Hrvatska interaktivna igračka u američkim školskim klupama

Hrvatska interaktivna igračka u američkim školskim klupama

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Neki tvrde da je za poslovni uspjeh najvažnija dobra ideja. Drugi pak smatraju da ideju treba znati i prodati. Kojoj god se strani priklonili, tvrtka STEMI je uspjela zahvaljujući svom Hexapodu, inovativnom šesteronožnom robotu hodaču, koji već osvaja kupce diljem Europe i Amerike, a osmišljen je tako da ga mogu sastaviti i osnovnoškolci.

Upravo je učenje kroz stvaranje jedan od glavnih aduta prvog hrvatskog edukacijskog robota, kojeg mnogi od milja zovu robotski pauk. Naime, STEMI Hexapod omogućuje stjecanje kompetencija iz robotike i inženjerstva, a dolazi u kutiji u kojoj se nalazi preko 200 dijelova koje je potrebno ispravno sastaviti kako bi Hexapod oživio. Uz to svaki kupac Hexapoda dobiva pristup online STEM laboratoriju s više od 150 pažljivo dizajniranih multimedijskih lekcija koje ga korak po korak vode kroz proces 3D dizajniranja robota, sklapanja i programiranja te izrade mobilne aplikacije za njegovo upravljanje.

Tolika količina dijelova i lekcija može zvučati obeshrabrujuće onima koji nisu ljubitelji tehnologije, no Marin Trošelj suosnivač i direktor STEMI-ja objašnjava: „Postoje dvije osnovne ciljne skupine našeg proizvoda. Jedna su mladi, osnovnoškolci i srednjoškolci koje želimo transformirati iz konzumenata tehnologije u stvaraoce. Tu su kupci njihovi roditelji koji svojoj djeci žele ponuditi zanimljivu i interaktivnu igračku, koja će ih u isto vrijeme pripremati za poslove budućnosti. Druga ciljna skupina su učitelji i edukatori koji žele primjenjivati najnapredniji STEM kurikulum u nastavi ili radionicama koje provode.“

Trošelj smatra kako od njihovog proizvoda koristi može imati i društvo u cjelini: „Unaprjeđenje kvalitete učenja dugoročno će dovesti do većeg broja kompetentnih stručnjaka u STEM području, kroz usvajanje koncepta cjeloživotnog učenja te povećanu sposobnost ljudi da stečeno znanje primjene u praksi.“

Tvrtka je već donirala hrvatskim školama više desetaka Hexapoda, a ovaj robotski učitelj na dobrom je putu da postane nezaobilazan i u američkim školama koje podučavaju STEM. U suradnji s kompanijom Milestone C iz Connecticuta, Hexapod je već ušao u pilot projekt primjene u četiri tamošnje škole. Uz ovaj uspjeh, u STEMI-ju marljivo rade na širenju distribucijske mreže prije svega za američko, njemačko i britansko tržište. Dosad su prodali više od 1.500 svojih robota a odnedavno su Hexapod roboti kupcima iz SAD-a i Kanade dostupni i putem Amazona.

Tvrtka STEMI nastala je 2015. kao spin-off iz istoimenog programa sveučilišne Udruge Bura Znanja, nakon uspješno provedene kampanje grupnog financiranja na međunarodnoj platformi Indiegogo, na kojoj su prikupili gotovo 37 tisuća dolara. Preostala sredstva potrebna za dovršetak svog robota i njegovu komercijalizaciju ovaj start-up osigurao je kroz poziv Inovacije novoosnovanih MSP-ova u sklopu kojeg su osigurali više od 1,4 milijuna kuna. Spomenuti poziv idealan je za tvrtke poput STEMI-ja jer potiče razvoj novoosnovanih malih i srednjih poduzeća kroz uspješno lansiranje njihovih inovativnih proizvoda i usluga s naglaskom na radikalne inovacije i znatno poboljšanje u komercijalizaciji proizvoda i usluga.

Da je prijava na ovaj poziv bila pravi korak potvrđuje i sam Trošelj koji smatra kako poduzetnicima za veće iskorake uz razmjenu znanja i iskustava prvenstveno nedostaje kapital. „Uspješan poduzetnik je onaj koji uspije pronaći profitabilan poslovni model kojim će svojim korisnicima donositi vrijednost. Smatram da smo postigli uspjeh no imamo još puno prostora za napredak. Da bi se do uspjeha došlo, nužno je dizanje nakon pada i učenje iz grešaka“, ističe Trošelj.

Još iz kategorije

Građani počinju više razmišljati o egzistenciji nego o epidemiji

Građani počinju više razmišljati o egzistenciji nego o epidemiji

27.05.2020. komentiraj

U trenutku kada restrikcije popuštaju, a život se polako normalizira, građani sve više brinu oko budućnosti. Bez obzira na opasnost i sveprisutnost COVID-19 virusa, građani ipak najviše strahuju od posljedica gospodarske krize (46%). Prema istraživanju, zabrinutiji smo zbog mogućeg gubitka posla (33%) nego radi potencijalne zaraze člana obitelji koronavirusom (31%), odnosno vlastitog obolijevanja (28%).

Pokreće se izbor za novu čelnu osobu Hrvatske udruge poslodavaca

Pokreće se izbor za novu čelnu osobu Hrvatske udruge poslodavaca

27.05.2020. komentiraj

Na zajedničkoj sjednici Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Savjeta Hrvatske udruge poslodavaca koja je održana uoči najavljene izvanredne sjednice Skupštine HUP-a, Gordana Deranja predložila je Izvršnom odboru HUP-a da se otvori nominacijski postupak izbora novog predsjednika/ce HUP-a.

INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

27.05.2020. komentiraj

Microsoft je 4. travnja proslavio 45 godina i fascinantno je da unatoč činjenici da kompaniji nedostaje tako malo do pola stoljeća starosti, njegov softver još uvijek suvereno dominira tržištem osobnih računala.