VELIK USPJEH

Hrvatska u svjetskom vrhu, FER-ov tim prvi ispred elitnih fakulteta

Hrvatska u svjetskom vrhu, FER-ov tim prvi ispred elitnih fakulteta

Projekt tima s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) pobijedio je na uglednom međunarodnom natjecanju u robotici - MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge), koji se svake dvije godine održava u dalekom Abu Dhabiju. Ovogodišnji cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima. S najboljim rješenjem, Hrvatska se tako našla u svjetskom vrhu, a FER-ov tim prvi ispred elitnih fakulteta. Nagrada je i potvrda hrvatske izvrsnosti na globalnom polju.

Najbolje rješenje ponudio je FER-ov tim mladih genijalaca koji se sastoji od stručnjaka Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja - LARICS i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije – LABUST, pod mentorstvom prof. Stjepana Bogdana i prof. Nikole Miškovića. Tim predvođen dr. sc. Barbarom Arbanas Ferreirom za finale se borio protiv pedesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology.

Ulazak u finale za nas je bio ogroman uspjeh, vjerovali smo u sebe i znali smo da u finalu možemo konkurirati predstavnicima s velikih istraživačkih institucija kao što su KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) i DTU (Technical University of Denmark). Na kraju je naš projekt, koji uključuje suradnju bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u obavljanju složenih zadataka kao što su lociranje plovila uljeza, otkrivanje ilegalnog tereta te hvatanje i transport objekata u okruženju bez globalnog satelitskog navigacijskog sustava, zasluženo odnio pobjedu. Ovo priznanje ogromna je čast i stavlja nas na sam vrh svjetskih istraživačkih institucija u području autonomne robotike. Uzbuđeni smo zbog svih vrata koja će nam se otvoriti kao posljedica ove pobjede“, naglasila je Arbanas Ferreira.

Svi smo jako ponosni zbog ovog uspjeha! Kada smo saznali za ovo natjecanje i da je to prvi eksperiment takve vrste koji će uključivati suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju, znali smo da imamo pravi tim ljudi koji će odgovoriti, i to uspješno, na takav izazov. Priprema je trajala skoro dvije godine, ali nam je pokazala koliko možemo, a ovakva natjecanja i priznanja su potvrda da sve što razvijamo ima svoju primjenu. S obzirom na to da je dio tima Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja upravljao bespilotnom letjelicom, sada smo dokazali – nebo je granica!“, istaknuo je prof. Stjepan Bogdan.

U Laboratoriju za podvodne sustave i tehnologije bavimo se primijenjenim istraživanjima i razvojem bespilotnih plovila (podvodnih i površinskih) te razvojem i inovacijama u području morskih tehnologija. Ono što nas je privuklo na ovo natjecanje je želja da dokažemo koliko smo napredovali u našim istraživanjima, a smisao ovog natjecanja bio je prikazati kako sve što smo istraživali funkcionira u realnom okruženju. No, tu se ne zaustavljamo. Imamo velike planove za Hrvatsku vezano za istraživanje u području pomorske robotike. Trenutno se natječemo za istraživačka sredstva kako bi FER osnovao Centar izvrsnosti u području pomorske robotike i tehnologija – već smo dobili podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a nadamo se podršci i u drugoj fazi, koja će, ako bude uspješna, Hrvatsku još čvršće postaviti na svjetsku mapu izvrsnosti u području robotike", istaknuo je prof. Nikola Mišković.

"Ponosni smo na rezultate našeg tima, što je rezultat dugogodišnjeg kvalitetnog rada na međunarodnim projektima. Naši studenti i istraživači suočavaju se s jakom konkurencijom te rade na izazovnim i aktualnim temama. Na tim projektima osigurani su im izvrsni uvjeti za rad te kvalitetan život u Hrvatskoj. Ovaj rezultat povećava vidljivost i utjecaj FER-a na međunarodnoj razini, potvrđujući da u Hrvatskoj radimo velike stvari za cijeli svijet., poručio je dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas.