Hrvatska aplikacija PhotoMath skinuta 100 milijuna puta i dobiva 6 milijuna dolara za daljnji razvoj

Hrvatska aplikacija PhotoMath skinuta 100 milijuna puta i dobiva 6 milijuna dolara za daljnji razvoj

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Tvrtka Photomath, tvorac istoimene i jedne od najpopularnijih edukativnih aplikacija na svijetu, danas je objavila da je broj korisnika aplikacije premašio 100 milijuna te broj učenika koji redovito uče matematiku s Photomathom nastavlja rasti. Uz to, tvrtka je dobila investiciju serije A od 6 milijuna dolara za daljnji razvoj svojih naprednih sposobnosti učenja matematike i proširenje svog tima nastavnika matematike, stručnjaka za strojno učenje i vrhunskih programera. Glavni investitor je američki venture capital fond Goodwater Capital, a u investiciji sudjeluje i Learn Capital.

Prema američkom ministarstvu obrazovanja, čak 67 % učenika 8. razreda ima poteškoća s matematikom, unatoč tome što se matematika kao nastavni predmet postavlja u središte kurikuluma u zemlji(1). Kada je riječ o vrednovanju usvojenosti matematike učenika u hrvatskim školama, PISA-ini rezultati upućuju kako situacija nažalost ni ovdje nije bitno drukčija(2). Matematika ostaje i dalje jedan od najzahtjevnijih predmeta za učenike svih uzrasta, i često pobuđuje tjeskobu i stres. Promatrano na svjetskoj razini, situaciji ne pogoduje ni to što mnogi učenici diljem svijeta nemaju pristup poučavateljima ili sredstvima koji bi im mogli pomoći u učenju i ovladavanju ključnim matematičkim konceptima izvan nastave.

„Stjecanje matematičkog znanja ulog je za uspjeh u globalnoj ekonomiji današnjice, Matematika i matematički način razmišljanja od presudne su važnosti za akademski uspjeh uopće i zaposlenje u najbolje plaćenom sektoru u svijetu, i sve je više prepreka za napredak nesavladivo bez dubinskog razumijevanja i znanja matematike. Riječ je također i o predmetu s najvećim nerazmjerom u pristupu kvalitetnoj poduci te postoji dubinska potreba za inovacijama u učenju matematike.“, rekao je Rob Hutter, osnivač i izvršni partner Learn Capitala.

Photomath aplikacijom nastojimo to prevladati te omogućavamo učenicima da nauče i svladaju temeljne matematičke koncepte jednostavnim skeniranjem matematičkih zadataka svojim mobitelom, a aplikacija ih odmah vodi korak-po-korak kroz detaljna objašnjenja o tome kako pristupiti i riješiti takve zadatke.

Photomath također pomaže i roditeljima. Mnogi roditelji žele pomoći svojoj djeci pri učenju matematike i vježbanju zadataka kod kuće, ali se često i sami bore s prisjećanjem koncepata i gradiva koje su davno učili ili se u mnogome razlikuju u načinu na koji su ih bili učili. S pomoću Photomatha sada ponovno mogu postati matematički stručni te pomoći svojim školarcima da bolje razumiju i osnovne i napredne koncepte.

„Ideja za Photomath nastala je kada sam vježbao matematiku sa svojim sinom. Čak i kao inženjeru s dobrim matematičkim predznanjem, bilo mi je teško sjetiti se i objasniti mu osnovne matematičke koncepte. Ako je srednjoškolska matematika teška i inženjerima, pomislio sam, kako je tek učenicima koji se s gradivom susreću po prvi put?! Kako bismo doskočili epidemiji anksioznosti koju uzrokuje matematika i slabim rezultatima, udružili smo se s vrhunskim stručnjacima u obrazovanju i tehničarima te razvili jednostavno rješenje koje raščlanjuje koncepte i podučava na smislen način.“, rekao je Damir Sabol, izvršni direktor i suosnivač Photomatha.

U Photomathu neprestano dodajemo nove mogućnosti koje unaprjeđuju učenje poput nedavno dodanih animiranih objašnjenja koja automatizirano ilustriraju osnovne koncepte matematike slično kao što to čini nastavnik na ploči. Kako bismo odgovorili zahtjevima različitih stilova učenja, pružamo više pristupa rješavanju problema, čineći tako matematiku intuitivno razumljivijom učenicima. Nadalje, investiciju namjeravamo djelomično upotrijebiti kako bismo odgovorili na izazove kako pristupiti zadacima riječima, za mnoge učenike često najtežem obliku zadataka u nastavi.

Prema riječima Edwarda Suha, ravnatelja Goodwater Capitala, koji će se pridružiti kompanijskom odboru Photomatha, „Photomath se istaknuo svojom jedinstvenom kombinacijom nevjerojatne lakoće korištenja, brzog širenja na temelju preporuka korisnika, visoke razine zadovoljstva korisnika i pozitivnog utjecaja na učenje matematike. Usmjeravanjem korak-po-korak, Photomath pomaže učenicima naučiti kako riješiti probleme na način na koji bi to činili najbolji edukatori. Vrlo smo uzbuđeni zbog udruživanja s Damirom i ekipom kako bismo pomogli poboljšati proces učenja matematike diljem svijeta“.

Aplikaciju Photomath se besplatno može preuzmiti s Apple App Storea i Google Playa.

Još iz kategorije

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

17.08.2019. komentiraj

Canon Europe još je jednom prepoznat kao vodeća tvrtka u branši –udruženje European Imaging and Sound Association (Europsko udruženje za slikovne tehnologije i zvuk, EISA) dodijelilo mu je pet prestižnih nagrada. Titule za 2019. potvrđuju Canonovu nenadmašnu optičku izvrsnost i tradiciju, a konkretne nagrade osvojio je EOS RP, kao i  objektivi iz serija RF i EF. Od spektakularnog predstavljanja sustava EOS R u rujnu 2018. Canon je redefinirao granice fotografije dizajnirajući tijela i objektive koji proširuju mogućnosti snimanja fotografima amaterima i profesionalcima, što se odražava i u ovogodišnjim nagradama.

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

16.08.2019. komentiraj

Uloga knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe, tema je Međunarodne konferencije IFLA CPDWL Satellite Meeting koja će 20. i 21. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupiti više od 160 sudionika iz svih krajeva svijeta.

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

15.08.2019. komentiraj

Roboti su realna prijetnja ljudima, u smislu poslova koje će obavljati, što pokazuje istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Oxford. Naime, prema njemu, do 2030. godine bi roboti diljem svijeta trebali preuzeti oko 20 milijuna poslova u proizvodnim granama. Dakle, samo će se nastaviti trend koji je već sad započeo i ubrzavat će se s napretkom tehnologije.