Hotelima masovno cure privatni podaci korisnika

Hotelima masovno cure privatni podaci korisnika
DepositPhotos

Hakerski napad koji je u opasnost doveo 500 milijuna gostiju hotelskog lanca Marriott nije izoliran slučaj jer prema istraživanju Symanteca, čak dva od tri hotela “propuštaju“ privatne informacije “na otvoreno“, što je podosta zabrinjavajuće.

Symantec je taj rezultat dobio pregledom više od 1500 hotela u 54 zemlje diljem svijeta, a 67 posto web stranica tih hotela "propušta" informacije svojih gostiju, a pritom se čak radi o posebnim kodovima koje dobivaju prilikom bukiranja smještaja. Naravno, sve te informacije potom se prosljeđuju oglašivačkim i analitičkim kompanijama.

Većinom je riječ o slučajnosti, ali to nije bitno jer se događa i gosti nisu zaštićeni. Tako nešto postiže se trackerima, koji čine probleme i drugim web stranicama, ne samo onima vezanima za hotele. Zato ne čudi što je Symantec ovaj problem uočio kod hotela s dvije, kao i kod onih s pet zvjezdica. Dakle, jednako kako oni s lošijom i jeftinijom uslugom ne ulažu novac i vrijeme u zaštitu svojih gostiju, to ne čine ni oni s luksuznom ponudom.

Ipak, u Europskoj uniji će morati ipak poraditi na načinu rada jer zbog Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) bi mogli biti kažnjeni milijunskim iznosima. Prvenstveno jer krše uredbu time što bez dopuštenja korisnika prosljeđuju njihove informacije pa im samim time narušavaju privatnost. Kao najbolji primjer onoga što slijedi prijestupnicima vrlo lako bi mogao biti upravo spomenuti Marriott.

Naime, zbog propusta mu prijeti kazna od čak 960 milijuna dolara. Jer, s obzirom da su globalni prihodi Marriotta bili na 22,9 milijardi dolara u 2017. godini, EU može kazniti lanac hotela s četiri posto tih prihoda, što je 960 milijuna dolara. Ili će se odlučiti za blažu varijantu od 20 milijuna eura, odnosno, 22,9 milijuna dolara. Tek treba stići odluka.

I bez obzira hoće li biti rigorozna ili blaža, na tom će primjeru svi ostali svakako naučiti pa možda u sljedećem Symantecovom istraživanju situacija bude nešto povoljnija po goste...