Hrvatska aplikacija PhotoMath skinuta 100 milijuna puta i dobiva 6 milijuna dolara za daljnji razvoj

Hrvatska aplikacija PhotoMath skinuta 100 milijuna puta i dobiva 6 milijuna dolara za daljnji razvoj

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Tvrtka Photomath, tvorac istoimene i jedne od najpopularnijih edukativnih aplikacija na svijetu, danas je objavila da je broj korisnika aplikacije premašio 100 milijuna te broj učenika koji redovito uče matematiku s Photomathom nastavlja rasti. Uz to, tvrtka je dobila investiciju serije A od 6 milijuna dolara za daljnji razvoj svojih naprednih sposobnosti učenja matematike i proširenje svog tima nastavnika matematike, stručnjaka za strojno učenje i vrhunskih programera. Glavni investitor je američki venture capital fond Goodwater Capital, a u investiciji sudjeluje i Learn Capital.

Prema američkom ministarstvu obrazovanja, čak 67 % učenika 8. razreda ima poteškoća s matematikom, unatoč tome što se matematika kao nastavni predmet postavlja u središte kurikuluma u zemlji(1). Kada je riječ o vrednovanju usvojenosti matematike učenika u hrvatskim školama, PISA-ini rezultati upućuju kako situacija nažalost ni ovdje nije bitno drukčija(2). Matematika ostaje i dalje jedan od najzahtjevnijih predmeta za učenike svih uzrasta, i često pobuđuje tjeskobu i stres. Promatrano na svjetskoj razini, situaciji ne pogoduje ni to što mnogi učenici diljem svijeta nemaju pristup poučavateljima ili sredstvima koji bi im mogli pomoći u učenju i ovladavanju ključnim matematičkim konceptima izvan nastave.

„Stjecanje matematičkog znanja ulog je za uspjeh u globalnoj ekonomiji današnjice, Matematika i matematički način razmišljanja od presudne su važnosti za akademski uspjeh uopće i zaposlenje u najbolje plaćenom sektoru u svijetu, i sve je više prepreka za napredak nesavladivo bez dubinskog razumijevanja i znanja matematike. Riječ je također i o predmetu s najvećim nerazmjerom u pristupu kvalitetnoj poduci te postoji dubinska potreba za inovacijama u učenju matematike.“, rekao je Rob Hutter, osnivač i izvršni partner Learn Capitala.

Photomath aplikacijom nastojimo to prevladati te omogućavamo učenicima da nauče i svladaju temeljne matematičke koncepte jednostavnim skeniranjem matematičkih zadataka svojim mobitelom, a aplikacija ih odmah vodi korak-po-korak kroz detaljna objašnjenja o tome kako pristupiti i riješiti takve zadatke.

Photomath također pomaže i roditeljima. Mnogi roditelji žele pomoći svojoj djeci pri učenju matematike i vježbanju zadataka kod kuće, ali se često i sami bore s prisjećanjem koncepata i gradiva koje su davno učili ili se u mnogome razlikuju u načinu na koji su ih bili učili. S pomoću Photomatha sada ponovno mogu postati matematički stručni te pomoći svojim školarcima da bolje razumiju i osnovne i napredne koncepte.

„Ideja za Photomath nastala je kada sam vježbao matematiku sa svojim sinom. Čak i kao inženjeru s dobrim matematičkim predznanjem, bilo mi je teško sjetiti se i objasniti mu osnovne matematičke koncepte. Ako je srednjoškolska matematika teška i inženjerima, pomislio sam, kako je tek učenicima koji se s gradivom susreću po prvi put?! Kako bismo doskočili epidemiji anksioznosti koju uzrokuje matematika i slabim rezultatima, udružili smo se s vrhunskim stručnjacima u obrazovanju i tehničarima te razvili jednostavno rješenje koje raščlanjuje koncepte i podučava na smislen način.“, rekao je Damir Sabol, izvršni direktor i suosnivač Photomatha.

U Photomathu neprestano dodajemo nove mogućnosti koje unaprjeđuju učenje poput nedavno dodanih animiranih objašnjenja koja automatizirano ilustriraju osnovne koncepte matematike slično kao što to čini nastavnik na ploči. Kako bismo odgovorili zahtjevima različitih stilova učenja, pružamo više pristupa rješavanju problema, čineći tako matematiku intuitivno razumljivijom učenicima. Nadalje, investiciju namjeravamo djelomično upotrijebiti kako bismo odgovorili na izazove kako pristupiti zadacima riječima, za mnoge učenike često najtežem obliku zadataka u nastavi.

Prema riječima Edwarda Suha, ravnatelja Goodwater Capitala, koji će se pridružiti kompanijskom odboru Photomatha, „Photomath se istaknuo svojom jedinstvenom kombinacijom nevjerojatne lakoće korištenja, brzog širenja na temelju preporuka korisnika, visoke razine zadovoljstva korisnika i pozitivnog utjecaja na učenje matematike. Usmjeravanjem korak-po-korak, Photomath pomaže učenicima naučiti kako riješiti probleme na način na koji bi to činili najbolji edukatori. Vrlo smo uzbuđeni zbog udruživanja s Damirom i ekipom kako bismo pomogli poboljšati proces učenja matematike diljem svijeta“.

Aplikaciju Photomath se besplatno može preuzmiti s Apple App Storea i Google Playa.

Još iz kategorije

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.

Pripreme za WinDayse

Pripreme za WinDayse

07.07.2020. komentiraj

Prvi Road to WinDays online program uživo je pratilo 1.152 sudionika, a donio je tri predavanja i okrugli stol na temu event industrije. Program se emitirao iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru. Sudionici su ga mogli pratiti putem live streama na Facebooku i YouTubeu te postavljati pitanja predavačima i panelistima, a snimku je moguće pogledati i naknadno. Drugi Road to WinDays održat će se početkom rujna i sudionike uvesti u teme konferencije uživo.