Holografski 3D za mobitele mogao bi postati stvarnost

Holografski 3D za mobitele mogao bi postati stvarnost

Foto: HP

Trenutna 3D tehnologija korištena u zaslonima ima puno ograničenja. Da biste mogli gledati 3D, morate nositi posebne naočale, što može biti skupo, ali i nelagodno. Zasloni koji omogućuju gledanje 3D-a bez naočala imaju jako mali kut gledanja, što znači da ako se pomaknete malo izvan određenog  kuta gledanja predaleko s bilo koje strane, 3D slika nestaje.

Sada, međutim, tim znanstvenika na čelu s Davidom Fattal iz Hewlett-Packard Laboratories u Palo Altu u Kaliforniji, tvrde da su stvorili novu vrstu 3D zaslona za male ekrane, za gledanje nisu potrebne 3D naočale te i ima vrlo široki kut gledanja.

"Niti jedno od vodećih MULTIVIEW 3D rješenja nije posebno dobro prilagođeno za mobilne uređaje (satovi, mobiteli, ili tablete), koji zahtijevaju kombinaciju tankog, prijenosnog kućišta, visoke prostorne rezolucije i širokog full-parallax pregledne zone (za kratke udaljenosti gledanja pod potencijalno strmim kutom),", piše u sažetku istraživanja u časopisu Nature.

Novi zaslon koristi tehnologiju „difrakcijske optike“ kako bi kreirao holografski 3D efekt. Uski kanali su urezani u stražnju površini stakla (što Fattal naziva "usmjereni pikseli") koji lome svjetlost  LCD zaslona u više smjerova. Svaki piksel ima tri utora, za crvenu, zelenu i plavu svjetlost, a ti pojedinačni pikseli šalju drugu sliku za svako oko, stvarajući 3D efekt.

Trenutna prototip tehnologije može prikazivati video snimke do 30fps s rezolucijom od 88ppi, ili statične slike do 127ppi - tako da ćemo još malo pričekati prije nego se tehnologija nađe na komercijalnom tržištu. Ipak, ono što se vidi na zaslonu u demonstracijskom videu HP-a je impresivno.

Još iz kategorije

Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

16.07.2020. komentiraj

Huawei je objavio neke od najboljih dosad prijavljenih fotografija za svoj Next Image foto natječaj na kojem njihovi korisnici imaju priliku podijeliti svoje radove i osvojiti vrijedne nagrade. Prijave će ocjenjivati renomirani fotografi, a ove se godine paralelno uz globalno, održava i lokalno natjecanje tako da hrvatski korisnici imaju duplo više razloga za prijavu svojih radova.

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

16.07.2020. komentiraj

Hrvatska udruga vozača električnih vozila Strujni krug postala je član Europske udruge za elektromobilnost i tako postala nacionalni predstavnik Hrvatske za elektromobilnost u Europskoj Uniji. Ovim se potezom Hrvatska priključila glavnom cilju Europske unije - povećanju kvalitete života svojih građana kroz čist zrak i smanjenu emisiju CO2.

Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.

Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.

15.07.2020. komentiraj

Nakon što je zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, HAKOM  u ožujku odgodio prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa,  Odašiljači i veze d.o.o (OiV) objavili su ovog petka, 10. srpnja, kako prelazak na novi DVB-T2/HEVC sustav odašiljanja započinje krajem listopada 2020.