Hrvatski građani imaju više od milijun računala, a njih 37 posto razmišlja u 2014. kupiti novo

Hrvatski građani imaju više od milijun računala, a njih 37 posto razmišlja u 2014. kupiti novo
Toshiba

Tvornica istraživanja, neovisna agencija za istraživanje i analiziranje tržišta i javnih mišljenja, početkom prosinca je dovršila istraživanje o korištenju računala u kućanstvima u Hrvatskoj. U anketi je sudjelovalo 1.700 građana koji su informacije o računalima koja trenutačno posjeduju nadopunili planovima za kupnju, odnosno zamjenu novima u nadolazećoj 2014. godini.

Tako se, među ostalim, saznalo da je oko 75 tisuća prijenosnih računala u hrvatskim kućanstvima staro šest i više godina, u usporedbi s oko 90 tisuća koliko ih je kupljeno tijekom proteklih dvanaest mjeseci. Građani također više kupuju i koriste prijenosna računala kojih u ukupnoj količini ima 54 posto (za razliku od stolnih koja čine udio od 46 posto). Kada se „sve zbroji i oduzme“ ispada da Hrvatska ima 0,7 računala po kućanstvu, a svaki četvrti građanin ima računalo.

Čak 37 posto građana u Hrvatskoj, a koji već imaju računalo, planira kupiti novi prijenosnik. U tome prednjače vlasnici stolnih računala kojima očito nedostaje mobilnost i praktičnost prijenosnih računala što je danas vrlo bitna stavka pa njih čak 41 posto planira svoj „desktop“ zamijeniti za „laptop“. Oni koji već imaju prijenosnike nove će modele uglavnom nabavljati zbog potreba za boljim performansama i drugim funkcionalnostima koje nedostaju njihovim trenutačnim modelima. Samim time njih je nešto manje - 34 posto. Dakako, valja napomenuti da su želje za novim računalima i njihova stvarna kupovina dvije različite stvari te se u ovom slučaju radi o potencijalu kupovine na temelju podataka dobivenih od hrvatskih građana.

HP je najomiljeniji proizvođač računala kojeg hrvatski građani danas imaju u svojim domovima. U 2014. građani će se prilikom kupovine najčešće odlučiti ili za HP ili za Toshibu. No, bitno je reći da postoji i velik dio onih koji planiraju kupiti prijenosno računalo, a još se nisu odlučili za proizvođača. Najneodlučniji su Zagrepčani, a oni koji u najvećoj mjeri znaju što hoće dolaze iz Istre i Primorja.