Holografski 3D za mobitele mogao bi postati stvarnost

Holografski 3D za mobitele mogao bi postati stvarnost
HP

Trenutna 3D tehnologija korištena u zaslonima ima puno ograničenja. Da biste mogli gledati 3D, morate nositi posebne naočale, što može biti skupo, ali i nelagodno. Zasloni koji omogućuju gledanje 3D-a bez naočala imaju jako mali kut gledanja, što znači da ako se pomaknete malo izvan određenog  kuta gledanja predaleko s bilo koje strane, 3D slika nestaje.

Sada, međutim, tim znanstvenika na čelu s Davidom Fattal iz Hewlett-Packard Laboratories u Palo Altu u Kaliforniji, tvrde da su stvorili novu vrstu 3D zaslona za male ekrane, za gledanje nisu potrebne 3D naočale te i ima vrlo široki kut gledanja.

"Niti jedno od vodećih MULTIVIEW 3D rješenja nije posebno dobro prilagođeno za mobilne uređaje (satovi, mobiteli, ili tablete), koji zahtijevaju kombinaciju tankog, prijenosnog kućišta, visoke prostorne rezolucije i širokog full-parallax pregledne zone (za kratke udaljenosti gledanja pod potencijalno strmim kutom),", piše u sažetku istraživanja u časopisu Nature.

Novi zaslon koristi tehnologiju „difrakcijske optike“ kako bi kreirao holografski 3D efekt. Uski kanali su urezani u stražnju površini stakla (što Fattal naziva "usmjereni pikseli") koji lome svjetlost  LCD zaslona u više smjerova. Svaki piksel ima tri utora, za crvenu, zelenu i plavu svjetlost, a ti pojedinačni pikseli šalju drugu sliku za svako oko, stvarajući 3D efekt.

Trenutna prototip tehnologije može prikazivati video snimke do 30fps s rezolucijom od 88ppi, ili statične slike do 127ppi - tako da ćemo još malo pričekati prije nego se tehnologija nađe na komercijalnom tržištu. Ipak, ono što se vidi na zaslonu u demonstracijskom videu HP-a je impresivno.