Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

Dvije hrvatske tvrtke, AMPnet i Hortilab, uspješno su predstavile svoje inovativne proizvode na nedavno održanom TBB-u u Parizu, ključnom događaju za inovacije u energetskom sektoru, kojega redovito organizira EIT InnoEnergy, a koji je na konferenciji predstavio i zanimljive rezultate istraživanja o poduzetnicima u sektoru energetike.

Na ovogodišnjem The Business Boosteru (TBB-u), jednom od najvažnijih događaja koji okuplja sve ključne tvrtke energetske industrije, financijske i poslovne zajednice te startupove, 3. i 4. listopada u Parizu, sudjelovale su čak dvije hrvatske tvrtke, Hortilab i AMPnet, čiji su inovativni proizvodi privukli pažnju investitora. Više od 1000 sudionika iz sektora energetike iz 40 zemalja sudjelovalo je na TBB konferenciji koju organizira EIT InnoEnergy, jedan od najvećih europskih pokretača inovacija na području održive energije. Sudionici su TBB ocijenili iznimno uspješnim budući da su tijekom dva dana imali priliku razmijeniti znanja o najnovijim tehnološkim postignućima u području čiste energije, novim poslovnim modelima, ali i stvoriti vrijedne investicijske prilike.

Jedna od hrvatskih tvrtki koja se predstavila na TBB-u je renomirani domaći blockchain startup AMPnet, koji je u ovoj godini ocijenjen najboljim hrvatskim startupom. AMPnet IO d.o.o. s pobjedničkim projektom AMPnet proglašen je kao najbolji ovogodišnji startup na državnom finalu natjecanja PowerUp!  koji je u Zagrebu  organizirao Invento Capital Partners, hrvatski InnoEnergy HUB. AMPnetova platforma usmjerena je prema energetskim zadrugama, alternativnom modelu prodaje električne energije i financiranja obnovljivih izvora energije. Također, njihov jedinstveni projekt cloud platforme za grupno financiranje (crowdfunding) projekata obnovljive energije, polučio je veliki uspjeh te je za njega interes iskazao i Greenpeace.

“The Business Booster konferencija u Parizu za nas je bila iznimno produktivna. Uz potencijalne partnere u poslovanju, spojili smo se s mnoštvom investitora, regulatora te se bolje povezali s ekosistemom InnoEnergy tvrtki”, izjavio je Mislav Javor iz AMPnet-a.

Osim AMPneta, u Parizu se predstavio i hrvatski Hortilab, tvrtka specijalizirana za inovativan „in vitro“ uzgoj bilja. Iako je in-vitro metoda proizvodnje sadnica u svijetu raširena, u Hrvatskoj je relativno nova i rijetko se primjenjuje, a omogućuje brzo razmnožavanje u sterilnim uvjetima koje nije moguće postići klasičnim uzgojem. Rezultat toga su sadnice i biljke koje su u potpunosti sterilne, odnosno nisu zaražene bakterijama, virusima, gljivicama te parazitima.

“TBB je kroz panele i sastanke pružio široku perspektivu na području obnovljive energije, clean techa te je ukazao na budućnost energetskog sektora. Individualni razgovori s novinarima i investitorima pružili su šansu Hortilabu  da dokaže svoje mjesto u postizanju produktivnosti i energetske efikasnosti u poljoprivredi. Sigurni smo da kroz ovakve događaje Hortilab približava mogućnosti biotehnologije u poljoprivredi u Europi”, poručili su  Vilim Elez i Matko Katanec iz Hortilaba.

Predstavnici obiju tvrtki prezentirali su svoje proizvode investitorima na organiziranim B2B razgovorima te prezentacijama o poslovanju svojih tvrtki. Ostalim sudionicima svoje su proizvode predstavili na prezentacijskim štandovima, a aktivno su sudjelovali i u panel raspravama na temu budućnosti održive energije.

Jedna od zanimljivosti ovogodišnjeg TBB-a je i predstavljanje rezultata istraživanja o značajkama ključnih igrača u energetskom sektoru koje je InnoEnergy proveo u suradnji s ESADE Business and Law School u Španjolskoj, jednim od najboljih poslovnih fakulteta na svijetu. Riječ je o prvom istraživanju na temu kompetencija poduzetnika u energetskom sektoru čiji su rezultati omogućili neke zanimljive uvide o toj industriji. Kroz ispitivanje profila čak 800 poduzetnika u 9 europskih zemalja, zaključeno je kako u osnovi nema razlike između poduzetnika u sektoru održive energije u odnosu na zemlje iz kojih dolaze, kao i to da nema razlike u pristupu poslu između žena i muškaraca, koji su podjednako uspješni u poslovanju na tržištu inovacija u energetskom sektoru. Ipak, rezultati istraživanja su pokazali značajno manji broj žena poduzetnica u spomenutom sektoru, tek 10 posto od ukupno broja poduzetnika obuhvaćenih istraživanjem.

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

21.11.2019. komentiraj

Hrvatska gospodarska komora i ove je godine dodijelila nagradu Zlatna kuna koja je večeras dodijeljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i tako je u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Pirić Montage, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Nanobit, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Cedevita. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Zagrebačka banka, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje. Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Rasco, a u kategoriji Post startup tvrtki Diversitas IT sustavi.

Usporavanje rasta robne razmjene EU

Usporavanje rasta robne razmjene EU

21.11.2019. komentiraj

Europska je unija u prvih devet mjeseci, unatoč globalnom usporavanju i rastućem protekcionizmu, ostvarila tek nešto niže godišnje stope rasta izvoza i uvoza nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost izvoza je povećana 3,6%, a uvoza za 4,9%. Pritom su kretanje tečaja eura prema dolaru i ostalim valutama vezanim uz dolar te kretanje cijene sirove nafte na globalnom tržištu imali suprotan utjecaj na ostvarena kretanja.

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

21.11.2019. komentiraj

Slack nastavlja pad i lako je moguće da će ga Microsoft sa svojim Teams u konačnici uništiti, barem što se tiče borbe za vrh i ozbiljnijeg načina poslovanja. Jer, kompanija ne samo što ima manje korisnika na dnevnoj razini, a riječ je o deset milijuna u odnosu na 13 milijuna Teamsa, već se osjeti pad i po pitanju cijene dionica.