MASTERCARDOVO ISTRAŽIVANJE

Hrvati u ovoj godini planiraju više putovati, ići na koncerte i trošiti na hranu

Hrvati u ovoj godini planiraju više putovati, ići na koncerte i trošiti na hranu

Mastercardovo novo istraživanje razotkriva rastući trend ulaganja u iskustva među hrvatskim potrošačima. Više od polovice njih (57 posto) planira ove godine povećati izdatke za iskustvene aktivnosti u usporedbi s prethodnom godinom, a žele isprobati više putovanja (61 posto ispitanika planira potrošiti više), glazbenih festivala i koncerata (42 posto) te gastronomskih doživljaja (39 posto). Troškove vezane uz iskustva planira smanjiti 11 posto Hrvata.

Istraživanje, provedeno na ukupno preko 16.000 ispitanika, pokazuje da čak 73 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da je novac utrošen na iskustva uvijek vrijedan. Potrošači izražavaju snažnu povezanost s iskustvima koja im pružaju najbolje životne uspomene (40 posto), omogućavaju novi pogled na svijet (44 posto), i duboko obogaćuju kroz dijeljenje s drugima (41 posto).

Podaci pokazuju da se 36 posto ispitanika odlučuje za uravnotežen pristup, jednako trošeći na materijalna dobra i iskustva, dok 32 posto primarno preferira iskustva. Među faktorima koji utječu na odluku o ulaganju u iskustvo ističu se zdravlje i dobrobit, jedinstvenost iskustva, kao i mogućnost dijeljenja s prijateljima i obitelji.

Ovo je istraživanje pokazalo i da u Europi čak devet od deset ispitanika namjerava trošiti više na iskustva u 2024. u odnosu na prethodnu godinu.

Na europskoj razini, ovaj se sentiment odražava u želji za putovanjima, prisustvovanjem glazbenim događajima uživo, uživanjem u kulinarstvu i wellness odmorima. Skoro četiri petine ispitanika (78 posto) vidi veliku vrijednost u trošenju na takve aktivnosti, dok 29% posebno izdvaja sredstva za iskustvene aktivnosti unutar svojih financijskih planova.

Natalia Lechmanova, glavna ekonomistica za Europu u Mastercardovom ekonomskom institutu, ističe da, iako su potrošači posljednjih godina bili suočeni s teškim financijskim odlukama, njihova želja za smislenim iskustvima ostaje čvrsta.

"Kako ekonomski pritisci poput visoke inflacije i visokih kamatnih stopa jenjavaju, očekuje se da će potrošači usmjeriti svoju povećanu kupovnu moć prema diskrecijskim troškovima. Dinamičan kalendar događaja u Europi za ovu godinu, uključujući sportska natjecanja i glazbene festivale, vjerojatno će poduprijeti ovaj trend", dodaje Lechmanova.

Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj, izražava zadovoljstvo rastućim interesom za iskustvena putovanja i kulturna događanja među Hrvatima.

"Naša platforma priceless.com odgovara na ove trendove nudeći bogat izbor iskustava, od gastronomije do wellnessa. Težimo obogatiti živote potrošača promicanjem najboljih aspekata hrvatske kulture, a na taj način ujedno dajemo doprinos unaprjeđenju naše turističke ponude sukladno zahtjevima današnjih turista", naglašava Kariž.