Hrvatima najvažnije fleksibilno radno vrijeme

Hrvatima najvažnije fleksibilno radno vrijeme
Fotolia

U anketi koju je proveo portal posao.hr u razdoblju od 2. ožujka do 7. travnja, na 600 ispitanika, pokazalo se da je većini ispitanika (35%) najvažnija 'pogodnost' na radnom mjestu fleksibilno radno vrijeme!

Istraživanje koje je ranije proveo portal posao.hr potvrdilo je da većina korisnika smatra privatni život važnijim od poslovnog, pa odabir fleksibilnog radno vremena kao najpoželjnije 'pogodnosti' ne čudi. Ipak, komentari ispitanika su još jednom ukazali na veliki broj prekovremenih sati pa su neki naveli da bi ipak veoma rado radili 'od 8 do 16 sati.'

Osim fleksibilnog ili 'kliznog radnog vremena' , veliki broj ispitanika (30%) odabralo je besplatne edukacije/usavršavanje kao najpoželjniju pogodnost. Ovaj podatak još jednom je pokazao da većina Hrvata ima potrebu ulagati u svoja znanja i vještine, no nažalost često nemaju tu mogućnost zbog financijskih, ali i vremenskih ograničenja.

Nastavno na to, značajan dio ispitanika (18%) izrazio je želju za mogućnosti rada od kuće, što je pogodnost koja sve češće pojavljuje tržištu rada, a specifična je za IT sektor. Neki ispitanici su svojim komentarima istaknuli da bi voljeli da 'mogu doći u trenirci na posao', a ako im posao ne podrazumijeva komuniciranje s vanjskim klijentima i suradnju s drugim odjelima, poslodavci bi mogli razmotriti ovu mogućnost.

Saša Jurković, direktor portala posao.hr i predsjednik najveće HR udruge u Hrvatskoj - HR Centar, komentirao je rezultate istaknuvši: „Tržište rada, ali i način života se mijenja te je fleksibilnost postala nužna. Zaposlenici više ne žele biti na radnom mjestu u određenom razdoblju, već im je važno da mogu prilagoditi radne obaveze svojim obavezama i mogućnostima. Također, rad od kuće će zasigurno postati sve važnija pogodnost na pozicijama kod kojih je to moguće provesti u praksu, pa je važno da poslodavci, kao i zaposlenici svoj fokus stave na produktivnost a ne na ispunjavanje normi.

U skladu s navedenim, 5% ispitanika poželjelo je neformalna 'pravila odijevanja'. Besplatan ručak nije pogodnost koja se često javlja na radnom mjestu, no čak 8% ispitanih bih veoma rado izabralo besplatan obrok svaki dan!

Najmanji broj ispitanika u istraživanju portala posao.hr, svega 2% odabralo bi službeni laptop/mobitel, s obzirom na to da komentari korisnika ukazuju ta 'pogodnost' često znači da zaposlenici moraju biti na raspolaganju i nakon radnog vremena.