HGK upozorava na moguće namještanje natječaja vrijednog 7 milijuna kuna u Narodnim novinama

HGK upozorava na moguće namještanje natječaja vrijednog 7 milijuna kuna u Narodnim novinama
Fotolia (ilustracija)

Udruženje za informacijske tehnologije HGK iznenađeno je uvjetima tehničke i poslovne sposobnosti ponuditelja koje je tvrtka Narodne novine d.d. postavila na svojem natječaju za nabavku ERP-a i usluge održavanja (programskog rješenja za upravljanje) - evidencijski broj nabave VN 27-70/09-13. Ukupna vrijednost natječaja 7 milijuna kuna na rok od dvije godine sa održavanjem.

„Naime, naša analiza natječajnih uvjeta ukazuje da niti jedan hrvatski proizvođač softvera ne zadovoljava postavljene uvjete. Narodne novine su, unatoč tome što su tvrtka u državnom vlasništvu, ovime onemogućile natjecanje svim hrvatskim proizvođačima softvera na spomenutom natječaju postavljanjem uvjeta koji nisu nužni niti za osnovno funkcioniranje spomenutog sustava, niti za njegovu kvalitetu“, tvrde HGK IT.

Tako se u točki 4.3.1.1 spomenutog natječaja zahtijeva od ponuditelja dokaz o pet ugovora za isporuku ERP sustava u prethodne tri godine, pri čemu posebice zahtjev za ukupnom vrijednošću ugovorenih isporuka ERP-a većom od planirane vrijednosti nabave tog postupka eliminira sve hrvatske proizvođače softvera koji, zbog recesije u Hrvatskoj, ali i malog domaćeg tržišta, nisu ostvarili toliko velike ugovore u navedenom razdoblju. Zahtijevana dva ugovora na trenutnoj inačici ERP rješenja dodatno sužavaju broj potencijalnih ponuditelja. Zahtjev iz iste točke 4.3.1.1. da ugovori o isporuci ERP-a moraju obuhvatiti sva područja djelatnosti naručitelja preferira velike korporacije koje imaju module ERP-a već razvijene za svaku od tih djelatnosti, što ne jamči da su ti moduli usklađeni s hrvatskom praksom i zakonodavstvom. Taj zahtjev efektivno eliminira ponude svih domaćih IT tvrtki, proizvođača softvera, koje mogu razviti module za te djelatnosti, module jednako kvalitetne te sasvim sukladne hrvatskom zakonodavstvu i praksi.

Točka 4.3.1.7., u kojoj se zahtijeva da ponuđeno rješenje bude navedeno kao jedno od prvih 15 na listama globalnih IT analitičkih kuća (Gartner ili IDC), izravna je zapreka za domaće tvrtke koje same razvijaju softvere iz kategorije ERP-ova i ne mogu konkurirati na tržištima s financijsko-knjigovodstvenom legislativom različitom od one hrvatske. Zahtjev "da je ponuđeno rješenje lokalizirano u barem 5 (pet) zemalja iz EU15" također predstavlja prepreku za hrvatske proizvođače, a istovremeno nigdje nema zahtjeva da je rješenje prilagođeno hrvatskom tržištu. Taj zahtjev ničime ne jamči kvalitetu traženog rješenja, niti je postavljen tako da zahtijeva da je rješenje lokalizirano i stvarno prilagođeno hrvatskoj regulativi.

Zbog svega navedenoga, Hrvatske gospodarska komora je reagirala prema Upravi za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva. Također, Udruženje za IT HGK ovim putem apelira nadležnim tijelima Republike Hrvatske preispitivanje spomenutog natječaja iz razloga ovih diskriminirajućih uvjeta.

Udruženje također poziva Upravu za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva da u suradnji s HGK, odnosno njegovim Udruženjem za IT, što prije pristupi izradi Smjernica za javnu nabavu za isporučitelje programskih rješenja (softvera), a upravo iz razloga da se otklone problemi prisutni prilikom sudjelovanja u postupcima javnih nabava za taj sektor koje nije otklonila Uputa o nabavi računalnih aplikacija, što ju je spomenuta Uprava objavila u svibnju 2012. godine.

Iz Udruženje za IT HGK napominju kako su već počeli dogovarati s Upravom za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva što skoriji početak rada na Smjernicama za javnu nabavu za isporučitelje programskih rješenja (softvera), a upravo da bi se otklonili problemi prisutni prilikom sudjelovanja u postupcima javnih nabava za taj sektor koje nije otklonila Uputa o nabavi računalnih aplikacija, što ju je spomenuta Uprava objavila u svibnju 2012. godine.