetov puls, krvni tlak, zasićenost krvi kisikom, itd i šalju te podatke na smartphone roditelja

b-ra.in - mreža “infografika“ koja olakšava zaposlenicima pristup podacima, te stvaranje i razmjenu ideja

Zzzzapp Wireless - prvi svjetski lokacijski specifican Wi-Fi marketing softver

Ultrasonic Audio Technologies - softver koji prenosi zvuk u bilo koji dio prostora i na taj način prenosi publici akustične informacije točno ondje gdje su potrebne

Babywatch - inovativni sustav pomoću kojega je moguće čuti otkucaje srca djeteta tijekom trudnoće. Sustav povezuje mali ultrazvučni uređaj sa aplikacijom za pametne telefone.

Ordsy - mobilna platforma namijenjena restoranima koja omogućuje naručivanje hrane i može biti potpuno brendirana. Na taj način restorani mogu povećati prihod, pojednostaviti poslovanje, te u isto vrijeme ostvariti bolju interakciju sa klijentima i pratiti njihove želje.